Neprofesionalizam nije što i prijetnja smrću

Viralni video od 12 sekundi u kojem iznervirani policajac upućuje prijetnju mladiću isključenom iz saobraćaja, u pojedinim medijskim naslovima dobio je mnogo goru dimenziju.

Ocijenjeni članci
Radio Sarajevo Demantirano; Tuzlanski Demantirano; Kameleon Dezinformacija; Klikbejt; Balkan Dezinformacija; Klikbejt; Islam u vremenu Dezinformacija; Klikbejt; Virealni Demantirano; Hello Magazin Dezinformacija; Klikbejt;

Na portalu “Istinito” 13.10.2018. godine objavljen je video snimak od 12 sekundi u kojem se vidi kako banjalučki policajac na neprimjeren način udaljava nepoznatu osobu od policijskog auta, govoreći “Kad ti zaždijem jednu iza ušiju, upašćeš u onu Crkvenu!”. Portal “Radio Sarajevo” je, navodeći “BN TV” kao izvor, u naslov članka stavio zaključak da je policajac prijetio osobi da će završiti kao David Dragičević.

Video / Banjalučki policajac zaprijetio mladiću da će završiti kao David Dragičević

Ovakav naslov prenijeli su portali “Tuzlanski”, “Kameleon” te nekoliko anonimnih portala.

U članku se govori o 19-godišnjaku kojeg je policija zaustavila u dva sata iza ponoći prilikom rutinske kontrole u Bulevaru cara Dušana u Banjaluci. On je tom prilikom kažnjen i isključen iz saobraćaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola, što stoji u članku, a što nam je potvrđeno i iz PU Banja Luka. Mladić je pokušao da “ispregovara” sa policajcem da ga puste bez kazne što je u konačnici rezultiralo neprimjerenom prijetnjom policajca.

Policajac je oštro zatražio od njega da se udalji od službenog vozila, ali je otišao i korak dalje.
“Ako ti zaždijem jednu iza ušiju, upašćeš u onu Crkvenu!”, bio je jasan policajac. Ova prijetnja ranije možda i ne bi djelovala tako strašno da 24. marta ove godine u rječici Crkvenoj nije pronađeno beživotno tijelo 21-godišnjeg studenta elektrotehnike Davida Dragičevića, čija smrt nije razjašnjena ni nakon šest mjeseci istrage.

“BN TV”, odnosno “Istinito” koji je originalni izvor priče, u naslov članka je stavio parafraziranu izjavu policajca, ali bez izmjene konteksta:

"Ako te udarim, pašćeš u Crkvenu"(BN TV)

BANJALUKA Policajac zaprijetio mladiću: Ako te udarim pašćeš u Crkvenu! (VIDEO) (Istinito)

Kao i svaki put, kontaktirali smo portale koji imaju uredničke i vlasničke podatke, te su nam se javili sa portala “Radio Sarajevo” i “Tuzlanski”.

Na portalu “Radio Sarajevo” je naslov ispravljen tako da sadrži tačnu izjavu policajca, dok je portal “Tuzlanski” izbrisao vijest u potpunosti.

Svi portali koji su objavili vijest sa tvrdnjom da je policajac iznio prijetnju mladiću da će završiti kao David Dragičević će dobiti ocjenu klikbejt i dezinformacija, dok će portali “Radio Sarajevo” i “Tuzlanski” dobiti i ocjenu demantirano.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 19. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me