Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da je paracetamol na listi kancerogenih lijekova

Paracetamol nije dodat listi kancerogenih lijekova u Kaliforniji, niti je kafa oprobano sredstvo za “skidanje temperature”.

Portal Telegraf je 29. januara 2020. godine objavio članak u kojem se citira doktor Branimir Nestorović, predstavljen kao pulmolog i alergolog, koji je izjavio:

Paracetamol je preključe u Kaliforniji stavljen na listu kancerogenih supstanci. Ja to stalno pričam, to je jako opasan lek jer oštećuje jetru i mozak. Može da se da brufen, ali generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim "seljačkim metodama". Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik. Možda je najbolji list bundeve, ali gde sada da ga nađete? On je vrhunski u skidanju temperature, skuva se jedna i po šaka lista bundeve na litar vode i konzumira 4 puta dnevno i temperature nema, to je vrhunska terapija - otkriva dr Branimir Nestorović.

Brojni portali su, uz manje varijacije u naslovu, prenosili članak sa ovom neutemeljenom tvrdnjom.

Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci, najbolje je skidati temperaturu “seljačkim metodama” (Gradski magazin, 29.1.2020.)

STALNO GA DAJEMO DJECI, A NIKAKO NE BI TREBALO: SVI GA IMAMO U KUĆI, A OPASAN JE ZA JETRU I MOZAK (Hayat, 29.1.2020.)

Paracetamol je jako opasan lek! Nemojte ga davati deci! (Cazin, 5.2.2020.)

Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu (Moj Brod, 30. 1.2020.)

Dr Nestorović: Paracetamol je jako opasan lek! Nemojte ga davati deci ( Svet Plus,31. 1.2020)

Portal FakeNews tragač se pozabavio ovom tvrdnjom i utvrdio da je ona netačna, u analizi  “Neistina je da je paracetamol na listi kancerogenih supstanci”, objavljenoj 1. februara:

U Kaliforniji je na snazi zakon (Proposition 65) koji obavezuje ovu državu da održava i ažurira listu hemijskih supstanci za koje država ima saznanja da uzrokuju karcinom ili deluju toksično po reproduktivno zdravlje. Na listi se trenutno nalazi 650 supstanci za koje je izdato saopštenje da uzrokuju karcinom.
Paracetamol (Acetaminophen) trenutno nije na ovoj listi. Njegov status za eventualno uključivanje na listu je trenutno u razmatranju. Posao procene i dodavanja novih hemikalija na listu obavlja ekspertska Komisija za identifikaciju kancerogena (The Carcinogen Identification Committee, CIC). Kancelarija za procenu opasnosti štetnih materija je pripremila dokumet – Dokazi o kancerogenosti paracetamola – koji zapravo predstavlja pregled istraživanja koja su se bavila utvrđivanjem povezanosti upotrebe ovog leka i javljanja karcinoma. Rezultati nekih od predstavljenih istraživnja zaista pokazuju da postoji statistički značajna povezanost između uzimanja ovog leka i javljanja nekih tipova karcinoma, dok rezultati nekih drugih istraživanja govore suprotno. Autori ni na jednom mestu ne navode tačan broj jednih ili drugih, niti navode zaključak sličan Nestorovićevom da је „većina studija pokazivala dosta toksičnih efekata”.

U svojoj analizi FakeNews tragač navodi i:

Sastanak na kojem je komitet trebalo da donese odluku o paracetamolu zakazan za 5. decembar je odložen i otvoren je novi rok u kome javnost treba da podnese dodatne relevantne naučne informacije koje se tiču potencijalnog stavljanja paracetamola na listu hemikalija koje uzrokuju karcinom. Pomenuti 27. januar bio je poslednji dan za podnošenje novih dokaza.

Raskrinkavanje je kontaktiralo California Office of Environmental Health Hazard Assessment, odnosno Kancelariju za procjenu opasnosti štetnih sredinskih uticaja na zdravlje, OEHHA, budući da na njihovoj stranici u međuvremenu nisu objavljeni podaci o toku procesa nakon 27. januara. 

U pisanom odgovoru, potvrđeno nam je da se Acetaminophen i dalje ne nalazi na listi hemijskih supstanci za koje država ima saznanja da uzrokuju karcinom ili djeluju toksično po reproduktivno zdravlje  propisanoj zakonom (Proposition 65) kao i da sastanak komiteta koji bi trebao da donese odluku o mogućem uvrštavanju na listu još nije zakazan.

 


 

Osim netačne tvrdnje o paracetamolu, dr. Nestorović je iznio i niz savjeta za snižavanje tjelesne temperature, uključujući i preporuku da se za to koristi - kafa.

(...) generalno najbolje bi bilo skidati temperaturu nekim "seljačkim metodama". Recimo kod odraslih kafa je najefikasnija za skidanje temperature. Jaka koncentrovana kafa na svaka 4 sata je odličan antipiretik

Kako ova izjava nije propraćena dodatnim informacijama, Raskrinkavanje je potražilo mišljenje Dobrinke Granzov Kozlina, doktorice porodične medicine i specijaliste pneumofiziologa u domu zdravlja Pale, koja nam je rekla:

Kafu niti mogu preporučiti, kao ljekar, za snižavanje temperature niti mi je poznato da ona ima antipiretička svojstva. Moram reći da treba biti jako oprezan sa kojekavim savjetima o liječenju koji izlaze iz okvira onoga što medicina jeste.

Granzov Kozlina je takođe napomenula da je važno da pacijenti sa bilo kakvim tegobama posjete ljekara, kako bi dobili odgovarajuću dijagnozu.

Tek nakon pregleda, potom urađenih pretraga može se uspostaviti dijagnoza a potom i dodijeliti odgovarajuća terapija. Sve što izlazi iz ovog okvira, posebno savjetovanje liječenja bez dijagnostike je vrlo rizično.

Budući da paracetamol nije stavljen na listu kancerogenih lijekova, ta tvrdnja, prvi put obavljena u članku na portalu Telegraf, dobija ocjenu lažna vijest. Sva prenošenja ovog članka dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

S obzirom da ne postoje argumenti koji pokazuju da je kafa efikasna u snižavanju tjelesne temperature, niti je to nešto što ljekari savjetuju, svi članci u kojima se navodi ta tvrdnja će dobiti i ocjenu pseudonauka.
 

Napomena: 17.3.2023.

Redakcija portala YU mama Mondo (rs) nas je obavijestila da je prvobitni članak dopunjen tačnim informacijama, zbog čega je ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena: 28.07.2020.

Nakon objavljivanja analize, portali Cazin, Banjalučanke, Haber i Moje dijete obrisali su svoje članke. Portali Moj Brod, Moj Prnjavor, Moj Šamac, Moj Čelinac, Moja Banja Luka, Moja Srpska, Moj Čelinac, Moj Srbac, Moj Teslić i Moja Derventa objavili su novi članak gdje demantuju ove tvrdnje. Svi članci pomenutih portala dobijaju i ocjenu demantirano. 

 

Napomena: 11.5.2021.

Redakcija portala Telegraf nas je obavijestila da je prvobitni članak dopunjen tačnim navodima iz ove analize, zbog čega je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 29.01.2020

Telegraf: Dr Nestorović upozorava koji lek nikako ne smete davati deci kada imaju jako visoku temperaturu

U Srbiji trenutno vlada virus izazvač jako visokih temperatura koje roditelji ne uspevaju da obore

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Pseudonauka 29.01.2020

Informer: OVAJ LEK SVI DAJEMO DECI KADA SU BOLESNA, A ON JE KANCEROGEN! Doktor Nestorović upozorava: Visoku temperaturu NE TREBA SKIDATI OVIM MEDIKAMENTOM!

Mnogi roditelju u Srbiji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Svjetlo-dunjaluka: Paracetamol stavljen na listu kancerogenih supstanci

Mnogi roditelju imaju neprospavane noći jer su im djeca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.01.2020

Zenit: Paracetamol stavljen na listu kancerogenih supstanci

Mnogi roditelju imaju neprospavane noći jer su im djeca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Istina Vitez: Paracetamol stavljen na listu kancerogenih supstanci

Mnogi roditelju imaju neprospavane noći jer su im djeca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Dominantni: Paracetamol stavljen na listu kancerogenih supstanci

Paracetamol stavljen na listu kancerogenih supstanci

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Cazin net: Paracetamol je jako opasan lek! Nemojte ga davati deci!

Paracetamol je jako opasan lek! Nemojte ga davati deci! Doktor Branimir Nestorović poznat je po svojim javnim nastupima koji često odstupaju od uobiča...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

BH dijaspora: Čuveni doktor progovorio o lijeku koji svi imamo u kući: Opasan je za jetru i mozak, a mi ga dajemo djeci

Virus koji izaziva visoku temperaturu, ovih dana je ispraznio mnoge škole i vrtiće, mališane prikovao za krevet, a roditelje zabrinuo. No, ono što je...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Paralelno: ČUVENI DOKTOR NESTOROVIĆ PROGOVORIO O LEKU KOJI SVI IMAMO KOD KUĆE: OPASAN je za jetru i mozak, A DAJEMO GA DECI

Dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog objasnio je u kojim slučajevima ne treba deci obarati temperaturu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Hayat: STALNO GA DAJEMO DJECI, A NIKAKO NE BI TREBALO: SVI GA IMAMO U KUĆI, A OPASAN JE ZA JETRU I MOZAK

Mnogi roditelji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im djeca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Nacionalist: СТАЛНО ГА ДАЈЕМО ДЕЦИ, А НИKАKО НЕ БИ ТРЕБАЛО! Овај лек сви имамо у кућној апотеци, а опасан је за јетру и мозак!

У Србији тренутно влада вирус изазивач јако високих температура које родитељи не успевају да оборе.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Volim Podgoricu: Ovaj LIJEK svi dajemo DJECI, a on je KANCEROGEN!

Mnogi roditelji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im djeca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Mojamodrica: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Moj Brod: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Moj Prnjavor: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Moj Šamac: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Mojcelinac: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Mojabanjaluka: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Moja Srpska: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Moj Srbac: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Moj Teslić: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Mojaderventa: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelju su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Pseudonauka 05.02.2020

Srbija Javlja: ДР НЕСТОРОВИЋ УПОЗОРАВА: Овај лек стално дајемо деци, а никако не би смели, јер је ОПАСАН ЗА ЈЕТРУ И МОЗАК

У Србији тренутно влада вирус изазивач јако високих температура које родитељи не успевају да оборе

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Luftika: Dr Nestorović: Paracetamol je jako opasan lek, nikako ga nemojte davati deci kada imaju temperaturu

Doktor Branimir Nestorović poznat je po svojim javnim nastupima koji često odstupaju od uobičajenih lekarskih saveta. Ovoga puta pričao je o skidanju...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Zelena ucionica: Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci, najbolje je skidati temperaturu “seljačkim metodama”

Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci, najbolje je skidati temperaturu “seljačkim metodama”

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Hanuma: Dr Nestorović upozorava koji lijek nikako ne smijete davati djeci kada imaju jako visoku temperaturu

U Bosni i Hercegovini i Srbiji trenutno vlada virus izazvač jako visokih temperatura koje roditelji ne uspijevaju da obore

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.01.2020

Pljevaljske novine: Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci, najbolje je skidati temperaturu “seljačkim metodama“

Mnogi roditelji u Srbiji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Gradski magazin: Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci, najbolje je skidati temperaturu “seljačkim metodama”

Mnogi roditelji u Srbiji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.05.2020

Banjalučanke: Dr Nestorović o temperaturi i lekovima: 'Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci'

Doktor Branimir Nestorović govorio je o tome da li je skidanje temperature potrebno, kao i to koji su načini najefikasniji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Yumama: Dr Nestorović o temperaturi i lekovima: 'Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci'

Doktor Branimir Nestorović govorio je o tome da li je skidanje temperature potrebno, kao i to koji su načini najefikasniji.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 05.02.2020

Kakanj-X: Dr Nestorović: Paracetamol je jako opasan lijek, nikako ga nemojte davati djeci kada imaju temperaturu

Doktor Branimir Nestorović poznat je po svojim javnim nastupima koji često odstupaju od uobičajenih ljekarskih savjeta. Ovoga puta pričao je o skidanj...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Haber: Dr Nestorović savjetuje : Ovaj lijek ne smijete davati djeci kad imaju visoku temperaturu

Mnogi roditelji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im djeca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo problema...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Happy TV: EPIDEMIJA GRIPA U SRBIJI: Dr Nestorović otkriva najbolji lek protiv virusa

Ova prijava epidemije znači da je samo registrovan već broj obolelih od gripa, a ne da je reč o težoj bolesti ili nečemu novom.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Alo: SRBIJOM VLADA EPIDEMIJA GRIPA Dr Nestorović otkriva koji je najefikasniji lek protiv ovog virusa i kako se najbolje obara temperatura

Gradski zavod za javno zdravlje u sredu je objavio epidemiju gripa na teritoriji Beograda i u tri okruga - Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Moje dijete: Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci u Kaliforniji”

Gradski zavod za javno zdravlje u sredu je objavio epidemiju gripa na teritoriji Beograda i u tri okruga - Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Srbija danas (.com): SRBIJOM VLADA EPIDEMIJA GRIPA! Poznati lekar otkriva koji je NAJEFIKASNIJI PRIRODNI lek protiv ovog virusa!

Gradski zavod za javno zdravlje u sredu je objavio epidemiju gripa na teritoriji Beograda i u tri okruga - Pirotskom, Mačvanskom i Zlatiborskom.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Nostalgično: Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci…

Dr Nestorović: Paracetamol je stavljen na listu kancerogenih supstanci, najbolje je skidati temperaturu “seljačkim metodama”

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.05.2020

Family: U SRBIJI TRENUTNO VLADA VIRUS KOJI PRATI VISOKA TEMPERATURA: DR NESTOROVIĆ UPOZORAVA KOJI LEK MORATE IZBEGAVATI KADA DECA IMAJU JAKO VISOKU TEMPERATURU

U SRBIJI TRENUTNO VLADA VIRUS KOJI PRATI VISOKA TEMPERATURA: DR NESTOROVIĆ UPOZORAVA KOJI LEK MORATE IZBEGAVATI KADA DECA IMAJU JAKO VISOKU TEMPERATUR...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Intermagazin: OVAJ LEK SVI DAJEMO DECI KADA SU BOLESNA, A ON JE KANCEROGEN! Doktor Nestorović upozorava: Visoku temperaturu NE TREBA SKIDATI OVIM MEDIKAMENTOM!

Mnogi roditelju u Srbiji su ovih dana imali neprospavane noći jer su im deca zadobila virus koji izaziva jako visoke temperature. Tu ne bi bilo mnogo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.02.2020

Hercegovac: СТАЛНО ГА ДАЈЕМО ДЈЕЦИ, А НИКАКО НЕ БИ ТРЕБАЛО: ДР НЕСТОРОВИЋ О ЛИЈЕКУ КОЈИ СВИ ИМАМО У КУЋНОЈ АПОТЕЦИ

У Србији тренутно влада вирус изазивач јако високих температура које родитељи не успевају да оборе.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti