Raskrinkavanje.ba

Nije povećana stopa mortaliteta kod djece zbog vakcinacije protiv Covid-19

Manipulišući podacima platforme za prikupljanje podataka o mortalitetu EuroMOMO, portali i korisnici/e društvenih mreža dijelili su netačnu tvrdnju da su vakcine protiv Covid-19 uzrokovale porast mortaliteta među djecom. 

Foto: Freepik

Na portalu Provjeri (.hr) 30.8.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:  

Europa bilježi šokantan porast smrtnih slučajeva djece od 691% otkako je EMA odobrila „cjepivo“ protiv COVIDA za djecu

U članku se dalje navodi: 

Genocid
Službeni podaci o smrtnosti za Europu pokazuju da je došlo do šokantnog porasta od 691% u prekomjernoj smrti među djecom otkako je Europska agencija za lijekove u svibnju 2021. produžila odobrenje za hitnu upotrebu Pfizerovog „cjepiva“ protiv Covid-19 za djecu u dobi od 12 do 15 godina.
(...)
Nažalost, ovaj se trend nastavio i u 2022. godini, pri čemu je Europa službeno zabilježila porast od 381% više smrtnih slučajeva među djecom ove godine, u usporedbi s prosjekom od 2018. do 2021. godine.

U zaključku članka navedeno je: 

Je li ovo samo nesretna slučajnost koju treba dodati dugačkom popisu “slučajnosti” koje su se dogodile od početka 2020.? Vlasti bi svakako željele da tako mislite. Ali još uvijek moraju objasniti zašto diljem Europe umire tisuće više djece nego što se inače očekuje.

 

Šta su činjenice? 
 

Članak na portalu Provjeri (.hr) u kojem se implicira povezanost vakcinacije i porasta broja smrti među djecom preuzet je s britanskog "zavjerološkog" portala The Expose. Članak je na engleskom jeziku objavljen 29.8.2022. godine. 

Informacije o porastu broja smrtnih slučajeva među djecom u ovim člancima potiču s platforme EuroMOMO, to jest baze podataka kojom upravlja vladin istraživački institut u Danskoj, a koja objedinjuje podatke o mortalitetu iz 22 evropske zemlje i iz Izraela.

Iako grafikon objavljen na ovoj stranici pokazuje porast smrtnih slučajeva otprilike od vremena kada je Evropska agencija za lijekove (EMA) prvi put odobrila vakcinu protiv Covid-19 za djecu od 12 do 15 godina u maju 2021, razlog za povećanje broja smrtnih slučajeva u ovoj dobnoj skupini nije naveden. U članku portala Provjereno sugeriše se da je ovaj porast uzrokovan vakcinacijom protiv Covid-19. 

 

Izvor: Screenshot/EuroMOMO

Portal Lead Stories bavio se netačnim tvrdnjama o porastu smrtnih slučajeva od kada je EMA odobrila vakcine protiv Covid-19 za djecu. U članku od 7.9.2022. godine navedeno je upozorenje sa stranice EuroMOMO, u kojem je naglašeno da ova baza podataka prikuplja samo rutinske podatke o smrtnosti od svih uzroka, ali ne i informacije o specifičnim uzrocima smrti ni bilo kakve podatke o drugim faktorima koji bi mogli biti povezani s uočenim signalima smrtnosti. Osim toga, objavljena je napomena da rezultati platforme EuroMOMO ne dozvoljavaju konkretne zaključke o osnovnim uzrocima promjene stope smrtnosti.

U članku portala Lead Stories naveden je i odgovor statističara projekta EuroMOMO Jensa Nielsena, koji je djelomično ponovio upozorenje web stranice:

Mi/EuroMOMO ne možemo dati uzrok povećane smrtnosti u starosnoj grupi od 0 do 14 godina. Prije svega zato što EuroMOMO prati mortalitet i općenito (ne) daje razloge za promjene u mortalitetu. Međutim, dopisujemo se sa zemljama učesnicama i nadamo se da ćemo pronaći razumno objašnjenje za ovo.

Portal ABC News se u članku od 1.9.2022. godine bavio sličnim tvrdnjama koje je objavio švedski bloger na osnovu podataka preuzetih s platforme EuroMOMO. U ovom članku navedeno je da je EuroMOMO u 2022. godini zabilježio 841 smrtni slučaj više nego se očekuje među djecom od 0 do 14 godina, u odnosu na 70 u istom periodu 2021. godine. 

Dmitrij Jdanov, koji vodi Laboratoriju za demografske podatke na njemačkom Institutu za demografska istraživanja "Max Planck", za portal ABC News kazao je da je "impresivna" promjena procenta samo posljedica toga što je "smrtnost u ovoj starosnoj grupi relativno niska".

On je ukazao na sedmične podatke EuroMOMO, koji su pokazali da je u prvih osam mjeseci 2022. godine samo jednom u bazi podataka zabilježeno ono što je označeno kao "znatan porast" smrtnih slučajeva preko očekivanog broja za mlađe od 15 godina, dok su druge grupe prošle daleko gore.
Osim toga, gospodin Jdanov rekao je da je raspon starosti od 0 do 14 godina "veoma širok" i da bi to, s nedostatkom detaljnih podataka, moglo iskriviti rezultate zbog viših stopa smrtnosti novorođenčadi.

U istom članku objavljeni su i odgovori Tima Adaira, glavnog istraživača u Školi za stanovništvo i globalno zdravlje Univerziteta u Melburnu, koji je govorio o mogućim uzrocima porasta smrtnosti kod djece u 2022. godini u odnosu na isti period 2021. godine. 

To je bilo "jer je veći dio Evrope veliki dio prve polovine 2021. proveo u izolaciji, periodu kada je smrtnost u dobi od 0 do 14 godina bila niža od osnovnog ili očekivanog nivoa".

On je naveo i da bi bolji način posmatranja bio usporedba dva šestomjesečna perioda od sredine 2021. godine, nakon što su ograničenja, odnosno antipandemijske mjere, ublažena.

Gledano na ovaj način, podaci EuroMOMO pokazuju da je bilo 910 smrtnih slučajeva koji se ne očekuju u posljednjoj polovini 2021. i 611 u prvoj polovini 2022 - što znači da je broj smrtnih slučajeva koji se ne očekuju među mlađima od 15 godina pao za 33 posto.
Vrijedi napomenuti da su evropske zemlje tek od decembra 2021. počele vakcinisati djecu od 5 do 11 godina, a evropski regulatori za lijekove tek treba da odobre vakcine protiv COVID-19 za djecu mlađu od pet godina.

U ovom članku navedeno je i da su se oba stručnjaka složila da je broj smrtnih slučajeva trenutno veći nego što bi se obično očekivalo, ali da uzrok nije Covid-19.

Dr. Adair je u ovom članku sugerisao da bi ponovno pojavljivanje respiratornih infekcija, kao što su gripa i upala pluća, nakon izolacije moglo imati ulogu u povećanju broja smrtnosti u mlađim grupama.

U međuvremenu, Jdanov je rekao da se povećanje može objasniti "dugoročnim posljedicama pandemije", kao što su preopterećeni sistemi javnog zdravlja, odgođeno liječenje i pregledi i posljedice izolacije.

Dakle, istina je da je broj smrtnih slučajeva koji se ne očekuju porastao za gotovo sedam puta, ali ne postoje dokazi koji bi podržali impliciranu vezu s vakcinacijom protiv Covid-a 19 kod djece iz starosne skupine od 0 do 14 godina. Osim toga, ovaj uzorak je mali zbog relativno niske stope mortaliteta kod djece, zbog čega i najmanja odstupanja mogu izgledati značajno veća.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da je u Evropi zabilježen porast smrtnih slučajeva djece od 691% otkako je EMA odobrila vakcinaciju protiv Covid-19 za djecu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Tvrdnja da se radi o istom procentu rasta smrtnih slučajeva koji nisu očekivani nakon što je uvedena vakcinacija za djecu dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Tvrdnji da u Evropi umire hiljade djece više nego što se očekuje nakon uvođenja vakcinacije dajemo ocjenu lažna vijest.

Napomene:

13.10.2022: Netačne tvrdnje da je vakcinacija protiv Covid-19 uzrok porasta smrtnih slučajeva kod djece objavljene su 26.9.2022. godine na portalu Cjepljenje (.info). Tvrdnje ovog portala dijelile su se i na Facebooku, gdje su objavljene 26.9.2022. i 6.10.2022. Shodno činjenicama, i ovim objavama dajemo ocjene dezinformacija i manipulisanje činjenicama. 

22.11.2022: Portal HOP je u novembru objavio članak u kojem se navode netačne tvrdnje da je vakcinacija protiv Covid-19 uzrok znatnog porasta mortaliteta među djecom u Evropi (1). Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama.

 

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 06.10.2022

Facebook profili i stranice: EUROPA TRPI ZASTRAŠUJUĆI PORAST BROJA SMRTNIH SLUČAJEVA MEĐU DJECOM od 755% ‼️

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 26.09.2022

Facebook profili i stranice: 📌ZASTRAŠUJUĆI PORAST BROJA SMRTNIH SLUČAJEVA MEĐU DJECOM od 755% ?📌

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 10.11.2022

HOP: ŠOKANTNO -PORAST SMRTNIH SLUČAJEVA MEĐU DJECOM OD 691 %

Poštovani čitatelji, podaci o posljedicama masovnog tzv. cijepljenja naveliko se navode u nizu medija i portala direktno ili kao vijesti o prestanku p...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija