Netačne tvrdnje o “rekordnim” brojevima novozaraženih koronavirusom

Portal N1 je 17.9.2020. godine neosnovano zaključio da je dnevni bilans novozaraženih za taj dan “srušio rekorde”. Zvanični podaci institucija govore da su, nažalost, veće brojke zabilježene krajem jula ove godine.

Na portalu televizije N1 17.9.2020. godine objavljen je članak o slučaju porodice Duraković iz Bugojna, u kojoj su tri člana nažalost preminula od posljedica infekcije novim koronavirusom. No, naslov članka i njegov uvod govore o broju novozaraženih koji “ruši rekorde”.

Korona ponovo ruši rekord u Bosni i Hercegovini

U uvodu teksta, gdje su navedeni i podaci o broju novozaraženih i umrlih od posljedica koronavirusa za protekla 24 sata u Bosni Hercegovini (od 16. do 17.9.), navedeno je da dnevni bilans novozaraženih “ponovo ruši rekorde”.

Dnevni bilans novozaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini ponovo ruši rekorde. 394 osobe danas su pozitivne na prisustvo virusa, a u zvaničnu statistiku zavedeno 11 smrtnih slučajeva

Članak sa identičnim naslovom i tekstom objavio je portal BH dijaspora, dok je isti tekst na portalu Slobodna Bosna bio opremljen sljedećim naslovom u kojem se navodi da je “danas oboren crni rekord”:

DANAS OBOREN CRNI REKORD U BOSNI I HERCEGOVINI: Ovoliki broj novozaraženih i umrlih niko nije očekivao…

Prema podacima nadležnih entitetskih i institucija Brčko Distrikta (link, link, link), ukupan dnevni broj novozaraženih u Bosni i Hercegovini za period od 16. do 17.9. je iznosio 394, kako su to gore navedeni portali i objavili. 

Činjenice pak govore da taj dan nije “srušen rekord” broja novozaraženih, kako se to navodi u člancima.

Podaci o puno većem broju novozaraženih u Bosni i Hercegovini objavljeni su, na primjer, 31.7.2020. godine. 

Prema izvještaju Federalnog ministarstva zdravstva za taj dan, dnevni broj novozaraženih iznosio je 309, a broj zabilježenih smrtnih slučajeva bio je 6. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je 31. jula izvijestio o 123 slučaja novozaraženih osoba i 5 smrtnih slučajeva, dok su u Brčko Distriktu registrovana dva nova slučaja zaraze virusom Sars-CoV-2.

Ukupno, to znači da je dnevni bilans novozaraženih koronavirusom za dan 31.7.2020. u Bosni i Hercegovini iznosio 434, a broj umrlih 11. 

Stoga, tvrdnja da je dnevni bilans novozaraženih 17.9.2020. “oborio crni rekord” - nije tačna. 

Zanimljivo je da je i sam portal N1 31.7.2020. godine izvještavao o gore spomenutom broju novozaraženih i umrlih za taj dan, navodeći da je u pitanju “rekordni rast”.

Rekordni rast: Više od 400 novozaraženih korona virusom u BiH

U Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata registrovana 434 nova slučaja zaraze korona virusom, zvanični su podaci bh. institucija.

Dodatno, osim što tvrdnja o “rekordnom broju” nije tačna, izvještavanje o broju novozaraženih uz upotrebu konstatacija i fraza poput “rekordno” ili “oboren rekord” nije prikladno situaciji u kojoj ljudi i dalje umiru od posljedica zaraze.

U skladu sa navedenim činjenicama, svi navedeni članci dobijaju ocjenu dezinformacija.

S obzirom da je portal N1 izmijenio prvobitni naslov i tvrdnju u tekstu nakon upita Raskrinkavanja, a portal BH Dijaspora objavio ispravku u formi novog članaka, oba portala dobijaju i ocjenu demantirano.

Portal Slobodna Bosna nije odgovorio na upit našeg portala.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 01. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Povorka ponosa i moralna panika oko Huggy Wuggy igračke

Raskrinkavanje je tokom protekle sedmice pisalo o nizu tema koje su bile ak...

Lažna vijest
Niti smilje raste samo na Balkanu, niti magično uklanja ožiljke od akni

Izvještavajući o učincima smilja na kožu, nekoliko portala iznijelo je neta...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno
Lažna vijest
Ruska vojska nije zaplijenila oružje koje je Francuska poslala Ukrajini

Portali iz regije prenijeli su netačne tvrdnje iz tweeta francuskog advokat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me