Ni dženaze ni tačnog izvještavanja

“Avaz” je na svom portalu objavio vijest o ljudskoj tragediji u dvije rečenice, obje netačne.

Ocijenjeni članci
Avaz Dezinformacija;

Sredinom maja 2018. godine u rijeci Drini se utopio migrant o kojem se ne zna skoro ništa i koji je ukopan na gradskom groblju u Bratuncu 5.6.2018. godine. “Avaz” je ovom slučaju posvetio naslov i dvije rečenice.

U Drini se utopio migrant, ukopan na gradskom mezarju u Bratuncu
Na području općine Bratunac, navodno, se u utorak utopio migrant u rijeci Drini.
Identitet nije utvrđen, a nastradali je ukopan na gradskom mezarju, gdje mu je klanjana i dženaza.

Za razliku od “Avaza”, portal “Klix” je ovom slučaju posvetio opširniji članak za koji je kontaktirao glavnog imama Medžlisa IZ Bratunac, efendiju Elvira Hodžića, koji je za “Klix” rekao:

“Taj se čovjek utopio prije 20 dana, a pronađen je prije 15. Nakon toga je tijelo prebačeno u Bijeljinu gdje je obavljena obdukcija i utvrđeno je samo to da je osoba azijskog porijekla"

Dalje se u Klixovom članku govori o birokratskim problemima sa kojima se susrela IZ Bratunac prije ukopa nesretne osobe.

"Obavijestili smo naše pretpostavljene u Tuzli i Sarajevu, ali to je sve trajalo sedam dana. Također, svi su nam sugerisali da tražimo savjet od nadležnih šta da uradimo i mnogo smo razočarani jer smo kontaktirali i Vijeće ministara BiH, svi su prebacivali nadležnosti, a u Ministarstvu sigurnosti BiH su nam rekli da postupimo kako mislimo da je najbolje", rekao je (efendija Hodžić).

Nakon obdukcije koja je obavljena u Bijeljini gdje je uzet i uzorak DNK radi moguće naknadne identifikacije, IZ Medžlis iz Bratunca je i uradio kako je mislio da je najblolje. Tijelo migranta o kojem se samo zna da je iz Azije, ukopano je na gradskom groblju u Bratuncu.

S obzirom na to da je riječ o osobi za sada nepoznatog identiteta, efendija je za kraj razgovora naveo da dženaza može biti naknadno obavljena ukoliko se potvrdi da je riječ o migrantu muslimanu.

“Avazov” kratki članak sadrži netačne infrormacije koje nisu ispravno predstavile šta se desilo sa preminulim migrantom u Bratuncu. Iz tog razloga “Avazovu” vijest ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 09. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Američka vlada nije priznala da je pandemija samo vježba

Donald Trump nije američkom državnom sekretaru rekao “trebalo je da nas oba...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Ne, u Nepalu niko nije zapalio predajnik za 5G mrežu

Fotografija za koju se tvrdi da pokazuje požar predajnika 5G mreže u Nepalu...

Lažna vijest
Analiza
Portal Deblokada: Pandemija kao izgovor za homofobiju

U jeku pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2, anonimni portal Deblokada,...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me