Raskrinkavanje.ba

Ni tajne ni magičnih lijekova, a ni ruskog pedijatra

Poznati ukrajinski pedijatar Jevgenij Komarovski je u jednom intervjuu dao svoje generalne preporuke za zdravlje djece. Na osnovu tog članka, portal “24hzanimljivosti” je u naslovu obećao lijek za djecu, koji nije “magični”.

U članku koji je objavljen 5.7.2018. izneseni su stavovi o zdravlju djece poznatog istočnoevropskog pedijatra Jevgenija Komarovskog, proslavljenog na području bivšeg SSSR-a. Autor je dječijih knjiga, knjiga o odgoju i zdravstvenih priručnika. U članku koji je objavio portal “24hzanimljivosti” govori se o okruženju i odgoju koje je potrebno za zdrav razvoj djece, a naslovljen je ovako:

RUSKI DOKTOR OBELODANIO TAJNU DEČJEG IMUNITETA: Ne leče decu magični lekovi već samo ovo

U ovom naslovu postoje dvije netačne tvrdnje. Za početak, dr. Komarovski je zapravo Ukrajinac koji radi na području Ukrajine i Rusije i ima TV emisiju na jednoj ruskoj TV stanici.

Druga se tiče “lijeka” koji nije “magični”. Naime u čitavom članku se uopšte ne spominje liječenje bilo čega, već prevencija, jačanje imuniteta. Riječ je o generalnim preporukama koje bi svako obrazvan trebao da zna. Sam termin “lekovi” se spominje u pogrešnom kontekstu.  

Još jedna tipična zabluda jeste to što je većina odraslih ubeđena da postoji lek koji na čudotvoran način može da utiče na jačanje imuniteta kod dece. Takvi lekovi zapravo ne postoje, a ono što je na rafovima u brojnim apotekama, to su sve “šarene laže”. Upotreba tih preparata služi samo da roditelji mogu da “lupe recku” da su učinili nešto dobro za svoje dete. Drugi cilj prodavanja takvih lekova jeste da se napune džepovi proizvođačima.

Ako želite da vaše dete ne boluje, ako želite da se ono brzo i lako adaptira na životne uslove i okolnosti koji se jako brzo menjaju, onda čitajte, interesujte se. A pre svega toga ne dozvolite da dete bude pretoplo odeveno, nemojte ga previše hraniti, stimulišite svakodnevnu fizičku aktivnost i nemojte dete držati u „sterilnim“ uslovima. Sa decom provodite više vremena na svežem vazduhu i nemojte davati deci “čarobne” tablete za jačanje imuniteta.

Dr. Komarovski ni u jednom trenutku nije govorio o liječenju djece, već o preduslovima za razvoj imuniteta. Iako se u tekstu spominje izraz ”lijek”, u ovom slučaju je nepravilno iskorišten da bi opisao suplemente, dodatke prehrani, koji obećavaju jačanje imuniteta, a ne liječenje. Zapravo, doktor nije otkrio ništa novo, nego je ponovio nešto što smo trebali naučiti u školi kako bismo bili imuni na ovakve naslove.  

Originalna verzija članka je objavljena na portalu ”Sputnik” prije dvije godine i dosta je duža, te uključuje čitav intervju sa poznatim doktorom. Članak je nazvan ovako:

“Čuveni ruski pedijatar: Deci nisu potrebne igračke i lekovi, nego roditelji”

Naslov bi trebao da što jasnije objasni sadržaj članka. U slučaju portala “24hzanimljivosti”, te ostalih portala koji su ranije objavili ovaj članak, pribjeglo se nepotrebnom klikbejtu obećavajući nešto što članak ne sadrži.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 05.07.2018

24h Zanimljivosti: RUSKI DOKTOR OBELODANIO TAJNU DEČJEG IMUNITETA: Ne leče decu magični lekovi već samo ovo

Jevgenij Komarovski, doktor medicinskih nauka, televizijski voditelj i autor mnogih knjiga o nezi dece, dao je ekskluzivno za Sputnjik intervju o borb...

  • Klikbejt