Ni dženaze ni tačnog izvještavanja

“Avaz” je na svom portalu objavio vijest o ljudskoj tragediji u dvije rečenice, obje netačne.

Ocijenjeni članci
Avaz Dezinformacija;

Sredinom maja 2018. godine u rijeci Drini se utopio migrant o kojem se ne zna skoro ništa i koji je ukopan na gradskom groblju u Bratuncu 5.6.2018. godine. “Avaz” je ovom slučaju posvetio naslov i dvije rečenice.

U Drini se utopio migrant, ukopan na gradskom mezarju u Bratuncu
Na području općine Bratunac, navodno, se u utorak utopio migrant u rijeci Drini.
Identitet nije utvrđen, a nastradali je ukopan na gradskom mezarju, gdje mu je klanjana i dženaza.

Za razliku od “Avaza”, portal “Klix” je ovom slučaju posvetio opširniji članak za koji je kontaktirao glavnog imama Medžlisa IZ Bratunac, efendiju Elvira Hodžića, koji je za “Klix” rekao:

“Taj se čovjek utopio prije 20 dana, a pronađen je prije 15. Nakon toga je tijelo prebačeno u Bijeljinu gdje je obavljena obdukcija i utvrđeno je samo to da je osoba azijskog porijekla"

Dalje se u Klixovom članku govori o birokratskim problemima sa kojima se susrela IZ Bratunac prije ukopa nesretne osobe.

"Obavijestili smo naše pretpostavljene u Tuzli i Sarajevu, ali to je sve trajalo sedam dana. Također, svi su nam sugerisali da tražimo savjet od nadležnih šta da uradimo i mnogo smo razočarani jer smo kontaktirali i Vijeće ministara BiH, svi su prebacivali nadležnosti, a u Ministarstvu sigurnosti BiH su nam rekli da postupimo kako mislimo da je najbolje", rekao je (efendija Hodžić).

Nakon obdukcije koja je obavljena u Bijeljini gdje je uzet i uzorak DNK radi moguće naknadne identifikacije, IZ Medžlis iz Bratunca je i uradio kako je mislio da je najblolje. Tijelo migranta o kojem se samo zna da je iz Azije, ukopano je na gradskom groblju u Bratuncu.

S obzirom na to da je riječ o osobi za sada nepoznatog identiteta, efendija je za kraj razgovora naveo da dženaza može biti naknadno obavljena ukoliko se potvrdi da je riječ o migrantu muslimanu.

“Avazov” kratki članak sadrži netačne infrormacije koje nisu ispravno predstavile šta se desilo sa preminulim migrantom u Bratuncu. Iz tog razloga “Avazovu” vijest ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 09. 06. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Klikbejt o stranačkom saopštenju

U naslovima anonimnih portala “Cik Media”, “Infopress” i “Saznajemo”, saopš...

Klikbejt
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o ANP-u, Programu reformi i članstvu BiH u NATO

Gostovanje državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan u programu N1 televiz...

Dezinformacija Klikbejt
Klikbejt
Nesreća ministra Crnatka ispraćena senzacionalističkim člancima

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak nije povrijeđen u saobraćajnoj nesre...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me