Raskrinkavanje.ba

Nema potvrde da je Rusija srušila ukrajinski avion s oružjem sa Zapada

Tvrdnje ruskih zvaničnika da su snage ove zemlje srušile ukrajinski avion koji je prevozio oružje sa Zapada su u izvještajima brojnih medija domaćeg govornog područja predstavljene kao činjenice uprkos tome što su više puta demantovane – što nije spomenuto u tim člancima.

Na portalu Sputnik je 16.4.2022. godine, u live blogu posvećenom informacijama iz Ukrajine, objavljeno da su ruske snage u blizini Odese pogodile ukrajinski vojno-transportni avion koji je navodno prevozio veliku količinu oružja sa Zapada.

Protivvazduhoplovna odbrana u rejonu Odese pogodila je ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
On je takođe rekao i da su iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja oborena dva ukrajinska drona.

Članak s identičnim navodima o obaranju ukrajinskog aviona, u kojem je navodno bilo oružje sa Zapada, potom je objavio niz portala iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a među njima su Tanjug, Alo, Informer, Anadolija, Večernje novosti, Radio-televizija Srbije, Cafe, Istok, Bl portal, As info i drugi. U suštini, riječ je o vrlo sličnim naslovima s tek neznatnim varijacijama.

Ruski PVO oborio ukrajinski avion sa zapadnim naoružanjem (Tanjug)
IGOR KONAŠENKOV: Iznad Odese oboren ukrajinski avion sa velikom pošiljkom zapadnog naoružanja (Večernje novosti)
General Konašenkov: Oboren ukrajinski avion sa velikom pošiljkom zapadnog naoružanja (Cafe)
RUSI OBORILI AVION KOJI JE PREVOZIO ZAPADNO NAORUŽANJE UKRAJINCIMA Situacija je upravo eskalirala i Moskva je ispunila pretnje (Alo)

Ovi navodi baziraju se na izjavama ruskih zvaničnika, koje su u svim ovim naslovima predstavljene kao činjenične tvrdnje, u nekim slučajevima čak i bez ikakvog navođenja da je u pitanju izjava.

Neki od portala, kao što su Telegraf, BL portal i nekoliko drugih, u naslovima svojih članaka dodatno su naveli da je avion “navodno” prenosio oružje. U samim člancima, navoda o tome da je “navodno” preneseno oružje nije bilo.

Oboren ukrajinski avion kod Odese: Navodno prenosio isporuku oružja sa Zapada (Telegraf, Bl portal, Crni bombarder, Lajna, Top danas, Vportal,)

Na YouTube kanalima Geopolitika vesti, Pretres news i Minut vesti objavljeni su videosnimci u kojima autor čita članak portal Sputnik s naslovima:

RUSI KOD ODESE OBORILI TERETNI AVION SA KRUPNOM ISPORUKOM ORUZJA SA ZAPADA! (Geopolitika vesti)
HAOS!!! Kod Odese oboren avion sa krupnom isporukom oružja sa Zapada (Minut vesti)
RUSI OBORILI AVION KOJI JE PREVOZIO ZAPADNO NAORUŽANJE UKRAJINCIMA ! MOSKVA ISPUNILA PRETNJE! (Pretres News)

Šta su činjenice?

Navodima o tome da je Rusija zvanično objavila kako je u blizini Odese srušen ukrajinski avion koji je prevozi oružje sa Zapada bavio se ukrajinski fact-checking portal StopFake. U analizi objavljenoj 19.4.2022. godine StopFake navodi da je u pitanju tvrdnja ruskog ministarstva odbrane, koja nije popraćena nikakvim dokazima, a koja je, zapravo, lažna vijest.

(..) Ovo saopštenje, kao i mnoga druga saopštenja ruskog ministarstva odbrane, nije popraćeno nikakvim dokazima. Rušenje ovako velikog aviona, posebno u blizini velikog grada, trebalo je primijetiti lokalno stanovništvo i barem neki mediji. Lokalne novinske stranice u Odesi izvještavale su samo o tvrdnjama ruskog ministarstva obrane, a ne o stvarnom navodnom rušenju aviona, o čemu zapravo niko nije svjedočio. Ostali lokalni mediji odmah su klasifikovali saopštenje Ministarstva kao lažno i prenijeli ga kao takvo, navodeći da je informacija neprovjerena. Na internetskoj stranici Odesa Courier objašnjeno je da je ova tvrdnja očito lažna, jer “ukrajinski vojni transportni avioni ne lete od prvog dana rata, s obzirom na to da je to kobno za avion i posadu, a samo avioni ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva smiju letjeti.”

StopFake u istoj analizi navodi kako ukrajinska strana nije izvijestila o rušenju aviona iako je tog dana zabilježeno nekoliko ruskih raketnih napada.

Ukrajinsko Južno zapovjedništvo je 16. aprila obavijestilo o ruskim raketnim napadima u regiji Mikolajiv, vojnim operacijama u regiji Kerson i mogućnosti raketnih napada s ruskih brodova u Crnom moru, no nije bilo spomena o oborenom transportnom avionu.

Pentagon je takođe demantovao navode da je u Ukrajini oboren avion s oružjem sa Zapada, piše StopFake, pozivajući se na izjave portparola Pentagona.

Pentagon je takođe negirao da je Rusija oborila avion koji je isporučivao oružje sa Zapada Ukrajini.
“Nemamo saznanja da su Rusi pogodili ili spriječili isporuku ikakve opreme sa Zapada ili pošiljke”, rekao je portparol Pentagona John F. Kirby tokom brifinga 19. aprila
Dodao je i kako nema saznanja da su Rusi uspješno napali skladišta u kojima je bilo skladišteno spomenuto oružje.

Neki mediji domaćeg govornog područja su takođe izvijestili o tome da je Rusija saopštila kako je oboren ukrajinski avion s oružjem sa Zapada ali uz napomene o tome da su u pitanju neprovjerene i nedokazane tvrdnje. U tim izvještajima, kao što je članak portala Index, objavljen 17.4.2022, navodi se da “ova informacija nije potvrđena iz drugih izvora” te da “Rusija tvrdi da je uništila više ukrajinskih vojnih zrakoplova nego što je Ukrajina, prema javno dostupnim informacijama, uopće posjedovala”.

Na ovaj način, Index kao i drugi mediji koji su koristili identične ili slične formulacije, istakao je da je riječ o navodima ruske strane, koje drugi izvori nisu potvrdili. Jedini izvor o rušenju ukrajinskog aviona koji je navodno prevozio oružje Zapada jeste rusko ministarstvo odbrane, koje pritom nije ponudilo nikakve dokaze za to. Drugi dostupni izvori, kao što su ukrajinska vojska i Pentagon, nisu potvrdili ove navode te su ih demantovali.

S druge strane, Sputnik, kao i niz drugih medija, prilikom izvještavanja oslonio se samo na ruske zvanične izvore koje su favorizovali i čije su netačne tvrdnje predstavili kao činjenice te su ignorisali višestruke demantije drugih izvora.

Shodno navedenim činjenicama, predstavljanje takvih tvrdnji, da su ruske vojne snage “u rejonu Odese pogodile ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada” kao činjenice, bez navođenja da su one višestruko demantovane, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i pristrasno izvještavanje.

Napomena

29.4.2022: Redakcije portala Novosti, Telegraf, Espreso, Alo, Bl portal, 24 sedam,dostavile su nam prvobitno objavljene članake koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima, tu su ocijenjeni i kao ispravljeno.

04.05.2022: Portail Objektiv, Republika, Kurir, Krstarica, Cafe, u ispravili netačne navode u člancima te im je pa je dodana i ocjena ispravljeno.

6.7.2022. Redakcija portala Srbija javlja nam je takođe dostavila izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji sada sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

8.9.2023: Članci portala Radio-televizije Vojvodine, Vostok, ASinfo, AntenaM i Lajna, koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Sputnik: UŽIVO Oboren avion sa krupnom isporukom oružja sa Zapada, ekstremisti drže 6.000 stranaca kao taoce

Vojna operacija ruske vojske u Ukrajini. Rusko Ministarstvo odbrane počelo je sa evakuacijom građana iz Izjuma u Belgorodsku obast. Fabrika "Azovstalj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Tanjug: Ruski PVO oborio ukrajinski avion sa zapadnim naoružanjem

Ruske oružane snage oborile su ukrajinski vojno-transportni avion natovaren velikom količinom zapadne vojne opreme, izjavio je danas portparol ruskog...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Oružje online: Konašenkov: Oboren ukrajinski avion sa zapadnim naoružanjem

Ruske oružane snage oborile su ukrajinski vojno-transportni avion natovaren velikom količinom zapadne vojne opreme, izjavio je portparol ruskog Minist...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Vesti online portal: Ruska PVO u regionu Odese oborila avion sa zapadnom vojnom opremom

Ruske oružane snage oborile su ukrajinski vojno-transportni avion natovaren velikom količinom zapadne vojne opreme, izjavio je danas portparol ruskog...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Krstarica: Ruski PVO oborio ukrajinski avion za zapadnim naoružanjem

MOSKVA – Ruske oružane snage oborile su ukrajinski vojno-transportni avion natovaren velikom količinom zapadne vojne opreme, izjavio je danas portparo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Radio-televizija Vojvodine: Konašenkov: Urbani deo Mariupolja očišćen od trupa Ukrajine, oboren ukrajinski avion sa zapadnim naoružanjem

MOSKVA - Čitavo urbano područje Mariupolja očišćeno je od militanata, rekao je danas novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-majo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Gradski portal: Ukrajina – Moskva zabranila Borisu Džonsonu ulazak u Rusiju; UN: U Ukrajini ubijeno vise od 1.900 civila

Pedeset drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Jučerašnji dan obilježile su ekplozije u Kijevu i više drugih gradova širom Ukrajine. Moskva je upozo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Radio Televizija Srbije: Moskva: U urbanom delu Marijupolja nema ukrajinskih snaga; Zelenski: Spremni na razmenu Medvedčuka za naše vojnike

Pedeset drugi dan rata u Ukrajini. Tokom noći i jutra eksplozije u Kijevu i Lavovu, a zatim i u Harkovu. Moskva tvrdi da u urbanom delu Marijupolja ne...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 17.04.2022

Radio Televizija Kosova: LIVE BLOG Ukrajina: Intenzivirani ruski napadi na istok Ukrajine

Rat u Ukrajini traje 52 dana. U Kijevu i Lavovu su se čule eksplozije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je poginulo oko 3.000 ukrajins...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Srbin: Igor Konašenkov: Oborili smo avion sa velikom količinom naoružanja

Oružane snage Rusije oborile su ukrajinski avion sa velikom količinom zapadnog naoružanja, javljaju RIA Novosti

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Webtribune: Igor Konašenkov: Oborili smo avion sa velikom količinom naoružanja

Oružane snage Rusije oborile su ukrajinski avion sa velikom količinom zapadnog naoružanja, javljaju RIA Novosti

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 17.04.2022

Cafe: General Konašenkov: Oboren ukrajinski avion sa velikom pošiljkom zapadnog naoružanja

CJelokupno urbano područje Mariupolja potpuno je očišćeno od militanata nacističke formacije „Azov“, stranih plaćenika i ukrajinskih trupa. Ostaci ukr...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Espreso.co.rs: OBOREN UKRAJINSKI AVION KOD ODESE! Prevozio veliku količinu ORUŽJA sa Zapada?

Ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada je oboren, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije gener...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Vostok: Москва: Оборен украјински авион са великом пошиљком западног наоружања

Целокупно урбано подручје Мариупоља потпуно је очишћено од милитаната нацистичке формације „Азов“, страних плаћеника и украјинских трупа. Остаци украј...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 18.04.2022

Istok rs: Najnovije: Rat u Ukrajini, 54. dan – Krenula opšta ruska ofanziva. Rusi zauzeli Kreminu. Mariupolj pred konačnim padom.

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Telegraf: Oboren ukrajinski avion kod Odese: Navodno prenosio isporuku oružja sa Zapada

Iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja navodno su oborena i dva ukrajinska drona

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

B 92: Rat – dan 52: Abramovič u Kijevu; Rusi oborili ukrajinski avion; Opet granatiran Harkov

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 52. dan.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Objektiv.rs: Rat u Ukrajini: Oboren ukrajinski avion sa ZAPADNIM naoružanjem, Italija zatvorila luke za ruske brodove

Danas je 52. dan ofanzive Rusije u Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nedavno je uputio direktan apel američkom predsedniku Džozefu Bajd...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Alo: RUSI OBORILI AVION KOJI JE PREVOZIO ZAPADNO NAORUŽANJE UKRAJINCIMA Situacija je upravo esklairala i moskva je ispunila pretnje

Ruska PVO u rejonu Odese pogodila je ukrajinski vojno-transportni avion.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Kurir: 52. DAN RATA U UKRAJINI Medvedčuku pritvor; Rusija objavila snimak posade raketne krstarice Moskva VIDEO

Danas je 52. dan rata u Ukrajini

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Novosti: IGOR KONAŠENKOV: Iznad Odese oboren ukrajinski avion sa velikom pošiljkom zapadnog naoružanja

RUSKE oružane snage su u blizini Odese oborile ukrajinski avion koji je prevozio veliku količinu zapadnog naoružanja, izjavio je portparol ruskog Mini...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Aktuelno.me: UŽIVO Ukrajina: Rusija granatira Donjeck, Lugansk i Harkov uoči kopnene ofanzive

Eksplozije su se čule u Kijevu i u nizu drugih gradova širom zemlje, izvijestili su lokalni mediji, a prenosi Reuters.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Informer: Kod Odese oboren avion sa krupnom isporukom oružja sa Zapada!

Protivvazduhoplovna odbrana u rejonu Odese pogodila je ukrajinski vojno-transportni avion

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

IN4S: Код Одесе оборен авион са крупном испоруком оружја са Запада

Изнад насеља Лозоваја и Весјолаја оборена два украјинска дрона

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Vaseljenska.net: Код Одесе оборен авион са крупном испоруком оружја са Запада

Противваздухопловна одбрана у рејону Одесе погодила је украјински војно-транспортни авион који је превозио велику количину оружја са Запада, изјавио ј...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 17.04.2022

Srbija Javlja: УДАРНО! Код Одесе оборен авион са крупном испоруком оружја са Запада!

Противваздухопловна одбрана у рејону Одесе погодила је украјински војно-транспортни авион

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 17.04.2022

Serbian Times: PREVOZIO ORUŽJE SA ZAPADA: Rusija oborila ukrajinski vojni avion blizu Odese!

Rusija kaže da su njene jedinice protivvazdušne odbrane oborile ukrajinski vojni avion za koji se navodi da je prevozio pošiljku oružja koje su poslal...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

BL Portal: Oboren ukrajinski avion kod Odese: Navodno prenosio isporuku oružja sa Zapada

Iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja navodno su oborena i dva ukrajinska drona.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 17.04.2022

YouTube: GEOPOLITIKA VESTI: RUSI KOD ODESE OBORILI TERETNI AVION SA KRUPNOM ISPORUKOM ORUZJA SA ZAPADA!

YouTube videozapis

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

YouTube: MINUT VESTI: HAOS!!! Kod Odese oboren avion sa krupnom isporukom oružja sa Zapada!

YouTube videozapis

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Youtube: PRETRES NEWS: RUSI OBORILI AVION KOJI JE PREVOZIO ZAPADNO NAORUŽANJE UKRAJINCIMA ! MOSKVA ISPUNILA PRETNJE!

YouTube videozapis

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

24 sedam: U rejonu Odese oboren ukrajinski vojno-transportni avion! Prevozio veliku količinu oružja sa Zapada

Iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja oborena su i dva ukrajinska drona

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 17.04.2022

ASinfo: Москва: Оборен украјински авион са великом пошиљком западног наоружања

Снаге ПВО су обориле украјински војно-транспортни авион натоварен великом количином западне војне техинке, изјавио је портпарол Министарства одбране г...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Radio Titograd: Konašenkov: Oboren ukrajinski avion kod Odese, prenosio oružje sa Zapada

Ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada je oboren, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije gener...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Republika.rs: UKRAJINSKI AVION OBOREN KOD ODESE: Vojna letelica transportovala isporuku oružja sa Zapada?

Iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja navodno su oborena i dva ukrajinska drona.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

V portal: Rusija: Oboren ukrajinski avion kod Odese, navodno prenosio isporuku oružja sa Zapada

Ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada je oboren, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije gener...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Happy TV: Kod Odese oboren avion sa krupnom isporukom oružja sa Zapada!

Ukrajinski vojno-transportni avion koji je prevozio veliku količinu oružja sa Zapada je oboren, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije gener...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 17.04.2022

AntenaM: Savjetnik gradonačelnika: Rusi zatvaraju sve ulaze i izlaze iz Mariupolja, muškarce će "filtrirati"

U tekstu ispod pročitajte šta se danas dešavalo, u centru pažnje - Mariupolj.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Lajna: Navodno prenosio isporuku oružja sa Zapada

Iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja navodno su oborena i dva ukrajinska drona.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Crni bombarder: Oboren ukrajinski avion kod Odese: Navodno prenosio isporuku oružja sa Zapada

Iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja navodno su oborena i dva ukrajinska drona

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama 16.04.2022

Top Danas: Oboren ukrajinski avion kod Odese: Navodno prenosio isporuku oružja sa Zapada

Iznad naselja Lozovaja i Vesjolaja navodno su oborena i dva ukrajinska drona.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Pristrasno izvještavanje