Nema najezde ajkula u Jadranu

Za potrebe klikbejta “Slobodna Bosna” je neosnovano pisala o “najezdi ajkula” u Jadranu što je dovelo do navodnih masovnih otkazivanja godišnjih odmora.

Raskrinkali smo
My Sarajevo Grad Klikbejt; Slobodna Bosna Klikbejt;

Sa buđenjem turističke sezone svake godine se u medijima pojavljuju informacije o morskim psima u Jadranskom moru. Ništa drugačije nije bilo ni ove godine. Hrvatski mediji su u posljednjih nekoliko dana izvijestili o uočavanju ajkule u predjelu makarske rivijere i to sa različitim nivoom senzacionaliozma. O uočavanja ajkula u Jadranu, od lokalnih medija najsenzacionalnije je izvijestila “Slobodna Bosna” i to 13.6.2019. godine.

PANIKA SE ŠIRI JADRANOM: Najezda morskih pasa, građani masovno otkazuju godišnje odmore u Hrvatskoj!

Članak koji slijedi ilustrovan je sa dvije slike. Na jednoj je prizor iz videa koji je objavljen u sklopu članka, dok je druga zapravo montaža napada ajkule.

I dok i ilustracija i naslov najavljuju uznemirujuće informacije, u tekstu nema ničega što bi opravdalo takav potez.

Na društvenim mrežama je danas osvanuo video na kojem se može vidjeti morski pas koji je prije četiri dana snimljen na obali kod Makarske, a nešto kasnije i na Korčulanskom kanalu, sada vidno približavao brodovima, prenose hrvatski mediji. 
Turisti su ovog puta morskog psa ponovo snimili kod Makarske, prenosi Dalmacija Danas.hr. 
Podsjetimo, prije četiri dana snimljen je na obali kod Makarske, a zatim su ga turisti uočili u Korčulanskom kanalu. 
Prema podacima ISAF-a (International Shark Attack File), od 1580. do 2017. zabilježeno je samo devet napada maka na ljude, od kojih je samo jedan bio smrtonosan. 
Dakle, samo jedna smrt u više od četiri stoljeća. Ipak, brojni građani na društvenim mrežama priznaju kako otkazju godišnje odmore na Jadranu zbog ove pojave. 
Pogledajte zastrašujući snimak.

Zastrašujući snimak” je zapravo snimak ajkule koju su turisti primijetili iz broda i snimali dok životinja nije u potpunosti zaronila ispod površine i to je sve.

Ajkule u Jadranu su česta tema u medijima iako ne postoji realna opasnost od blizu 30 vrsta ajkula koje nastanjuju to more. Imamo slične primjere iz 2018., zatim iz 2017. te i iz ranijih godina.

Također, tvrdnja iz naslova koja govori da dolazi do “masovnih otkazivanja godišnjih odmora” u samom tekstu spomenuta je usputno i bez ikakvih dokaza. 

Zbog senzacionalističkog naslova i činjenice da isti ne odgovara sadržaju teksta, ovaj članak kao i sva prenošenja bit će ocijenjena kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 18. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Preko "Aluminija" do klikova

Anonimni portali zarađuju i na priči o Aluminiju izmišljajući naslove pri...

Klikbejt
Dezinformacija
Milorad Dodik se ne “povlači” sa funkcije

Nakon klikbejta o navodnom povlačenju iz politike Aleksandra Vučića, slični...

Dezinformacija Klikbejt
Dezinformacija
Lažna uzbuna na lažnim portalima

“Uzbuna”, “haos”, “region na nogama”... često se pojavljuju u naslovima...

Dezinformacija Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me