Raskrinkavanje.ba

Ni Šešelj ni Ceca nisu najavili dolazak u Sarajevo

Portal “Medion” je postao prepoznatljiv po prenošenju starih članaka i izmišljanju tvrdnji u naslovima pa je tako i ovog puta reciklirao stare vijesti o Ceci i Šešelju te ih predstavio kao aktuelne.

Ova analiza predstavlja desetu jubilarnu koja se odnosi na članke portala “Medion”. Sve dosadašnje analize manipulacija ovog portala možete pronaći na ovom linku.

Članak objavljen 19. avgusta nosi naslov:

Vojislav Seselj dolazim u Sarajevu zelim da posjetim grad u kojem sam nekad bio profesor

U samom tekstu se uopšte ne spominje tvrdnja iz naslova.

Novinar “Frankfurter Allgemeine Zeitunga” Mihael Martens (Michael) prije nekog vremena usudio se postaviti Vojislavu Šešelju pitanje koje mu se već dugi niz godina niko nije usudio postaviti. Martens je Šešelja pitao odakle mu nadimak “Balerina”, koji su mu nadjenuli dok je u 1980-ima “gulio” osmogodišnju zatvorsku kaznu u KPD Zenica.

Originalni članak koji je portal “Medion” preuzeo objavljen je na hrvatskom portalu “Express” 14. januara 2018. godine i u njemu se govori o Šešeljevom zatvoskom stažu, zdravlju itd. Ono što se ne spominje uopšte jeste njegov dolazak u Sarajevo, pa zbog toga članak portala “Medion” ocjenjujemo kako klikbejt i lažnu vijest.

Dva dana kasnije, na istom portalu objavljen je članak koji najavljuje dolazak Svetlane Ražnatović u Sarajevo.

Ceca najavila veliki koncert u Sarajevu.Dosta je bilo mrznje vrijeme je da se priblizimo kroz muziku,U Sarajevu sam zapocela karijeru !!

U članku je navedena sljedeća izjava:

 – Prvi put ću pjevati u Sarajevu. Radujem se koncertu i očekujem emotivni susret sa publikom – kaže za ‘Kurir’ Svetlana Ražnatović Ceca, udovica ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Izjava jeste istinita, ali ne i aktuelna. “Kurir” je objavio intervju sa Svetlanom Ražnatović objavio uoči njenog koncerta koji je održan 30. avgusta 2014. godine u Istočnom Sarajevu. S obzirom na to da je “Medion” prenio članak star četiri godine, taj članak će dobiti ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 31.08.2018

Medion: Ceca najavila veliki koncert u Sarajevu.Dosta je bilo mrznje vrijeme je da se priblizimo kroz muziku,U Sarajevu sam zapocela karijeru !!

– Prvi put ću pjevati u Sarajevu. Radujem se koncertu i očekujem emotivni susret sa publikom – kaže za ‘Kurir’ Svetlana Ražnatović Ceca, udovica ratno...

  • Klikbejt
Klikbejt 28.08.2018

Medion: Vojislav Seselj dolazim u Sarajevu zelim da posjetim grad u kojem sam nekad bio profesor

Novinar “Frankfurter Allgemeine Zeitunga” Mihael Martens (Michael) prije nekog vremena usudio se postaviti Vojislavu Šešelju pitanje koje mu se već du...

  • Klikbejt
  • Lažna vijest