Raskrinkavanje.ba

Nestle ne proizvodi “vještačko” meso od životinjskih i ljudskih ćelija u Srbiji

Ova analiza je označena kao: Provjera tačnosti

Kompanija Nestle je prošle godine otvorila fabriku za proizvodnju hrane biljnog porijekla u Srbiji. Ovo je potaklo dezinformacije na društvenim mrežama o “laboratorijskom” mesu.

Foto: Freepik

Švicarska kompanija Nestle je 27. februara 2024. godine otvorila fabriku biljne hrane pored svog postojećeg postrojenja u Surčinu u Srbiji. Nedugo nakon toga, na društvenim mrežama pojavile su se dezinformacije o radu te fabrike. Na dan otvaranja, na Facebook stranici LME 2.0 objavljen je reel u kojem teoretičar zavjere Dejan Lučić tvrdi da će se u toj fabrici proizvoditi vještačko meso od ćelija svinje i goveda, ali i od ljudskih ćelija. Navodi i da to nikada neće biti otkriveno, jer je Nestle kompanija “vladar iz sjene”.

To meso veštačko biće, naravno, jeftinije od svinjskog i goveđeg kojeg proizvode Srbi. Tako da će veštačko meso da potisne sa tržišta pravo meso i Srbi će početi da jedu sve više to veštačko u kome može da bude svega i svačega. Priprema nam se ono što Klaus Schwab želi. 

Screenshot 23

Snimak je prvobitno objavljen na Lučićevom TikTok profilu 27. februara 2024. godine, a podijeljen je i na YouTubeu.

Do datuma pisanja ove analize, reel s Facebook stranice LME 2.0 podijeljen je 4.900 puta, a ispod snimka mogu se pročitati nedavno ostavljeni komentari, što znači da se video vjerovatno još uvijek dijeli.  

Tvrdnje o “vještačkom” ili “štampanom” mesu koje se navodno proizvodi u Surčinu dijelile su se na društvenim mrežama i prije zvaničnog otvaranja fabrike. Najstarija objava te tvrdnje koju smo pronašli na Facebooku podijeljena je 18. jula 2023. godine. Tvrdnje su se nastavile dijeliti tokom 2024. godine, ponekad uz insinuacije da to meso završava u supermarketima, bez napomene da je proizvedeno u “laboratoriji” (1, 2, 3, 4). U decembru 2024. godine, tvrdnje o Nestleu dijelile su se uz snimak na kojem režiser Emir Kusturica govori o opasnom “štampanom mesu”.

Screenshot 27(1)

Foto: Screenshot/Facebook

Šta se proizvodi u fabrici u Surčinu?

Suprotno tvrdnjama s društvenih mreža, u fabrici u Surčinu ne proizvodi se “vještačko” ili “štampano” meso od goveđih, svinjskih ili ljudskih ćelija. Kako je objašnjeno u analizi fact-checking portala Istinomer objavljenoj 22. decembra 2023. godine, nedugo prije zvaničnog otvaranja fabrike predviđeno je da će se u Surčinu proizvoditi linija Nestle proizvoda pod nazivom Garden Gourmet, bazirana na namirnicama biljnog porijekla, što je saopšteno i na otvaranju fabrike.

U sklopu te linije proizvode se i alternative za obroke mesnog porijekla, kao što su ćufte i burgeri. Ova “mesna” jela prave se od namirnica poput soje i pšenice. Riječ je, suštinski, o veganskom “mesu” – jelima koja okusom podsjećaju na meso iako su zapravo napravljena od namirnica biljnog porijekla.

Paranoja korisnika/ca društvenih mreža u vezi s tim kako da prepoznaju “vještačko meso” iz ove fabrike u supermarketima je neosnovana. Proizvodi imaju svoje pakovanje na kojima je označen njihov sastav za kupce koji žele da ih konzumiraju.

Screenshot 24(1)

Foto: Screenshot/ Gardengourmet.rs

“Vještačko meso” o kojem govore teoretičari/ke zavjere na društvenim mrežama je, pak, nešto sasvim drugo. 

Tačno je da postoje kompanije koje se bave proizvodnjom mesa u laboratoriji. Ono se proizvodi od životinjskih ćelija, ali ne zahtijeva ubijanje životinja. Prvi “laboratorijski” burger uspješno je proizveden 2013. godine. Ipak, danas samo tri države u svijetu dozvoljavaju kompanijama (uz niz ograničenja) da konzumentima prodaju meso proizvedeno od životinjskih ćelija u laboratoriji – Singapur, SAD i Izrael. Prodavanje takvih proizvoda, dakle, nije dozvoljeno u Srbiji.

Osim toga, iako je kompanija Nestle 2021. godine najavila da počinje istraživati proizvodnju “laboratorijskog mesa”, nismo uspjeli pronaći potvrdu da trenutno prodaju ovu vrstu hrane bilo gdje na svijetu.

Shodno činjenicama, tvrdnju da Nestle u Surčinu proizvodi “vještačko meso”, uz navode ili insinuacije da je ono napravljeno od životinjskih ćelija, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tvrdnju da se ovakvo meso, u kojem “može biti svašta”, uvodi s malicioznom namjerom da potisne pravo meso ocjenjujemo kao teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 27.02.2024

Facebook profili i stranice: Al se nekad dobro jelo baš!

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija