Nepotvrđena kandidatura Sebije Izetbegović

Već duže vrijeme u medijima se špekuliše o kandidatima za člana Predsjedništva BiH, a povremeno se pojave i tvrdnje o tome da su isti “potvrđeni” - čak i onda kada nisu.

U ovoj izbornoj godini, posebno je česta tema pitanje ko će biti kandidat SDA za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, o čemu smo već pisali na Raskrinkavanju.

Ovoga puta, neki mediji su proglasili kandidaturu Sebije Izetbegović, supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i aktuelne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

[1]Potvrđeno: Sebija Izetbegović kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH!

Iako u naslovu članka stoji da je vijest „potvrđena“ u samom tekstu nema nikakve “potvrde”. Tačnije, već u prvoj rečenici se navodi da prijedlog za kandidaturu Sebije Izetbegović tek treba da se ozvaniči. Drugim riječima, vijest je ipak nepotvrđena.

[2]“Prijedlog za njenu kandidaturu, doći će početkom aprila, a dostavljat će ga gotovo svi opštinski aktivi žena SDA – tvrde za insajder.ba izvori iz političkih krugova u Sarajevu.“

Iz naslova bi se moglo zaključiti da je sama stranka zvanično objavila ime kandidata, što se očigledno nije desilo. Do sada su se iz SDA mogli čuti različiti stavovi na tu temu: predsjednik SDA je kao moguće kandidate u jednom intervjuu naveo Zvizdića, Osmanovića, Softića i Džaferovića, do sada je u više navrata demantirao navode da je njegova supruga mogući kandidat, a isto su izjavljivali i drugi zvaničnici SDA. Do sada iz same stranke nije objavljena nikakva konkretna informacija o tome ko će se kandidovati za Predsjedništvo BiH.

Zbog iznošenja tvrdnje u samom naslovu koja nema uporište u tekstu, ovaj članak dobija ocjenu klikbejt. S obzirom da su kao izvor navedeni samo “politički krugovi u Sarajevu”, bez ikakvih preciznih informacija, potvrda, ili dokaza za tvrdnju, dobija i ocjenu neprovjereno.

Dodatne informacije

Nakon što je analiza objavljena, dobili smo novu prijavu članka koji se takođe bavi ovom temom. Analizu istog dajemo u nastavku teksta.

Na portalu “The Bosnia Times” objavljen je članak sa naslovom:

[3]NAKON ŠTO JU JE ERDOGAN ODBIO OSOBNO KANDIDIRATI: Sebija Izetbegović se definitivno povlači iz utrke za člana Predsjedništva BiH?!

Članak donosi izjavu Halida Genjca, generalnog sekretara SDA, o tome da Sebija Izetbegović “nije pokazala ambicije, a ni interes da bude među kandidatima”. U istom nema ni riječi o turskom predsjedniku, te nije jasno zbog čega je isti pomenut u naslovu članka.

Pretragom ovog teksta zaključili smo da je izvor istog “Klix”. Na tom portalu je vijest objavljena sa naslovom:

[4]Sebija Izetbegović definitivno neće biti kandidatkinja SDA za Predsjedništvo BiH

Članak na “Klixu” nosi ispravan naslov koji odgovara sadržaju teksta. S obzirom da se u identičnom tekstu objavljenom na “Bosnia Times” Erdogan ne pominje nigdje osim u naslovu, ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

Kontaktirali smo portal “The Bosnia Times”, međutim do trenutka objavljivanja ove analize nismo dobili odgovor.

“Info USK” je također prenio ovaj članak sa istim naslovom, te dobio istu ocjenu.

 

Footnotes

  1. ^ Izvor: "BH info magazin"
  2. ^ Izvor: "Insajder"
  3. ^ Izvor: "The Bosnia Times"
  4. ^ Izvor: "Klix"
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 04. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me