Nije tačno da je paracetamol na listi kancerogenih lijekova

Paracetamol nije dodat listi kancerogenih lijekova u Kaliforniji, niti je kafa oprobano sredstvo za “skidanje temperature”.

Portal Telegraf je 29. januara 2020. godine objavio članak u kojem se citira doktor Branimir Nestorović, predstavljen kao pulmolog i alergolog, koji je izjavio:

Paracetamol je preključe u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci. Ja to stalno pričam, to je jako opasan lek jer oštećuje jetru i mozak. Može da se da brufen, ali generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim "seljačkim metodama". Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik. Možda je najbolji list bundeve, ali gde sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija - otkriva dr Branimir Nestorović.

Brojni portali su, uz manje varijacije u naslovu, prenosili članak sa ovom neutemeljenom tvrdnjom.

Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci, najbolje je skidati temperaturu “seljačkim metodama” (Gradski magazin, 29.1.2020.)

STALNO GA DAJEMO DJECI, A NIKAKO NE BI TREBALO: SVI GA IMAMO U KUĆI, A OPASAN JE ZA JETRU I MOZAK (Hayat, 29.1.2020.)

Paracetamol je jako opasan lek! Nemojte ga davati deci! (Cazin, 5.2.2020.)

Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu (Moj Brod, 30. 1.2020.)

Dr Nestorović: Paracetamol je jako opasan lek! Nemojte ga davati deci ( Svet Plus,31. 1.2020)

Portal FakeNews tragač se pozabavio ovom tvrdnjom i utvrdio da je ona netačna, u analizi  “Neistina je da je paracetamol na listi kancerogenih supstanci”, objavljenoj 1. februara:

U Kaliforniji je na snazi zakon (Proposition 65) koji obavezuje ovu državu da održava i ažurira listu hemijskih supstanci za koje država ima saznanja da uzrokuju karcinom ili deluju toksično po reproduktivno zdravlje. Na listi se trenutno nalazi 650 supstanci za koje je izdato saopštenje da uzrokuju karcinom.
Paracetamol (Acetaminophen) trenutno nije na ovoj listi. Njegov status za eventualno uključivanje na listu je trenutno u razmatranju. Posao procene i dodavanja novih hemikalija na listu obavlja ekspertska Komisija za identifikaciju kancerogena (The Carcinogen Identification Committee, CIC). Kancelarija za procenu opasnosti štetnih materija je pripremila dokumet – Dokazi o kancerogenosti paracetamola – koji zapravo predstavlja pregled istraživanja koja su se bavila utvrđivanjem povezanosti upotrebe ovog leka i javljanja karcinoma. Rezultati nekih od predstavljenih istraživnja zaista pokazuju da postoji statistički značajna povezanost između uzimanja ovog leka i javljanja nekih tipova karcinoma, dok rezultati nekih drugih istraživanja govore suprotno. Autori ni na jednom mestu ne navode tačan broj jednih ili drugih, niti navode zaključak sličan Nestorovićevom da је „većina studija pokazivala dosta toksičnih efekata”.

U svojoj analizi FakeNews tragač navodi i:

Sastanak na kojem je komitet trebalo da donese odluku o paracetamolu zakazan za 5. decembar je odložen i otvoren je novi rok u kome javnost treba da podnese dodatne relevantne naučne informacije koje se tiču potencijalnog stavljanja paracetamola na listu hemikalija koje uzrokuju karcinom. Pomenuti 27. januar bio je poslednji dan za podnošenje novih dokaza.

Raskrinkavanje je kontaktiralo California Office of Environmental Health Hazard Assessment, odnosno Kancelariju za procjenu opasnosti štetnih sredinskih uticaja na zdravlje, OEHHA, budući da na njihovoj stranici u međuvremenu nisu objavljeni podaci o toku procesa nakon 27. januara. 

U pisanom odgovoru, potvrđeno nam je da se Acetaminophen i dalje ne nalazi na listi hemijskih supstanci za koje država ima saznanja da uzrokuju karcinom ili djeluju toksično po reproduktivno zdravlje  propisanoj zakonom (Proposition 65) kao i da sastanak komiteta koji bi trebao da donese odluku o mogućem uvrštavanju na listu još nije zakazan.

 


 

Osim netačne tvrdnje o paracetamolu, dr. Nestorović je iznio i niz savjeta za snižavanje tjelesne temperature, uključujući i preporuku da se za to koristi - kafa.

(...) generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim "seljačkim metodama". Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik

Kako ova izjava nije propraćena dodatnim informacijama, Raskrinkavanje je potražilo mišljenje Dobrinke Granzov Kozlina, doktorice porodične medicine i specijaliste pneumofiziologa u domu zdravlja Pale, koja nam je rekla:

Kafu niti mogu preporučiti, kao ljekar, za snižavanje temperature niti mi je poznato da ona ima antipiretička svojstva. Moram reći da treba biti jako oprezan sa kojekavim savjetima o liječenju koji izlaze iz okvira onoga što medicina jeste.

Granzov Kozlina je takođe napomenula da je važno da pacijenti sa bilo kakvim tegobama posjete ljekara, kako bi dobili odgovarajuću dijagnozu.

Tek nakon pregleda, potom urađenih pretraga može se uspostaviti dijagnoza a potom i dodijeliti odgovarajuća terapija. Sve što izlazi iz ovog okvira, posebno savjetovanje liječenja bez dijagnostike je vrlo rizično.

Budući da paracetamol nije stavljen na listu kancerogenih lijekova, ta tvrdnja, prvi put obavljena u članku na portalu Telegraf, dobija ocjenu lažna vijest. Sva prenošenja ovog članka dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

S obzirom da ne postoje argumenti koji pokazuju da je kafa efikasna u snižavanju tjelesne temperature, niti je to nešto što ljekari savjetuju, svi članci u kojima se navodi ta tvrdnja će dobiti i ocjenu pseudonauka.
 

Napomena: 17.3.2023.

Redakcija portala YU mama Mondo (rs) nas je obavijestila da je prvobitni članak dopunjen tačnim informacijama, zbog čega je ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena: 28.07.2020.

Nakon objavljivanja analize, portali Cazin, Banjalučanke, Haber i Moje dijete obrisali su svoje članke. Portali Moj Brod, Moj Prnjavor, Moj Šamac, Moj Čelinac, Moja Banja Luka, Moja Srpska, Moj Čelinac, Moj Srbac, Moj Teslić i Moja Derventa objavili su novi članak gdje demantuju ove tvrdnje. Svi članci pomenutih portala dobijaju i ocjenu demantirano. 

 

Napomena: 11.5.2021.

Redakcija portala Telegraf nas je obavijestila da je prvobitni članak dopunjen tačnim navodima iz ove analize, zbog čega je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 05. 03. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me