Raskrinkavanje.ba

Neodgovoreno pitanje o smještaju migranata izvan EU

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Smještanje migranata jedno je od gorućih pitanja u EU oko kojeg ne postoji dogovor. Pojedinačne izjave danskog premijera i austrijskog kancelara nisu dovoljne da se na to pitanje odgovori.

Nakon neuspješnog sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU o reformi politike pružanja azila, na portalu “Radio Sarajevo” objavljen je članak u kojem je dat pregled stavova pojedinih evropskih dužnosnika o pitanjima vezanim za smještaj migranata u Evropi. Članak je naslovljen ovako:

Najave / "Jedna država, izvan EU": Da li će u BiH biti europski centar za migrante

Iako u naslovu stoji i “najava” i Bosna i Hercegovina, u samom tekstu niti se išta najavljuje, niti se BiH više spominje. Umjesto toga, navedene su izjave danskog premijera Lars Lökke Rasmussena i austrijskog kancelara Sebastiana Kurza.

(...)Danska, zajedno s Austrijom i drugim zemljama, želi azilante smjestiti na neka "ne baš atraktivna mjesta u Europi".
Planira se otvaranje centra za migrante u "jednoj državi" koja je van Europske unije.  Danski premijer Lars Lökke Rasmussen za državni radio izjavio je da su planovi "relativno široki" po ovom pitanju.
Rasmusen nije želio reći u kojoj zemlji bi trebalo da se uspostavi centar za migrante, ali je ubijeđen da bi se odgovarajući pilot projekat mogao realizirati do kraja godine.

(...)

"Ilegalne migrante treba zaustaviti na vanjskim granicama EU-a i brzo vratiti u zemlje porijekla. Ako to nije moguće, onda im treba ponuditi privremenu pomoć u centrima u sigurnim trećim zemljama", rekao je Kurz.

Rasmussen i Kurz, dakle, jesu govorili o smještanju migranata izvan granica EU, ali nisu spomenuli BiH kao zemlju u kojoj bi to moglo biti realizovano.

U članku je također spomenuta i navodna izjava Petera Webingera, čelnika odjela za azil, migraciju i ljudska prava pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, u kojoj on migrantsku rutu kroz BiH naziva “džamijskom rutom”.

Peter Webinger, prvi čovjek odjeljenja za azil, migraciju i ljudska prava pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, čak je uporijebio izraz "džamijska ruta" jer, po njemu, migranti na putu kroz BiH imaju "pomoć džamija".

U potrazi za izvorom izjave, našli smo inicijalni članak, objavljen 31.5.2018. na austrijskom portalu “Kurier”, u kom se navodi da “lokalni eksperti” nazivaju novu rutu koja prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru i BiH, “džamijskom rutom”. U istom tekstu se prenose i izjave Petera Webingera, ali se nigdje ne navodi da je sam Webinger upotrijebio izraz “džamijska ruta”.


Nakon upita o izvoru ove izjave, Radio Sarajevo se pozvao na članak koji je objavljen na portalu “Radio Slobodna Evropa” 1.6.2018. a koji tvrdi isto. Kontaktirali smo i njih za potvrdu izvora, međutim do trenutka objave ove analize nismo dobili odgovor.  

Odgovor portala "Radio Sarajevo"

Poštovana Biljana Livančić-Milić,

U našem tekstu imate ove rečenice

- Planira se otvaranje centra za migrante u "jednoj državi" koja je van Europske unije.  

- Simptomatično je da se u svjetlu nove balkanske migrantske rute u zapadnim medijima najčešće spominje BiH.

Cijenim da će to odgovoriti na Vaše prvo pitanje.

Odgovor na Vaše drugo pitanje, možete naći na ovom linku:

https://www.slobodnaevropa.org/a/29265324.html

Dakle, ovaj tekst je objavljen šest dana prije našeg te se iskreno nadamo da ćete dalju potragu nastaviti s njima.

Ono što ovaj put želimo posebno naglasiti jeste da portal Radiosarajevo.ba svoje programske sadržaje realizira na osnovu Kodeksa za štampu i online medije koje je izdalo Vijeće za štampu BiH. Tijelo koje smatramo relevantnim po pitanjima samoregulacije je Vijeće za Štampu, te Vas molimo da se za buduće komentare ove vrste obratite njima.

S poštovanjem,

Lana Ramljak

Originalni izvor ove izjave pronašli smo na stranici novinske agencija TANJUG, koja je prva pripisala izraz “džamijska ruta” Peteru Webingeru, nakon čega su mnogi mediji prenijeli to kao njegovu izjavu.

Dakle, Bosna i Hercegovina nigdje nije navedena kao država u kojoj bi mogao biti oformljen centar za smiještanje migranata, već se spominje u kontekstu “migrantske rute” koja prolazi kroz nju, te naslov ovog članka ocjenjujemo kao klikbejt.

Izjava koja je pripisana Webingeru, zapravo nije njegova, već mu je pripisana od strane TANJUG-a zbog čega će ova novinska agencija dobiti ocjenu lažna vijest. Sve medije koji su to prenijeli kao izjavu, ocijenit ćemo greškom.

Napomena: 22.01.2021.

Nakon objave naše analize, portal Kurir objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Greška 12.06.2018

Radio Slobodna Evropa: Austrijski ministar: Nova 'džamijska ruta' za migrante ka EU

U toku je proces nastanka nove migrantske "džamijske rute" duž koje džamije nude podršku migrantima, upozorio je šef grupe za azil, migraciju i ljudsk...

  • Greška
Greška 01.06.2018

Blic: Nastaje nova "DŽAMIJSKA RUTA" za migrante, a trasa vodi i PREKO SRBIJE

Šef grupe za azil, migraciju i ljudska prava u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Peter Vebinger upozorava da trenutno nastaje nova migrantska...

  • Greška
Greška 01.06.2018

Kurir: DŽAMIJSKA RUTA! Novu navalu migranata usmeravaju džamije iz Albanije, Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske!

BEČ - Šef grupe za azil, migraciju i ljudska prava u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Peter Vebinger upozorava da trenutno nastaje nova migra...

  • Greška
  • Ispravljeno
Klikbejt 01.06.2018

Radio Sarajevo: Najave / "Jedna država, izvan EU": Da li će u BiH biti europski centar za migrante

Reforma politike Europske unije o pitanju azila nije uspjela, a niko ne očekuje da će doći do konsenzusa do samitu EU-a 28. i 29. juna.

  • Klikbejt
  • Greška
Lažna vijest 01.06.2018

Tanjug: Nastaje "džamijska ruta" migranata

Šef grupe za azil, migraciju i ljudska prava u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Peter Vebinger upozorava da trenutno nastaje nova migrantska...

  • Lažna vijest