Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da MMR vakcine nisu prošle klinička ispitivanja

Isječak iz stare emisije emitovane na Televiziji Happy u kojem se netačno navodi da MMR vakcine nisu prošle klinička ispitivanja dijeli se na društvenim mrežama.

Foto: Freepik

Na “zavjerološkom” Facebook profilu Marko Kraljevic Ponovo Jaše 31. januara 2024. godine objavljen je kratki isječak iz emisije emitovane na Happy TV u kojem neimenovana žena, navodno doktorica, tvrdi da MMR vakcine nisu prošle klinička ispitivanja te da se to navodi u uputstvima proizvođača vakcina. Video je objavljen uz sljedeći opis:

POSLUŠAJTE i pogurajte malo ovu priču....‼️

Priča je o    M.M.R pelcu.....‼️

Kaže ta doktorka :

Nije ispitano, ali NAREĐENjE je NAREĐENjE......‼️

Kao i sa k0vid pelcovima....‼️

Rekli Bili i Švab i njihova struka da su regularne, efikasne....

Screenshot 35

Isti snimak je uz isti opis objavljen i na Facebook stranici Budjenje Naroda - Treci. Obje objave zabilježile su stotine reakcija, komentara i dijeljenja.

Šta su činjenice?

MMR vakcina je vakcina protiv virusa morbila, rubeole i zaušnjaka koja se preporučuje za djecu između druge i šeste godine života, u dvije doze. Dokazano je da stepen zaštite protiv ovih bolesti nakon primanja druge doze iznosi 97%, što čini ovu vakcinu izuzetno efikasnom. 

Ova vakcina, koja se nalazi u kalendaru obavezne vakcinacije u Bosni i Hercegovini (1, 2), već je godinama meta raznih antivakcinacijskih dezinformacija i teorija zavjere, uključujući i one da MMR vakcine uzrokuju autizam, gubitak sluha i druge ozbiljne nuspojave. 

Ove tvrdnje naučnici/e su opovrgnuli/e mnogo puta, s obzirom na to da za njih ne postoje apsolutno nikakvi dokazi (1, 2, 3). Naučnica Jelena Kalinić je na svojoj web stranici Vakcine u augustu 2023. godine objavila pregled 27 naučnih studija koje dokazuju da MMR vakcine nisu povezane s autizmom, uz priložene linkove na same studije i sažetak rezultata svake od njih.

MMR vakcine, kao i sve druge vakcine i lijekovi, zaista uzrokuju neke nuspojave, ali one su uglavnom blage, poput povišene tjelesne temperature, osipa i malaksalosti. Ozbiljnije nuspojave, koje se javljaju rijetko, uključuju alergijske reakcije, napade i fleke na koži. 

Tvrdnja da su MMR vakcine neispitane također je neutemeljena. MMR vakcina postoji od 1971. godine i razvijena je u Sjedinjenim Američkim Državama, što znači da su naučnici/e imali/e više od 50 godina da prate njeno djelovanje i zabilježe i prouče nuspojave. Pored toga, prije nego što se vakcina odobri za masovno korištenje, ona mora proći kroz klinička ispitivanja, odnosno ispitivanja na ljudima, kako bi dobila dozvolu. To se odnosi i na MMR vakcinu. Neka klinička ispitivanja iz ‘70-ih i danas dostupna su online. Osim toga, MMR vakcini prethodile su pojedinačne vakcine protiv morbila, rubeole i zaušnjaka, koje su također prošle kroz višegodišnja klinička ispitivanja prije nego što su odobrene za masovnu upotrebu.

MMR vakcine koje se koriste u našem regionu, kako je navedeno na web stranici Vakcine, jesu Priorix MMR vakcina proizvođača GlaxoSmithKline (GSK) i MMRVaxPro proizvođača Merck. Uputstva proizvođača ovih vakcina dostupna su online (1, 2) i ni u jednom ne piše da nisu sprovedena klinička ispitivanja sigurnosti vakcine, suprotno tvrdnjama iz emisije emitovane na TV Happy.

Dakle, tvrdnja da su MMR vakcine neispitane prosto je netačna, s obzirom na to da vakcine prolaze klinička ispitivanja prije puštanja u promet, kao i činjenice da je djelovanje MMR vakcine bilo predmet desetina naučnih istraživanja i nakon što je ušla u masovnu upotrebu.


Antivakcinacijske dezinformacije u virtuelnom i ozbiljne posljedice u stvarnom svijetu

Morbili su zarazna bolest uzrokovana virusom iz porodice paramiksovirusa koja se prenosi kroz zrak ili direktnim kontaktom. Može imati ozbiljne, potencijalno smrtonosne komplikacije kod djece mlađe od pet i odraslih starijih od 30 godina.

U Bosni i Hercegovini, kao i zemljama regiona, nekoliko puta u proteklih deset godina došlo je do epidemije ove bolesti, koja je uzrokovala desetine smrtnih slučajeva djece (1, 2, 3). Epidemija se pojavila i februaru 2024. godine u Bijeljini, Kantonu Sarajevo, Tuzli i Živinicama. Kao razlog epidemija često se navodi nizak stepen procijepljenosti djece protiv ove bolesti. U Bosni i Hercegovini procijepljenost iznosi samo oko 63%, za šta stručnjaci/kinje krive antivakcinacijske dezinformacije o MMR vakcinama.

Edin Drljević, infektolog iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, na ovu temu govorio je za portal Klix u februaru prošle godine:

Infektolog u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš" Ednan Drljević je za Klix.ba rekao da u Bosni i Hercegovini još uvijek nema registrovanih slučajeva morbila, ali da se može očekivati nagli rast nakon pojavljivanja malog broja slučajeva zaraze zbog jako niske stope vakcinacije.

"Prva histerija antivaksera počela je daleko prije korone. Ona se zapravo pojavila tokom vakcinacije od morbila sedamdesetih godina kada je u jednoj od novina objavljen članak doktora koji je tvrdio da vakcina izaziva kod djece autizam. Dokazano je da informacije nisu tačne, tom doktoru je oduzeta licenca, ali histerija se već proširila", rekao je infektolog.

Upravo zbog tog straha od vakcinacije, sada imamo jako velik broj nevakcinisane djece.

"Prije 7-8 godina imali smo epidemiju morbile koja se, pretpostavlja se, proširila iz Sarajeva, a najviše je pogodila Srednjobosanski Kanton gdje je umrlo puno djece. Tada je ponovo pokrenuta masovna vakcinacija djece. Iako je u Bosni i Hercegovini vakcinacija zakonski obavezna, roditelji često odbijaju vakcinisati svoju djecu zbog antivaksera. Tokom epidemije nismo mogli da ne primimo nove medicinske radnike, ali smo imali pravo da odbijemo zahtjev ukoliko nema potvrdu o vakcinaciji", rekao je.

Epidemije se javljaju uprkos činjenici da su MMR vakcine dostupne i da je vakcinacija obavezna. Na web stranici Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da je masovna vakcinacija protiv morbila smanjila stopu smrtnosti od ove bolesti za oko 73% te da se procjenjuje da je zbog vakcinacije spriječeno oko 23 miliona smrtnih slučajeva između 2000. i 2018. godine.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je MMR vakcina neispitana, odnosno da nije prošla klinička ispitivanja, prvobitno objavljenu na profilu Marko Kraljevic Ponovo Jaše, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 31.01.2024

Facebook profili i stranice: POSLUŠAJTE i pogurajte malo ovu priču....

-

  • Prenošenje lažnih vijesti