Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da je “Turska objavila” da će poslati svoju vojsku u Pljevlja

Anonimni portal Svet i vi tvrdi da je Turska “objavila“ da će poslati vojsku u Pljevlja ukoliko ne prestane ugrožavanje muslimana u tom gradu. Iako se radi o izmišljenoj “objavi”, prenošenja ove lažne vijesti su zabilježila značajan broj interakcija na Facebooku.

Portal Svet i vi je 3.9.2020. godine objavio članak sa sljedećim naslovom: 

Turska: Poslaćemo svoju vojsku u Pljevlja!

U članku se navodi da je tog dana, 3. septembra, Turska objavila da će poslati svoju vojsku u Pljevlja ukoliko ne prestane ugrožavanje Bošnjaka, muslimana u Crnoj Gori. U članku, koji ima svega tri rečenice, nije spomenuto niti jedno ime dužnosnika/ice, niti naziv zvanične institucije koja je navodno objavila ovo saopštenje:

Turska je danas objavila da ukoliko ne prestane ugrožavanje Bošnjaka, Muslimana, u Crnoj Gori, da će poslati svoju vojsku u Pljevlja.

Naveli su da je Crna Gora u NATO paktu i da Turska ima svoja prava da pošalje vojsku na licu mesta.

Turcima bi bilo potrebno manje od 20 minuta da stignu u Rožaju, iz baze u Peći, tako da bi za oko dva sata bili u Pljevljima, kako navodi Turska!

Dan poslije, 4.9.2020, portal Religis je objavio identičan tekst uz naslov po kojem je Turska “odlučno poručila” da će vojsku poslati u spomenuti crnogorski grad:

Turska odlučno poručila: Poslaćemo svoju vojsku u Pljevlja ukoliko ne prestanu napadi na Bošnjake!

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle, članak portala Religis ostvario je više od 6.100 interakcija na ovoj društvenoj mreži. Identične tvrdnje su u formi statusa kružile i Facebook stranicama iz regije. Tako su 4. septembra objavljene na straniciama  Bosanske PatrioteMladi Sandžaklija (link). 

Napadi na osobe islamske vjerosipovijesti i njihovu imovinu, prema pisanju portala Radio Slobodna Evropa (2.9.2020.), u Pljevljima su zabilježeni još tokom proslavljanja izborne pobjede opozicije na parlamentarnim izborima održanim 30.8.2020.

Ovi incidenti, bilježeni i u danima koji su uslijedili, bili su povod za članak portala Svet i vi.

Google pretraga ključnih riječi iz članka za period prije izbora do njegove objave, pokazuje da ni jedan stvarni medij nije pisao o tome da će Turska “poslati vojsku u Pljevlja ukoliko ne prestane ugrožavanje muslimana”. Rezultati pretrage ključnih riječi na engleskom jeziku pokazuju da ništa slično nije objavljeno ni na ovom jeziku.

Ni na stranici Ministarstva vanjskih poslova republike Turske se ne nalazi niti jedno nedavno saopštenje u kojem se spominju izbori u Crnoj Gori, Pljevlja ili napadi na pripadnike islamske vjeroispovijesti u tom gradu.

Stilske greške u tekstu takođe bude sumnju u vjerodostojnost sadržaja ovog članka. Na primjer, personifikacija države ("Tuska je danas objavila", "kako navodi Turska") bez pomena turskog dužnosnika/ice koji/a je tako nešto izjavio/la, ili saopštenja zvanične institucije ove zemlje,  također ide u prilog argumentu da se ovde ne radi o kredibilnom medijskom izvještaju.

S obzirom da ne postoji trag da je Turska - odnosno neki njezin zvaničnik ili institucija - “objavila” da će vojska ove zemlje biti poslana u Pljevlja ukoliko ne prestane ugrožavanje muslimana u tom gradu, članak portala Svet i vi cjenjujemo kao lažnu vijest.

Članak portala Relgiis dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti, a istu ocjenu dobijaju i objave navoda na društvenoj mreži Facebook.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 03.09.2020

Svet i vi: Turska: Poslaćemo svoju vojsku u Pljevlja!

Turska je danas objavila da ukoliko ne prestane ugrožavanje Bošnjaka, Muslimana, u Crnoj Gori, da će poslati svoju vojsku u Pljevlja.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 04.09.2020

Religis: Turska odlučno poručila: Poslaćemo svoju vojsku u Pljevlja ukoliko ne prestanu napadi na Bošnjake!

Budući da je i Crna Gora u NATO-u…

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.09.2020

Facebook profili i stranice: Fabeboos tranica: Bosanske Patriote

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.09.2020

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Mladi Sandžaklija

  • Prenošenje lažnih vijesti