Ni veliki mediji ne mogu bez klikova

Klikbejt je najzastupljenija medijska manipulacija kada govorimo o online medijima. U situaciji prezasićenosti informacija, svi portali, uključujići i one koji su online prezentacija velikih medija, koriste klikbejt naslove za dolazak do svoje publike. Na osnovu upita čitatelja, ocijenili smo nekoliko takvih članaka objavljenih na portalu “Dnevnog Avaza”.

Tako je 20. novembra na Facebook stranici “Avaza” podijeljen članak sa naslovom:

Snažna eksplozija u "ArcelorMittalu", jedna osoba poginula

Događaj koji se opisuje u članku je nesreća koja se desila u Gentu (Belgija). Čitatelji/ke su nakon čitanja ovog naslova na Facebook-u pomislili da je u pitanju nesreća koja se desila u istoimenoj firmi u Zenici, a iz njihovih komentara vidi se da su bili ljuti zbog ovakvog načina izvještavanja:

Upravo zbog navođenja čitatelja/ki na takav zaključak formulacijom ovakvog naslova, ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

 

Sedmog decembra 2017. “Avaz” je ponovo objavio članak čiji naslov navodi čitatelje/ke na razmišljanje da opisuje događaj koji se desio u Bosni i Hercegovini:

Strašne scene u Elektrotehničkoj školi: 16-godišnjaku stavili nož pod grlo

Nakon otvaranja članka dolazimo do informacije da se događaj desio u Srbiji. Zbog načina formulisanja ovog naslova i njega smo ocijenili kao klikbejt.

 

Zabilježili smo i slučaj u kojem autori/ce članaka na “Avazu” iste objavljuju sa različitim naslovima. Jedan naslov za Facebook i privlačenje klikova, dok na samom portalu stoji drugačiji naslov, koji daje potpunije informacije. Tako je  “Dnevni Avaz” 17. decembra na svojoj Facebook stranici podijelio članak sa naslovom:

Ustravičnoj nesreći poginulo šest osoba: Ovo je nešto najgore što sam ikada vidjela

Nakon što su čitatelji/ke kliknuli i otvorili članak, dočekao ih je nešto drugačiji naslov:

U stravičnoj nesreći u Birmingemu poginulo šest osoba: Ovo je nešto najgore što sam ikada vidjela

U naslovu članka koji je vidljiv na Facebook-u izostavljeno je mjesto u kojemu se dogodila saobraćajna nesreća - Birmingem - što navodi čitatelje/ke na zaključak da se događaj desio u Bosni i Hercegovini. Ovaj članak smo također ocijenili kao klikbejt.

 

Istog dana, “Avaz” je podijelio članak sa naslovom:

Pucnjava ispred kafića: Jedna osoba ubijena, druga teško ranjena

Kao što je slučaj i sa prethodnim primjerom, nakon što otvorimo članak i isti pročitamo, spoznajemo da se događaj u stvari desio u Srbiji. Iz istog razloga i ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

Zanimljiva je i činjenica da smo i u komentarima ove objave na Facebook-u primijetili i komentare čitatelja/ki koji su vidno uzrujani zbog načina na koji “Avaz” dolazi do krajnjih korisnika:


 

25. decembra objavljen je članak sa naslovom :

U ovom mjestu prosječna temperatura iznosi minus 50 stepeni

U samom tekstu se navode detaljniji podaci iz kojih zaključujemo da se “prosječna temperatura” zapravo odnosi samo na zimski period, te da u naslovu nije prikazana puna informacija, zbog čega članak dobija ocjenu klikbejt.

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 12. 01. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me