Neopravdano amnestiranje pušenja kao uzročnika raka

Kada naučne studije svedete na jednu rečenicu manipulacijom činjenica dobijete dezinformaciju.

Teme koje se bave zdravljem su česta tema klikbejt naslova i drugih tipova manipulacija. Tako je portal “Novi”  25.10.2018. godine po treći put objavio članak identičnog naslova u kojem se tvrdi da pušenje ne izaziva rak pluća.

NIJE PUŠENJE: Nećete vjerovati kada saznate šta izaziva RAK pluća

Pretragom na Facebooku pronašli smo da je članak sa ovakvim naslovom podijeljen nekoliko desetina puta na raznim anonimnim portalima. Odatle je dalje dijeljen putem privatnih profila.  Među tim anonimnim portalima ima onih koji kao izvor navode upravo portal “Novi” (“Ekskluzivno.me”, “Recepti zdravlje i zanimljivosti”), a koji je takav članak objavio još 13.2. i 16.4.2018. godine. Članak objavljen 16.4. je u međuvremenu obrisan.

Iako nije riječ o identičnim tekstovima, sva tri članka imaju isti osnovni dio teksta - da kiseonik uzrokuje rak pluća, na što je dodana neka druga priča o raku.

Jedna od glavnih zašto ljudi u određenim područjima češće obolijevaju od raka pluća je, vjerovali ili ne, vazduh koji dišu. I zato je puno bolje za vas da živite na što većoj nadmorskoj visini jer je tamo vazduh znatno rjeđi u odnosu ako živita ne manjoj nadmorskoj sredini.

Američki naučnici si izračunali da se znanto smanjuje broj oboljelih od raka pluća kako su se peli na većoj nadmorskoj visini od početne, tako da ako želite živeti zdravije preselite se na što veću planinu.

Čitava priča je potekla početkom 2015. godine, kada su u medicinskom časopisu “JPeer” objavljeni rezultati istraživanja koji su pokazali da se sa povećanjem nadmorska visine smanjuje učestalost raka pluća. Prema njihovim nalazima, za svakih 1000 metara nadmorske visine, broj oboljelih od raka pluća manji je za 7,6 slučajeva na 100.000 ljudi. Kao jedan od razloga za takvo nešto istraživači su pretpostavili kako bi to mogao biti kisik, jer se prorjeđuje sa povećanjem nadmorske visine. Međutim to nije bio predmet istraživanja. Treba naglasiti da ni u jednim trenutku nije navedeno da pušenje nije odgovorno za rak pluća. Upravo suprotno, u studiji je navedeno da od raka pluća najčešće obolijevaju pušači, a da su tek u 10 - 15% slučajeva od te vrste raka oboljeli nepušači.

Iako u članku stoji da su “američki naučnici izračunali”, treba pojasniti da je riječ o analizi na osnovu dostupnih baza podataka o učestalosti raka pluća, a ne o istraživanju uzročnika ove vrste karcinoma. Autori su postulirali kako je atmosferski kisik najvjerovatniji uzročnik ovakve pojave, ali da su potrebna biološka istraživanja i eksperimenti kako bi se utvrdilo da li je riječ o tumorima koji nastaju zbog kisika.

Komentarišući ovo istraživanje, Dr. Norman Edelman, medicinski savjetnik “Američkog udruženja pulmologa”, rekao je kako je riječ o zanimljivom istraživanju koje će biti od koristi budućim istraživačima raka pluća, ali to ne znači da treba donosti životne odluke na osnovu njega.

S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina u svjetskom vrhu po broju pušača, neodgovorno je da mediji objavljuju ovako netačne naslove, naročito imajući u vidu da su se ovakvi komentari mogli naći ispod članaka sa spornim naslovom.

Svi članci koji u naslovu imaju tvrdnju da pušenje ne uzrokuje rak pluća, a u tekstu tvrde da je kisik uzrok, dobit će ocjene dezinformacija i manipulacija činjenicama.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 27. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me