Nije “konačno otkriveno" zbog čega je ubijen David

U emisiji “Izazovi” bivši advokat porodice Dragičević izjavio je kako je poznat motiv ubistva mladog Davida Dragičevića. Službene potvrde nema, a Davor Dragičević negira te navode. To, međutim, nije spriječilo medije da naslovima najavljuju da je “konačno otkriveno zbog čega je ubijen David”.

Nerazjašnjeni slučaj ubistva Davida Dragičevića dobio je novu dimenziju u medijima kada je Duško Tomić, bivši član pravnog tima porodice Dragičević, u programu televizije BN TV ustvrdio da je poznat motiv njegova ubistva.

Online mediji su vrlo brzo preuzeli priču, pa je sutradan, 1. juna 2019. godine na portalu “Hayat TV”  objavljen članak pod naslovom:

Konačno otkriveno zbog čega je ubijen David Dragičević!

U članku se dalje govori o tvrdnjama koje je iznio Tomić, odnosno da je David “hakerski upao u jedan račun” .

Govoreći o istrazi, Tomić je rekao da je došao do pouzdane informacije da je motiv tog ubistva "hakerski ulazak u jedan račun gdje je ogroman novac". 
(...)
- Od Davora u prisustvu mog istražitelja sam tražio da mi kaže je li to tačno. Imam saznanja da je pokojni David, kao veliki stručnjak, ušao u sistem i otkrio veliki novac, da je promijenio šifru i da tada, kada su ga stisnuli, nije znao reći koja je to nova šifra ili nije htio i da je usljed toga izgubio život. Ili su ga ubili pa bacili, ili su ga jurili pa ubili ili je on skočio... To više nije bitno, momak je mrtav - kazao je Tomić. 
Dalje je naveo da mu je tada Davor rekao "da je on znao i da je tu šifru zaštitio s pet sistema".
- Tada sam rekao da o tome moramo obavijestiti i javnost i da idemo do tih laptopa i da se utvrdi čiji je taj novac - čiji je novac taj ga je i ubio! Ja sam to i naglasio na jednoj konferenciji. Nakon toga Davor me pozvao i rekao: "Zaboravi više ovu priču, ti si moj advokat" - rekao je Tomić, navodeći da je Davoru objasnio da je on advokat istine i da je tada došlo da raskola, odnosno razlaza.

Postoji nekoliko špekulacija o razlozima ubistva Davida Dragičevića, međutim do okončanja istrage i privođenja odgovornih potrebno je izvještavati na način da se jasno zna da je, u ovom slučaju, riječ o tvrdnjama bivšeg advokata, a ne zvaničnoj informaciji. To je uradila većina medija uključujući “Radio Sarajevo”, “Oslobođenje” i mnoge druge.

Nakon istupa advokata u emisiji “Izazovi”, Davor Dragičević je za portal “Face” demantovao Tomićeve navode.

S obzirom na činjenicu da je tvrdnja advokata Tomića samo njegova, a ne zaključak istrage, svi mediji koji su konstruisali naslov članka sa tvrdnjom da je motiv ubistva (konačno) poznat bit će ocijenjeni kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 13. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me