Raskrinkavanje.ba

Ni veliki mediji ne mogu bez klikova

Klikbejt je najzastupljenija medijska manipulacija kada govorimo o online medijima. U situaciji prezasićenosti informacija, svi portali, uključujići i one koji su online prezentacija velikih medija, koriste klikbejt naslove za dolazak do svoje publike. Na osnovu upita čitatelja, ocijenili smo nekoliko takvih članaka objavljenih na portalu “Dnevnog Avaza”.

Tako je 20. novembra na Facebook stranici “Avaza” podijeljen članak sa naslovom:

Snažna eksplozija u "ArcelorMittalu", jedna osoba poginula

Događaj koji se opisuje u članku je nesreća koja se desila u Gentu (Belgija). Čitatelji/ke su nakon čitanja ovog naslova na Facebook-u pomislili da je u pitanju nesreća koja se desila u istoimenoj firmi u Zenici, a iz njihovih komentara vidi se da su bili ljuti zbog ovakvog načina izvještavanja:

Upravo zbog navođenja čitatelja/ki na takav zaključak formulacijom ovakvog naslova, ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

 

Sedmog decembra 2017. “Avaz” je ponovo objavio članak čiji naslov navodi čitatelje/ke na razmišljanje da opisuje događaj koji se desio u Bosni i Hercegovini:

Strašne scene u Elektrotehničkoj školi: 16-godišnjaku stavili nož pod grlo

Nakon otvaranja članka dolazimo do informacije da se događaj desio u Srbiji. Zbog načina formulisanja ovog naslova i njega smo ocijenili kao klikbejt.

 

Zabilježili smo i slučaj u kojem autori/ce članaka na “Avazu” iste objavljuju sa različitim naslovima. Jedan naslov za Facebook i privlačenje klikova, dok na samom portalu stoji drugačiji naslov, koji daje potpunije informacije. Tako je  “Dnevni Avaz” 17. decembra na svojoj Facebook stranici podijelio članak sa naslovom:

Ustravičnoj nesreći poginulo šest osoba: Ovo je nešto najgore što sam ikada vidjela

Nakon što su čitatelji/ke kliknuli i otvorili članak, dočekao ih je nešto drugačiji naslov:

U stravičnoj nesreći u Birmingemu poginulo šest osoba: Ovo je nešto najgore što sam ikada vidjela

U naslovu članka koji je vidljiv na Facebook-u izostavljeno je mjesto u kojemu se dogodila saobraćajna nesreća - Birmingem - što navodi čitatelje/ke na zaključak da se događaj desio u Bosni i Hercegovini. Ovaj članak smo također ocijenili kao klikbejt.

 

Istog dana, “Avaz” je podijelio članak sa naslovom:

Pucnjava ispred kafića: Jedna osoba ubijena, druga teško ranjena

Kao što je slučaj i sa prethodnim primjerom, nakon što otvorimo članak i isti pročitamo, spoznajemo da se događaj u stvari desio u Srbiji. Iz istog razloga i ovaj članak ocjenjujemo kao klikbejt.

Zanimljiva je i činjenica da smo i u komentarima ove objave na Facebook-u primijetili i komentare čitatelja/ki koji su vidno uzrujani zbog načina na koji “Avaz” dolazi do krajnjih korisnika:


 

25. decembra objavljen je članak sa naslovom :

U ovom mjestu prosječna temperatura iznosi minus 50 stepeni

U samom tekstu se navode detaljniji podaci iz kojih zaključujemo da se “prosječna temperatura” zapravo odnosi samo na zimski period, te da u naslovu nije prikazana puna informacija, zbog čega članak dobija ocjenu klikbejt.

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 20.11.2017

Avaz: Snažna eksplozija u "ArcelorMittalu", jedna osoba poginula

Jedna osoba je poginula, a dvije su povrijeđene u snažnoj eksploziji u fabrici "ArcelorMittal" u belgijskom gradu Gentu, javila je mreža RTBF.

  • Klikbejt
Klikbejt 07.12.2017

Avaz: Strašne scene u Elektrotehničkoj školi: 16-godišnjaku stavili nož pod grlo

Još jedan slučaj vršanjčkog nasilja desio se večeras u Elektrotehničkoj školi "Stari grad" u beogradskoj četvrti Dorćol, gdje su za sad nepoznati poči...

  • Klikbejt
Klikbejt 17.12.2017

Avaz: U stravičnoj nesreći u Birmingemu poginulo šest osoba: Ovo je nešto najgore što sam ikada vidjela

Šest osoba je poginulo, a jedna je u kritičnom stanju nakon stravične saobraćajne nesreće u Birmingemu, piše BBC. 

  • Klikbejt
Klikbejt 17.12.2017

Avaz: Pucnjava ispred kafića: Jedna osoba ubijena, druga teško ranjena

U pucnjavi ispred kafića u ulici Koste Glavinića u Beogradu teško su ranjena dvojica mlađih muškaraca, od kojih je jedan preminuo u Urgentnom centru.

  • Klikbejt
Klikbejt 25.12.2017

Avaz: U ovom mjestu prosječna temperatura iznosi minus 50 stepeni

Malo selo Ojmjakon u sibirkoj tundri vjerovatno je najhladnije mjesto na svijetu, s obzirom na to da se prosječna zimska temperatura ne diže iznad min...

  • Klikbejt