Nije bilo nikakvog “istorijskog njet” između Putina i Dodika

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal Slobodna Bosna spojio je dva različita članka o nedavnoj posjeti balkanskih političara Moskvi povodom Parade pobjede, dodao im par neprovjerenih tvrdnji, te naslov u kom se navodi da je “Putin ispalio Dodika”. Nekoliko anonimnih portala je, zatim, ovaj klikbejt razvilo do tvrdnje da je “Putin Dodiku rekao istorijsko ne”.

Ocijenjeni članci
Slobodna Bosna Klikbejt; Neprovjereno; BH dijaspora Klikbejt; Neprovjereno; CIK Klikbejt; Neprovjereno; Dnevne vijesti 24sata info Klikbejt; Neprovjereno; Bosniaks info Klikbejt; Neprovjereno; Samo Provjereno Klikbejt; Neprovjereno; Info Magazin Klikbejt; Neprovjereno; Demantirano; DN vijesti online Klikbejt; Neprovjereno; BH-magazin info Klikbejt; Neprovjereno; Bosnae Klikbejt; Neprovjereno; Bolja Bosna Klikbejt; Neprovjereno;

Portal Slobodna Bosna je 23.6.2020. godine objavio članak sa sljedećim naslovom

PUTIN OPET ISPALIO DODIKA: U oktobru dolazi u Beograd ali ponovo zaobilazi Banja Luku

Tekst članka nastao je spajanjem članaka Nezavisnih novina: Putin u oktobru u Srbiji: Saradnja Beograda i Moskve se razvija i Radio Televizije Republike Srpske: Dodik u Moskvi; Rusija dobar primjer očuvanja kulture sjećanja (FOTO/VIDEO), oba objavljena 23.6.2020. godine, kojima je pridodato nekoliko tvrdnji koje se ne pojavljuju ni u jednom od originalnih članaka.  

Uvodni dio članka preuzet je iz Nezavisnih novina i govori o izjavi predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, potvrdio posjetu Srbiji. Međutim, uvod članka sadrži i tvrdnju o članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku, koje nema u originalnom članku:

Predsjednik Srbije Aleksdnar Vučić rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio da će u oktobru posjetiti Srbiju, mada je lider SNSD-a, Milorad Didik, u nekoliko navrata molio Putina da posjeti i Banja Luku.

Za tvrdnju da je “Milorad Dodik u nekoliko navrata molio Putina da posjeti Banja Luku”, u nastavku teksta ovog članka nije ponuđen nikakav izvor ili dokaz. Pretragom ključnih riječi smo ustanovili da slične tvrdnje nisu objavljene nigdje osim u ovom članku Slobodne Bosne i na portalima koji su isti tekst prenijeli.

Tekst se dalje nastavlja dijelom preuzetim sa RTRS-a:

"Uvijek je lijepo doći u Moskvu. Poziv od predsjednika Vladimira Putina bio je upućen i za 9. maj, ali zbog poznatih okolnosti parada je sutra", naglasio je Dodik za RTRS.

Rečenica koju je Slobodna Bosna dodala, a koja povezuje dijelove preuzete iz Nezavisnih novina i RTRS-a, sadrži sljedeće tvrdnje:

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, također se nalazi u Moski  gdje će prisustvovati Parade pobjede, no nije potvrdio susret s Putinom.

Za tvrdnju da Milorad Dodik “nije potvrdio susret sa Putinom” također nije ponuđen nikakav dokaz, dok se u originalnom članku takva izjava ne navodi. Štaviše, dan poslije objave ovog članka, susret ova dva političara se jeste dogodio, o čemu je, recimo, pisao portal Oslobođenje (24.6.2020.

Potpuno identičan tekst - i sa identičnim greškama (“Didik”, “Moski", "prisustvovati Parade pobjede”, “poštujući stavove Srbuje”, “rekao je Vučih rekao je” i sl.) - prenesen je uz klikbejt naslove i na portalima Bosniaks, BH Dijaspora, CIK media te Dnevne vijesti 24 sata i drugim.

PUTIN OPET ISPALIO DODIKA: U oktobru dolazi u Beograd ali ponovo zaobilazi Banja Luku (Bosniaks, Bolja Bosna, Bosnae, BH-Magazin)

Putin ponizio Dodika. Koga više laže Milorad? (BH Dijaspora, Dnevne vijesti, Info magazin, Samo provjereno)

Rusija spustila Dodika kao malo dijete: Putinovo istorijsko NJET (CIK media, Dnevne vijesti 24 sata)

Pored neutemeljenih tvrdnji Slobodne Bosne, u nekim od ovih članaka dodata je i ničim potkrijepljena tvrdnja da je “Vladimir Putin izgovorio istorijsko NJET”, te da je “opet ispalio”, odnosno “ponizio” Milorada Dodika. Nijedna od ovih tvrdnji ne razrađuje se niti se argumentuje u tekstu članka. 

Zbog tvrdnji da je Milorad Dodik “u nekoliko navrata molio Putina da posjeti i Banja Luku”, te da on “nije potvrdio susret s Putinom”, svi analizirani članci dobijaju ocjenu neprovjereno. Budući da tekstovi analiziranih članaka ne nude nikakve informacije koje bi potvrdile da je Putin rekao “istorijsko njet”, ili “ispalio” i “ponizio” Dodika, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 25. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Viralni snimak ne prikazuje “prisilnu vakcinaciju” na krovu u Argentini

Snimak na kojem nekoliko uniformisanih osoba obuzdava muškarca u evidentnom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Dirljiva priča o majci koja je poginula štiteći bebu je netačna

Potresne priče koje se šire društvenim mrežama često nemaju uporište u stva...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Stari klikbejt i novo manipulisanje činjenicama o virusu Zapadnog Nila u Srbiji

Nakon što je u Srbiji otkriven virus Zapadnog Nila u komarcima, pojedini po...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me