Neobična svjetla iznad San Diega nisu nikakva misterija

O svjetlećim objektima na nebu iznad San Diega pisali su i portali na našem govornom području. U ovim su člancima svjetleći objekti predstavljeni kao “masovna ukazanja NLO-a”, iako informacije iz zvaničnih izvora govore da se radi tek o vojnoj vježbi.

Foto: Freepik

Portal Net (.hr) je 29.6.2022. godine objavio članak o “masovnim ukazanjima nepoznatih objekata”, pod naslovom : 

SPEKTAKL NA NEBU / Već drugu noć zaredom traju masovna ukazanja NLO-a, mreže preplavile impresivne snimke građana

U članku se navodi da su društvene mreže preplavljene snimkama građana koji traže objašnjenje. 

Los Angeles, San Diego, Baja California, Arizona, Tijuana, Merida, Rosarito, Yucatan, Medellín... sva ova mjesta povezuju ista misteriozna zbivanja, a riječ je masovnim ukazanjima nepoznatih letećih objekata.
Traju već drugu noć zaredom, od ponedjeljka, a društvene mreže preplavile su snimke zapanjenih i zbunjenih građana željnih objašnjenja nadležnih tijela.

Također je navedeno da nema zvaničnih obavještenja, ali da postoje ”neslužbene informacije” o tome da se radi o vojnoj vježbi. 

A onih službenih još uvijek nema, pa su se ljudi očekivano podijelili u dvije skupine gdje svatko tjera po svome. I dok jedni dramatičnim tonovima govore da se iznad nas upravo odvija invazija, drugi na bilo kakav sličan senzacionalizam odmahuju rukom i nude "svjetovna" tumačenja.

Tako se neslužbeno dalo pročitati kako su neobična noćna svjetla zapravo bila plod vojnih vježbi i ispaljenih raketa za signalizaciju i zaštitu zrakoplova, dok su u istom kontekstu spomenuti i dronovi, vremenski baloni.

Članak portala Net (.hr) su s dramatičnim naslovima zatim prenijeli i Večernji List, Raport, Hrvatska danas i Priznajem (.hr). Tvrdnje o navodnim misterioznim ukazanjima nepoznatih letećih objekata dijeljene su i na društvenim mrežama.

 

Šta su činjenice? 

 

Stanovnici San Diega su u ponedjeljak veče na društvenim mrežama zaista dijelili videosnimke navodno nepoznatih letećih objekata. Portal ABC news je 28.6.2022. godine objavio članak o videonsmicima “čudne svjetlosti” na nebu iznad obale San Diega, koji je podstakao rasprave na društvenim mrežama. 

U ovom je članku, suprotno tvrdnjama na domaćim portalima, navedeno da se o “čudnim svjetlima” oglasila obalska straža, ponudivši objašnjenje. 

Američka obalska straža potvrdila je za ABC 10 San Diego da su svjetla, ustvari, rakete, za koje vjeruju da su s isteklim rokom trajanja i da ih je lansirala američka mornarica kao vježbu.
Ovo je dobra vijest za sve one koji se plaše invazije vanzemaljaca, ali je loša za svakoga ko bi jednog dana mogao upotrijebiti baklju kao poziv upomoć, koji sada zna da će dobar dio potencijalnih spasilaca vidjeti svjetla i umjesto slanja pomoći, samo će misliti da je to E.T.

Naš partnerski portal Faktograf, u članku objavljenom 1.7.2022, također je pisao o ovoj temi.

Time je potvrđena neslužbena informacija iz teksta hrvatskih medija da su neobična noćna svjetla “bila plod vojnih vježbi i ispaljenih raketa za signalizaciju”. No, kako bi informacija bila potpuna, članku nedostaje ta izjava policije San Diega.

U članku portala Net (.hr), uz videosnimke raketa iz San Diega, objavljen je i videosnimak iz kolumbijskog Medelina, koji prikazuje balon na vruć zrak. Kako Faktograf navodi, portal iz Medellina H13N objavio je članak u kojem stoji da se radilo o letećem balonu na vrući zrak, a takvu informaciju potvrdio im je i službenik medelinskog planetarija. Ovaj snimak, dakle, nema nikakve veze s pričom iz članka uz koju je objavljen.

Shodno navedenim činjenicama, jasno je da svjetleći objekti na nebu iznad San Diega nisu tako “misteriozni” i “nepoznati” te da nije tačno da ne postoje službene informacije, s obzirom na to da su zvanični izvori izjavili da se radi o signalnim raketama koje su ispaljene kao dio vojne vježbe.

Stoga tvrdnje portala Net (.hr) o “masovnim ukazanjima NLO-a”, kao i o tome da nema službenih objašnjenja nadležnih tijela, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Druga pojavljivanja istih tvrdnji na portalima koji su prenijeli ovaj članak ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Net (.hr), Večernji list, Raport i Priznajem (.hr) su, nakon analize Faktografa, ispravili netačne navode, stoga im dajemo i ocjenu ispravljeno.

Napomene:

5.7.2022:  Portal Hrvatska danas je ispravio netačne navode iz članka koji je dio ove analize, stoga im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba) 

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 05. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me