Raskrinkavanje.ba

Nesreća ministra Crnatka ispraćena senzacionalističkim člancima

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak nije povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koju je imao, iako naslovi nekih članaka navode na suprotan zaključak.

Kako je portal Srpska info objavio 26. novembra, Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak imao je saobraćajnu nesreću. Srpska info je u članku koji nosi naslov “SVI SMO ŽIVI I ZDRAVI, OSIM LISICE” Crnadak imao nesreću na ulazu u Banjaluku” navela: 

– Nesreća se dogodila kada je ministar inostranih poslova išao prema Banjaluci službenim automobilom, kojim je upravljao njegov vozač – pojasnio je naš sagovornik. (...)
– Imali smo jednu manju nezgodu.  Udarili smo u lisicu koja nam je istrčala na put. Nije bilo nikakvih posebnih posljedica. Svi smo živi i zdravi, osim lisice – rekao je Crnadak.
On je dodao da su na vozilu nastala oštećenja, ali da su uspjeli da dođu do Banjaluke.
– Kada smo stigli na ulaz u Banjaluku, tu smo se morali zaustaviti zbog  kvara na vozilu. Iscurilo je ulje, pa smo morali stati – pojasnio je Crnadak.

Ovu vijest prenijeli su mnogi portali, poput Radio Sarajevo, Starmo i Nezavisne, od kojih je većina zadržala originalni naslov, ili su u naslovu samo naveli samo da je “Crnadak imao nesreću”. 

Međutim, portal Novi je od ove priče napravio senzacionalistički klikbejt naslov objavljen istog dana kada je i Srpska info objavila prvobitnu informaciju o nesreći:

Ministar vanjskih poslova BiH i njegova pratnja imali saobraćajnu nesreću: Evo u kakvim su stanju

Portal Novi je članak zapravo preuzeo sa portala Radio Sarajevo, čiji naslov je izmijenio i odnosno dodao mu riječi “evo u kakvom su stanju”, kojima je autor implicirao da su učesnici imali povrede. Upravo zbog riječi “evo u kakvom su stanju” koje predstavljaju senzacionalistički naslov koji čitatelje/ke navodi na pogrešan zaključak, članak portala Novi ocjenjujemo kao klikbejt

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 26.11.2019

Novi: Ministar vanjskih poslova BiH i njegova pratnja imali saobraćajnu nesreću: Evo u kakvim su stanju

Prema njihovim informacijama, ministar Crnadak i njegova pratnja se nisu odmah zaustavili i pozvali policiju.

  • Klikbejt