Nije poznat broj bivših ISIL-ovaca koji će biti deportovani u BiH

Tema o mogućem izručenju lica za koje se sumnja da su učestvovala u borbama na strani takozvane Islamske države, ISIL, poslužila je kao klikbejt.

Portal Slobodna Bosna je u članku objavljenom 11.11.2019. izvještavajući o tome da su vlasti Turske najavile proces deportacije uhapšenih boraca ISIL-a u zemlje čiji su državljani, koristio sljedeći naslov:

TURSKA ZAPOČELA PROCES DEPORTACIJE ISIL-ovaca U MATIČNE ZEMLJE: Evo koliko ih se vraća u BiH. Jedan od njih je prijetio i Reisul-Ulemi, a Mektić ima poruku za njega.

Članak sa identičnim naslovom je istog dana prenio anonimni portal BH Magazin.

 Nakon ovakvog naslova koji čitatelje/ke navodi na zaključak da će u tekstu saznati koliko se to navodnih boraca ISIL-a vraća u Bosnu i Hercegovinu, slijedi pasus iz kog je posve jasno da takve informacije u tekstu nema.

Jedan Amerikanac, Nijemac i Danac, za koje se sumnja da su bivši ratnici tzv. ISIL-a, već su u procesu deportacije iz Turske u zemlje porijekla. Deportacije se nastavljaju i narednih dana. Njemačka je objavila da će primiti svoje. Informacija o deportaciji državljana BiH nema. Ministar sigurnosti Dragan Mektić kaže, to neće moći ići tako kako je Turska zamislila. BiH će preuzeti samo one za koje postoje 100 posto dokazi da su naši državljani. U zatvorima na području Sirije nalazi se 260 Bosanaca i Hercegovaca. 100 muškaraca i 160 žena i djece.

Izvor vijesti nije naveden na portalu Slobodna Bosna, ali smo identičan članak pronašli na portalu N1 televizije.

No, N1 je u naslovu postavila pitanje o koliko lica se radi, dok je Slobodna Bosna taj broj najavila riječima “evo koliko ih se vraća u BiH”:

Nastavak deportacije ISIL-ovaca iz Turske: Koliko ih se vraća u BiH? (N1, 11.11.2019)

U originalnom članku sa N1, kao i u prenošenju Slobodne Bosne, navedena je tvrdnja koja govori da nema dostupnih podataka o državljanima naše zemlje koji su zarobljeni.

Otkako je počela turska ofanziva na Siriju, nikakvih informacija o zarobljenim bh. državljanima nema. Čak ni o devetorici koji su trebali biti deportovani upravo 10. oktobra, na dan početka vojnih akcija.

Izvor navedene tvrdnje nije naveden, niti u originalnom članku, niti u prenesenom.

 Portparol Ministarstva sigurnosti BiH, Admir Malagić, u telefonskom razgovoru za Raskrinkavanje je rekao:

Admir Malagić:

Prema procjenama, u tri kampa u Siriji se nalazi 260 lica za koje se vjeruje da su državljani BiH ali su potrebne detaljne provjere prije nego bude moguće potvrditi da je to zaista i zvaničan broj državljana naše zemlje. O mogućim deportacijama javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Članak sa portala Slobodna Bosna će zbog naslova koji navodi na pogrešan zaključak da je poznato koliko će navodih boraca ISIL-a biti deportovano u BiH dobiti ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 26. 11. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me