Neprofesionalizam nije što i prijetnja smrću

Viralni video od 12 sekundi u kojem iznervirani policajac upućuje prijetnju mladiću isključenom iz saobraćaja, u pojedinim medijskim naslovima dobio je mnogo goru dimenziju.

Ocijenjeni članci
Radio Sarajevo Demantirano; Tuzlanski Demantirano; Kameleon Dezinformacija; Klikbejt; Balkan Dezinformacija; Klikbejt; Islam u vremenu Dezinformacija; Klikbejt; Virealni Demantirano; Hello Magazin Dezinformacija; Klikbejt;

Na portalu “Istinito” 13.10.2018. godine objavljen je video snimak od 12 sekundi u kojem se vidi kako banjalučki policajac na neprimjeren način udaljava nepoznatu osobu od policijskog auta, govoreći “Kad ti zaždijem jednu iza ušiju, upašćeš u onu Crkvenu!”. Portal “Radio Sarajevo” je, navodeći “BN TV” kao izvor, u naslov članka stavio zaključak da je policajac prijetio osobi da će završiti kao David Dragičević.

Video / Banjalučki policajac zaprijetio mladiću da će završiti kao David Dragičević

Ovakav naslov prenijeli su portali “Tuzlanski”, “Kameleon” te nekoliko anonimnih portala.

U članku se govori o 19-godišnjaku kojeg je policija zaustavila u dva sata iza ponoći prilikom rutinske kontrole u Bulevaru cara Dušana u Banjaluci. On je tom prilikom kažnjen i isključen iz saobraćaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, što stoji u članku, a što nam je potvrđeno i iz PU Banja Luka. Mladić je pokušao da “ispregovara” sa policajcem da ga puste bez kazne što je u konačnici rezultiralo neprimjerenom prijetnjom policajca.

Policajac je oštro zatražio od njega da se udalji od službenog vozila, ali je otišao i korak dalje.
“Ako ti zaždijem jednu iza ušiju, upašćeš u onu Crkvenu!”, bio je jasan policajac. Ova prijetnja ranije možda i ne bi djelovala tako strašno da 24. marta ove godine u rječici Crkvenoj nije pronađeno beživotno tijelo 21-godišnjeg studenta elektrotehnike Davida Dragičevića, čija smrt nije razjašnjena ni nakon šest mjeseci istrage.

“BN TV”, odnosno “Istinito” koji je originalni izvor priče, u naslov članka je stavio parafraziranu izjavu policajca, ali bez izmjene konteksta:

"Ako te udarim, pašćeš u Crkvenu"(BN TV)

BANJALUKA Policajac zaprijetio mladiću: Ako te udarim pašćeš u Crkvenu! (VIDEO) (Istinito)

Kao i svaki put, kontaktirali smo portale koji imaju uredničke i vlasničke podatke, te su nam se javili sa portala “Radio Sarajevo” i “Tuzlanski”.

Na portalu “Radio Sarajevo” je naslov ispravljen tako da sadrži tačnu izjavu policajca, dok je portal “Tuzlanski” izbrisao vijest u potpunosti.

Svi portali koji su objavili vijest sa tvrdnjom da je policajac iznio prijetnju mladiću da će završiti kao David Dragičević će dobiti ocjenu klikbejt i dezinformacija, dok će portali “Radio Sarajevo” i “Tuzlanski” dobiti i ocjenu demantirano.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 19. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dnevni avaz u epizodi "gdje je pečat"

Dnevni avaz je objavio članak u kojem tvrdi da je Danijela Kristić koristil...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pristrasno izvještavanje
Lažna vijest
Izmišljena izjava Željke Cvijanović u klikbejt naslovu

Portal “Zabavne informacije” ponovo se poslužio čestom “klikbejt tehnikom”:...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Prenošenje lažnih vijesti
Švajcarska nije uvela zabranu dezodoransa

Na skoro 40 portala je objavljena vijest o tome da je Švajcarska “zabranila...

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me