Nije bilo nikakvog “istorijskog njet” između Putina i Dodika

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal Slobodna Bosna spojio je dva različita članka o nedavnoj posjeti balkanskih političara Moskvi povodom Parade pobjede, dodao im par neprovjerenih tvrdnji, te naslov u kom se navodi da je “Putin ispalio Dodika”. Nekoliko anonimnih portala je, zatim, ovaj klikbejt razvilo do tvrdnje da je “Putin Dodiku rekao istorijsko ne”.

Portal Slobodna Bosna je 23.6.2020. godine objavio članak sa sljedećim naslovom

PUTIN OPET ISPALIO DODIKA: U oktobru dolazi u Beograd ali ponovo zaobilazi Banja Luku

Tekst članka nastao je spajanjem članaka Nezavisnih novina: Putin u oktobru u Srbiji: Saradnja Beograda i Moskve se razvija i Radio Televizije Republike Srpske: Dodik u Moskvi; Rusija dobar primjer očuvanja kulture sjećanja (FOTO/VIDEO), oba objavljena 23.6.2020. godine, kojima je pridodato nekoliko tvrdnji koje se ne pojavljuju ni u jednom od originalnih članaka.  

Uvodni dio članka preuzet je iz Nezavisnih novina i govori o izjavi predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, potvrdio posjetu Srbiji. Međutim, uvod članka sadrži i tvrdnju o članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku, koje nema u originalnom članku:

Predsjednik Srbije Aleksdnar Vučić rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio da će u oktobru posjetiti Srbiju, mada je lider SNSD-a, Milorad Didik, u nekoliko navrata molio Putina da posjeti i Banja Luku.

Za tvrdnju da je “Milorad Dodik u nekoliko navrata molio Putina da posjeti Banja Luku”, u nastavku teksta ovog članka nije ponuđen nikakav izvor ili dokaz. Pretragom ključnih riječi smo ustanovili da slične tvrdnje nisu objavljene nigdje osim u ovom članku Slobodne Bosne i na portalima koji su isti tekst prenijeli.

Tekst se dalje nastavlja dijelom preuzetim sa RTRS-a:

"Uvijek je lijepo doći u Moskvu. Poziv od predsjednika Vladimira Putina bio je upućen i za 9. maj, ali zbog poznatih okolnosti parada je sutra", naglasio je Dodik za RTRS.

Rečenica koju je Slobodna Bosna dodala, a koja povezuje dijelove preuzete iz Nezavisnih novina i RTRS-a, sadrži sljedeće tvrdnje:

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, također se nalazi u Moski  gdje će prisustvovati Parade pobjede, no nije potvrdio susret s Putinom.

Za tvrdnju da Milorad Dodik “nije potvrdio susret sa Putinom” također nije ponuđen nikakav dokaz, dok se u originalnom članku takva izjava ne navodi. Štaviše, dan poslije objave ovog članka, susret ova dva političara se jeste dogodio, o čemu je, recimo, pisao portal Oslobođenje (24.6.2020.

Potpuno identičan tekst - i sa identičnim greškama (“Didik”, “Moski", "prisustvovati Parade pobjede”, “poštujući stavove Srbuje”, “rekao je Vučih rekao je” i sl.) - prenesen je uz klikbejt naslove i na portalima Bosniaks, BH Dijaspora, CIK media te Dnevne vijesti 24 sata i drugim.

PUTIN OPET ISPALIO DODIKA: U oktobru dolazi u Beograd ali ponovo zaobilazi Banja Luku (Bosniaks, Bolja Bosna, Bosnae, BH-Magazin)

Putin ponizio Dodika. Koga više laže Milorad? (BH Dijaspora, Dnevne vijesti, Info magazin, Samo provjereno)

Rusija spustila Dodika kao malo dijete: Putinovo istorijsko NJET (CIK media, Dnevne vijesti 24 sata)

Pored neutemeljenih tvrdnji Slobodne Bosne, u nekim od ovih članaka dodata je i ničim potkrijepljena tvrdnja da je “Vladimir Putin izgovorio istorijsko NJET”, te da je “opet ispalio”, odnosno “ponizio” Milorada Dodika. Nijedna od ovih tvrdnji ne razrađuje se niti se argumentuje u tekstu članka. 

Zbog tvrdnji da je Milorad Dodik “u nekoliko navrata molio Putina da posjeti i Banja Luku”, te da on “nije potvrdio susret s Putinom”, svi analizirani članci dobijaju ocjenu neprovjereno. Budući da tekstovi analiziranih članaka ne nude nikakve informacije koje bi potvrdile da je Putin rekao “istorijsko njet”, ili “ispalio” i “ponizio” Dodika, svi članci dobijaju i ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 25. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Prevare za Vas: Facebook stranica posvećena lažnim nagradnim igrama

U samo tri dana, na Facebook stranici Sve Za Vas objavljene su četiri nagra...

Lažna vijest
Lažna vijest
Prevaranti na Facebooku nastavljaju zloupotrebljavati identitete poznatih za lažne nagradne igre

O lažnim nagradnim igrama u formatu live videosnimaka na Facebooku pisali s...

Lažna vijest
Lažna vijest
Kompleksna teorija zavjere o navodnom progonu i ubistvu Andreasa Noacka

Društvenim mrežama i pojedinim portalima proširila se teorija zavjere o nav...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me