Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da je “preminuo predsjednik Ukrajine”

Nekoliko anonimnih portala je u svojim naslovima netačno navelo da je preminuo predsjednik Ukrajine.

Foto: geralt/Pixabay

Anonimni portali Sve za vas i Online recepti su 12.5.2022. godine objavili članke s naslovima:

Nije moguće…CELI SVET U ŠOKU! PREMINUO PREDSEDNIK UKRAJINE (FOTO)
PA NIJE MOGUĆE? CIJELI SVIJET U ŠOKU! PREMINUO PREDSJEDNIK UKRAJINE (FOTO)

Oba članka, kao glavne, imaju ilustrativne fotografije.

Iako se u naslovu tvrdi da je preminuo aktuelni predsjednik Ukrajine, u člancima se doznaje da je zapravo preminuo bivši predsjednik te zemlje Leonid Kravčuk. Kravčuk je preminuo u 88. godini, 10. maja 2022. godine, a ostao je zapamćen kao prvi demokratski izabrani predsjednik Ukrajine.

Iz Ukrajine se naćalost ovih dana samo nizaju loše vijesti i skoro da nemamo ni jednu lijepu vijest. Sada smo dobili još jednu lošu vijest –  preminuo je bivši ukrajinski predsjednik  Leonid Kravčkuk.
Njegov život se završio u 89. godini nakon duge i teške bolesti.
Kravčuk je bio prvi predsjednik  Ukrajine nakon što je ona stekla nezavisnost 1991. godine. Bio je predsjednik sve do jula 1994. godine kada ga je naslijedio Leonid Kučma. (Sve za vas)

Uprkos sadržaju oba analizirana članka koji je tačan, njihovi naslovi nisu. Tvrdnja da je umro predsjednik Ukrajine znači da je riječ o Volodimiru Zelenskom, koji je aktuelni predsjednik te zemlje.
O tome da je još nekoliko anonimnim portala iskoristilo identične naslove u člancima o smrti ukrajinskog predsjednika, navodeći da je “svijet u šoku”, pisao je i naš partnerski portal Faktograf. U analizi objavljenoj 13.5.2022. godine Faktograf navodi:

Nekoliko regionalnih portala objavilo je obmanjujuću vijest, s naslovom koji sugerira da je preminuo predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski (1, 2, 3, 4, 5).
Svi portali donose članke s naslovima u kojima tvrde da je “cijeli svijet u šoku” jer je “preminuo predsjednik Ukrajine”.

Članci koje je Faktograf analizirao nisu bili dostupni u trenutku pisanja ove analize.

Shodno navedenim činjenicama, da sadržaj članaka navedenih portala ne odgovara naslovima, oba analizirana naslova ocjenjujemo kao klikbejt.
Tvrdnje iz naslova oba članka, da je “preminuo predsjednik Ukrajine”, ocjenjujemo i kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 12.05.2022

Sve za vas (.site): Nije moguće…CELI SVET U ŠOKU! PREMINUO PREDSEDNIK UKRAJINE (FOTO)

Ukrajinskom narodu se nesreće redaju jedna za drugom. Čime li su ovo zaslužili, sve loše ih je zadesilo u posljednjih nekoliko mjeseci…

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.05.2022

Online recepti: PA NIJE MOGUĆE? CIJELI SVIJET U ŠOKU! PREMINUO PREDSJEDNIK UKRAJINE (FOTO)

Kako smo saznali u javnosti pojavila se šok vijest da nas je napustio bivši Ukrajinski predsjednik. On nas je napustio u 89 godini života posle duge i...

  • Prenošenje lažnih vijesti