Raskrinkavanje.ba

Nepostojeći napad na turiste u Crnoj Gori

Svađa oko ležaljki na plaži predstavljena je kao napad na turiste sa prijetnjama smrću.

Portal “Medion” je 17.7.2018. godine objavio članak sa u potpunosti izmišljenim naslovom.

CITAT: Slucajni prolaznik plaže napao turiste, Ovdje se neces okupat dok sam ja ziv past ce mrtva glava ja sam se za ovo borijo bolan ali nije očekivao ovakav epilog (VIDEO)

Članak koji se našao ispod naslova nema nikakve veze sa opisanim - ne govori ni o napadu slučajnog prolaznika, niti je iko spominjao ikakvo “padanje mrtve glave”. Tekst predstavlja epilog priče koja je krenula četiri dana ranije, kada je zakupac dijela plaže u blizini Budve pokušao otjerati mještane jer nisu koristili njegove ležaljke.

Uprava za inspekcijske poslove kaznila je zakupca plaže u Perazića Do zbog toga što mobilijar nije uredio u skladu sa zakonom.

Ova kazna uslijedila je nakon što je Budvanka Sandra Jablan prijavila JP Morsko dobro da je zakupac čitavu plažu zatrpao mobilijarom, zbog čega se verbalno prije par dana sukobila sa njim.

Video koji je u naslovu najavljen, zapravo prikazuje svađu posjetitelja i zakupca, u kojoj niko nije prijetio “mrtvom glavom”, niti pričao o tome za šta se - kako je to u naslovu napisano - “borijo”. Taj video se, zajedno sa još jednim snimkom, pojavio na mnogim drugim regionalnim portalima, koji su uz njega stavili ispravne naslove:

Svađa na plaži Perazića Do: Nećete se kupat ovđe (CdM)

VIDEO: Verbalni sukob sa plaže završio na društvenim mrežama: “Nećete se kupat' ovđe” (Kolektiv.me)

Autor naslova na portalu “Medion” je svjesno stavio lažni naslov na članak koji je već protutnjao medijima u regionu, pa će zbog toga dobiti ocjenu klikbejt. Tvrdnju da je postojao “slučajni prolaznik” koji je zaprijetio “padanjem mrtve glave” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 18.07.2018

Medion: Slucajni prolaznik plaže napao turiste, Ovdje se neces okupat dok sam ja ziv past ce mrtva glava ja sam se za ovo borijo bolan ali nije očekivao ovakav epilog (VIDEO)

Uprava za inspekcijske poslove kaznila je zakupca plaže u Perazića Do zbog toga što mobilijar nije uredio u skladu sa zakonom.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest