Raskrinkavanje.ba

Netačne i opasne tvrdnje: Rak nije odgovor tijela na otrove i ne “spašava život”

Na društvenim mrežama šire se objave u kojima se netačno tvrdi da ljekari koji liječe rak zapravo ubijaju ljude jer je ova bolest prirodni način da se tijelo riješi otrova. Osim što su netačne, ove tvrdnje su i opasne, jer odvraćaju ljude od liječenja.

Foto: Freepik, senivpetro

Na Facebooku je 16. marta objavljen status u kome se iznosi niz netačnih tvrdnji o tumorima, odnosno kancerima – njihovom nastanku, dijagnostici i tretmanu. Tako se, između ostalog, tvrdi da kanceri “spašavaju život” jer se u njima skuplja otrov iz tijela. Navodi se i da ih opasnim čini biopsija, jer navodno “igla” probija tumor i rasipa otrov koji je skupljen u njemu. U objavi se tvrdi i da većina karcinoma nestane sama od sebe te da hemoterapija “ubija” pacijente koji se liječe od raka. Ove tvrdnje pripisane su izvjesnom dr. Leonardu Coldwellu.

Ljudi moraju shvatiti kako je tumor tu kako bi vam spasio život. Kada je vaše tijelo puno otrova, toksemije i acidoze i zapravo ćete umrijeti od tog otrova - vaše tijelo gradi vrećicu i skuplja sav otrov iz vašeg tijela u tu vrećicu, koju nazivaju tumorom. Tako je tijelo obavilo sav posao. I sad vam liječnici dođu pa kažu: Moramo obaviti biopsiju iglom... i stisnu (i probiju) ovaj visoko toksični tumor; koji naravno sada eksplodira i izlije sav otrov u tijelo. A onda vam kažu: Imate vrlo brzo rastući, vrlo agresivan oblik raka. Koji su vam oni dali. Oni su ga stvorili. Oni su ga stvorili. I većina karcinoma ionako nestane sama od sebe, jer oko 7-10 puta svatko ima rak u životu. Ako ne postanete dovoljno nesretni pa padnete u ruke medicinskog stručnjaka i obavite test, a on vam kaže kako imate nešto loše; i već sljedeći dan, može vas početi ubijati kemoterapijom, koja se temelji na iperitu. Iperit je zabranjen nakon Ženevske konvencije kao kemijski bojni agens (bojni otrov); kojega vam stavljaju u krvotok i zrače vas do smrti. Ili vas režu kirurški - što uvijek širi rak.

Objava je sakupila blizu 3.000 interakcija, od čega više od 1.000 podjela.

 

Iste tvrdnje pronašli smo na skoro 20 Facebook stranica i profila. Neke od ovih objava takođe su zabilježile značajan broj interakcija (link, link, link).

 

Šta su kanceri i kako nastaju?

 

Suprotno navedenim tvrdnjama, rak nije “simptom toksičnosti” niti “vrećica koja sakuplja otrov iz tijela”, nego bolest uzrokovana promjenama gena koji kontrolišu način na koji naše ćelije funkcionišu, rastu i dijele se. Ove genetske promjene mogu se desiti zbog grešaka koje se javljaju prilikom dijeljenja ćelija ili zbog oštećenja DNK uzrokovanim štetnim faktorima u životnoj sredini. Kako se navodi na stranici Američkog društva za kancer, tijelo uobičajeno eliminiše ćelije s oštećenom DNK prije nego što postanu kancerogene. Međutim, ta sposobnost opada kako starimo. 

Ljudske ćelije rastu i umnožavaju se kroz proces ćelijske diobe kako bi formirale nove ćelije. Kada ćelije ostare ili se oštete, one umiru, a njihovo mjesto zauzimaju nove ćelije. Međutim, ponekad oštećene ćelije rastu i razmnožavaju se. Ove ćelije mogu formirati tumore, koji su nakupine tkiva. Tumori mogu biti kancerogeni (kanceri) ili nekancerogeni (benigni). Na stranici Američkog društva za kancer navodi se:

Kancerogeni tumori šire se u obližnja tkiva ili ih napadaju i mogu putovati do udaljenih mjesta u tijelu kako bi formirali nove tumore (proces koji se zove metastaza). Kancerogeni tumori se takođe nazivaju malignim tumorima. Mnogi kanceri formiraju čvrste tumore, ali kanceri krvi, poput leukemije, uglavnom ne.

Benigni tumori se ne šire u obližnja tkiva niti zadiru u njih. Kada se uklone, benigni tumori obično se ne javljaju opet, dok se kancerogeni tumori ponekad vrate.

U objavi koja se dijeli na društvenim mrežama misli se na kancere, odnosno maligne tumore, iako se koristi širi pojam tumora. 

Tvrdnje da su kanceri “vrećice u kojima se sakupljaju otrovi iz tijela koji se po tijelu prošire ukoliko dođe do biopsije” dijeljene su i na drugim jezicima. Njima su se bavile i strane platforme za provjeru činjenica (link, link). Henry Park, šef torakalne radioterapije sa Yale Medicine, rekao je za USA Today da limfni čvorovi filtriraju toksine iz krvi i da ćelije raka mogu biti među tim toksinima koje su uhvatili limfni čvorovi, ali da sam kancer ne uklanja nikakve toksine niti donosi bilo kakvu korist tijelu. 

 

Da li biopsija iglom širi kancere?

 

Pored pomenutih, objava sadrži i druge netačne i dezinformativne navode. Takve su tvrdnje da većina karcinoma nestane sama od sebe te da do njihovog širenja dolazi zbog biopsije.

Kako je objašnjeno na web stranici Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), biopsije su najčešći način na koji ljekari dijagnosticiraju kancer. Tokom biopsije uzima se tkivo iz sumnjivog tumora, a zatim ispituje. Prilikom aspiracijske biopsije ubacuje se igla pričvršćena na špric u sumnjivo područje kako bi prikupila malu količinu tkiva, dok se u slučaju ekscizione biopsije uklanja cijela sumnjiva masa radi pregleda. Tokom biopsije moguće su rijetke situacije da se igla kojom se vrši biopsija pomjeri i rasprši ćelije kancera. Nekoliko studija na koje se ova stranica poziva pokazalo je da su ove situacije vrlo rijetke, dok u nekim studijama uopšte nisu ni zabilježene. Na stranici Američkog društva za kliničku onkologiju navodi se da je korist od biopsije daleko veća od rizika. 

Neki karcinomi nekada zaista sami nestaju. Kako se navodi u članku na stranici Medical press, u posljednjih 70 godina zabilježena je spontana regresija kod različitih tipova raka, što je dokumentovano u više od 1.000 studija slučaja. Ipak, još uvijek nisu potpuno jasni mehanizmi koji uzrokuju ovaj fenomen. Takođe, teško je procijeniti koliko se on često dešava.

Neki su procijenili da je incidenca otprilike jedna od 100.000 ljudi, ali je teško znati da li je taj broj uopšte i približan. Čini se da je češći kod nekih tumora nego kod drugih, pri čemu se spontana regresija kancera povezanih s krvlju, kao što je limfom, i karcinoma kože, kao što je melanom, češće pojavljuje.

Dakle, iako se dešava, spontana regresija je vrlo rijetka, a bez adekvatnog medicinskog tretmana većina kancera dovest će do smrti.  

 

Hemoterapija: nuspojave da, ali i efikasnost


U viralnim objavama na društvenim mrežama navodi se da hemoterapija “ubija”.

Hemoterapija je vrsta tretmana u kojem se različite vrste hemoterapijskih lijekova koriste za ubijanja ćelija raka. Oni zaustavljaju njihovo razmnožavanje i sprečavaju da rastu i šire se u tijelu. Hemoterapija može oštetiti i zdrave ćelije u tijelu, kao što su krvne ćelije, ćelije kože i ćelije u želucu, te izazvati niz neugodnih nuspojava.

Henry Park, šef torakalne radioterapije sa Yale Medicine, rekao je za USA Today da radioterapija i hemoterapija mogu imati nuspojave, ali da su često “vrlo efikasne u ubijanju ćelija raka i sprečavanju pogoršanja simptoma ili smrti”.

"Istraživanja dosljedno pokazuju da pacijenti sa kancerom koji su odbili da se podvrgnu standardnim tretmanima, koje su im preporučili ljekari, imaju veću vjerovatnoću da će umrijeti od onih koji odluče da se podvrgnu ovim tretmanima", rekao je Park.

Osim što su prethodno analizirane tvrdnje netačne, one su i opasne. Zaključci izvedeni iz njih, kao, naprimjer, da tumori ustvari spašavaju živote i da doktori biopsijom ili hemoterapijom ubijaju pacijente, mogu imati ozbiljne posljedice budući da oboljele odvraćaju od liječenja bolesti koje godišnje odnose milione života.

 

Ko je Leonard Coldwell?

 

Leonard Coldwell, kojem se pripisuju tvrdnje iz Facebook objave, poznat je kao promoter različitih teorija zavjere, zbog čega se našao na radaru kazahstanske platforme za provjeru činjenica Factcheck.kz. Ova platforma navodi da on opisuje sebe na web stranicama i nalozima na društvenim mrežama kao vodećeg specijalistu za rak, doktora nauka i kliničke neuropsihologije, ali da su mnoga od ovih navodnih dostignuća sumnjiva i ne postoje dokazi za njih. Njemački Welt navodi da je njegovo pravo ime Bernd Klein te da je stekao niz doktorata na univerzitetima kao što je Columbia State. Riječ je o neakreditovanom univerzitetu zatvorenom1998. godine, na kome je, kako navodi platforma Nieuwscheckers, diplomu bilo moguće kupiti.

Shodno navedenim činjenicama, prvu objavu tvrdnje da su kanceri vrećice u kojima se skuplja otrov iz tijela ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Iste ocjene dajemo tvrdnji da biopsija buši takav kancer te da otrov iz njega zapravo dovodi do smrti, kao i tvrdnji da doktori pacijente ubijaju hemoterapijom.

Tvrdnju da većina karcinoma nestane sama od sebe ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Ostale objave koje sadrže ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 16.03.2023

Facebook profili i stranice: Prevara o raku

  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
Pseudonauka 16.03.2023

Facebook profili i stranice: Prevara o raku

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.03.2023

Facebook profili i stranice: Prevara o raku

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti