Raskrinkavanje.ba

Neoznačena satira kao lažna vijest: Nije tačno da “Ožujsko traži ožalošćene”

Brojni informativni portali prenijeli su tekst sa satiričnog portala bez napomene da je riječ o takvoj vrsti sadržaja, čime su satiru predstavili kao stvarnu vijest.

Na satiričnom portalu Tuzlaspiegel 14.3.2021. objavljen je članak pod naslovom:

Ožujsko pivo želi nagraditi ožalošćenu porodicu!

U članku je navedeno da se “na društvenim mrežama pojavila fotografija sa dženaze (sahrane)”, a spomenuta fotografija je i priložena u članku.

Na društvenim mrežama pojavila se fotografija sa dženaze (sahrane). Neposredno prije obavljanja vjerskog obreda, ispod sanduk (sic!) je postavljena gajba ožujskog piva, što se može vidjeti i na slici.

U članku se također navodi kako “u marketing službi Zagrebačke pivovarne ‘trljaju ruke’”, jer im je ova fotografija dala jednu od “najuspješnijih reklama”.

(...) u marketing službi Zagrebačke pivovarne ‘trljaju ruke’. Za samo nekoliko dana, dvije najuspješnije reklame za ‘Žuju’ su iz Bosne i Hercegovine.
Marketing služba kompanije istražuje u kojem je mjestu mogla biti snimljena ova fotografija. Nagađa se da je fotografija snimljena u Konjodoru kod Bužima, Brižđu kod Žepča, Zahirovićima kod Srebrenika… Razlog  istraživanja jeste da je ova kompanija spremna nagraditi ožalošćenu porodicu u vidu refundacije troškova dženaze, a nije isključena ni izdašna donacija za džemat.
Iz ove kompanije tvrde da će vrlo brzo saznati informacije o snimljenoj fotografiji, kako bi čim prije posjetili ožalošćenu porodicu i uručili nagradu, dakako uz njihov pristanak.

Na pomenutom satiričnom portalu, koji je izvor ove “vijesti”, na nekoliko mjesta je jasno naznačeno da se radi o portalu koji objavljuje izmišljene vijesti, odnosno, satirični sadržaj, a isto je objašnjeno i u dijelu “O nama”

Međutim, ovaj satirični članak prenijeli su i portali koji nisu satirični i koji inače, ili bar ne redovno, ne objavljuju sadržaj takve prirode. Članak je prvo prenio Naj portal, a zatim i još 12 portala: Centralna, Mahalla, Dnevnik, Notra, Drina media, Posušje, Jelah info, 072 info, Ljepota islama, Crna hronika, Sve za vas i Pretraga.

Zbog rahmetlije (pokojnika) na gajbi pive: “ŽUJA” SPREMA DAROVE ZA PORODICU I DŽEMAT U KOJEM JE KLANJANA DŽENAZA (Naj portal)

Za rurbriku vjerovali ili ne: Mrtvaca stavili na gajbu pive, Ožujsko traži ožalošćene (Centralna)

Sano kod nas: Umrlog stavili na gajbu pive, Ožujsko traži ožalošćene (Mahalla, Drina media)

Bizarno: Pokojnika stavili na gajbu piva, Ožujsko traži ožalošćene (Dnevnik, Posušje info, Notra)

Bizarno: Rahmetliju stavili na gajbu piva, Ožujsko traži ožalošćene (Jelah info, 072 info, Ljepota Islama, Crna hronika, Sve za vas)

NEVJEROVATNO ! RAHMETLIJU STAVILI NA GAJBU PIVA, OŽUJSKO TRAŽI OŽALOŠĆENE RADI OVOGA !! (Pretraga)

Niti jedan od navedenih portala ni na koji način nije u tekst uvrstio napomenu o tome da se radi o satiričnom tekstu. Na taj način, satirični sadržaj je predstavljen kao informativan, a izmišljena vijest predstavljena kao stvarna.

Iako je u članku portala Tuzlaspiegel navedeno da se fotografija “pojavila na društvenim mrežama”, nije navedeno koji je njen izvor, odnosno gdje se “pojavila” prije nego je završila u ovom satiričnom članku. Raskrinkavanje je pokušalo pronaći gdje se fotografija pojavila prije ovog članka, međutim, nismo pronašli da je igdje javno objavljena, što ukazuje na to da je, ili objavljena pa izbrisana, ili da je objavljena na privatnim profilima i nije javno vidljiva. 

Međutim, originalna fotografija, koja je poslužila kao podloga i materijal za objave na društvenim mrežama, a zatim i za satirične članke, pojavila se 10.3.2021. na jednom privatnom Facebook profilu. Originalna fotografija pokazuje da je sanduk sa pokojnikom postavljen na plastične gajbe, ali na gajbi žute boje nije vidljiv logo Ožujskog piva.

Logo Ožujskog je, po svemu sudeći, naknadnom manipulacijom ubačen, odnosno fotošopiran na originalu fotografiju. 

Do trenutka objave ove analize, portali Centralna, Mahalla i Dnevnik obrisali su svoja prenošenja ovog članka.

Članak portala Tuzlaspiegel ocjenjujemo kao satiru, s obzirom na to da se radi o satiričnom portalu i sadržaju. 

Sa druge strane, članak portala Naj portal, koji je prvi informativni portal koji inače ne objavljuje satirični sadržaj, a koji je prenio satirični članak bez napomene o satiri, dobija ocjenu lažna vijest. Sva prenošenja tog članka na drugim portalima, koji također nemaju napomenu o satiri, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Napomena

30.3.2021: Portal Crna Hronika uklonio je netačne tvrdnje iz članka i njegovog naslova, te u isti dodao originalnu fotografiju, kao i izvinjenje svojim čitateljima. Njihov članak dobija i ocjenu ispravljeno.

6.7.2021: Najportal također je objavio ispravke u članku, zbog čeha dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Emir Zulejhić i Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2021

Mahalla: Sano kod nas: Umrlog stavili na gajbu pive, Ožujsko traži ožalošćene

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2021

Dnevnik.ba: Bizarno: Pokojnika stavili na gajbu piva, Ožujsko traži ožalošćene

I dok traju rasprave je li postavljanje ambalaže alkoholnog pića za potrebe vjerskog obreda dozvoljeno ili ne, u marketing službi Zagrebačke pivovare...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2021

NoTra: Samo u BiH: Pokojnika stavili na gajbu pive, Ožujsko traži ožalošćene

I dok traju rasprave je li postavljanje ambalaže alkoholnog pića za potrebe vjerskog obreda dozvoljeno ili ne, u marketing službi Zagrebačke pivovar...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2021

Drina Media: Umrlog stavili na gajbu pive, Ožujsko traži ožalošćene

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2021

Posušje (info): Bizarno: Pokojnika stavili na gajbu piva, Ožujsko traži ožalošćene

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2021

Jelah (info): Bizarno: Rahmetliju stavili na gajbu piva, Ožujsko traži ožalošćene

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.03.2021

072 Info: Bizarno: Rahmetliju stavili na gajbu piva, Ožujsko traži ožalošćene

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 15.03.2021

Ljepota Islama: BIZARNO: RAHMETLIJU STAVILI NA GAJBU PIVA, OŽUJSKO TRAŽI OŽALOŠĆENE

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 15.03.2021

Crna Hronika: BIZARNO: RAHMETLIJU STAVILI NA GAJBU PIVA, OŽUJSKO TRAŽI OŽALOŠĆENE

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno