Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da na grobu Esme Redžepove nema “ni najmanjeg spomenika”

Iako ni dvije godine nakon smrti Esme Redžepove njeno grobno mjesto nije bilo uređeno, Vlada Sjeverne Makedonije je 2018. godine na grobu pjevačice izgradila spomenik.

Na Facebook stranici LOLIN KUTAK, 2.2.2022. godine obavljen je status o preminuloj makedonskoj pjevačici Esmi Redžepovoj. U objavi se navodi da, pored toga što je pjevačica usvojila i odgojila 47 djece, njezin grob izgleda kao ruglo. Objava je opremljena i fotografijom neuređenog grobnog mjesta.

Identičnu objavu pronašli smo i na stranici Emotivci.com, također od 2.2. Slične tvrdnje na društvenim mrežama objavljuju se od februara 2019. godine. Zahvaljujući alatu CrowdTangle, na Facebook stranicama pronašli smo 18 takvih objava. Primjeri objava na privatnim profilima u 2021. godini mogu se vidjeti ovdje i ovdje

Osim na društvenim mrežama, iste tvrdnje objavljene su ove godine i u medijima. Tako je na portalu Nova 4.2.2022. godine objavljen sljedeći naslov:

Esma Redžepova je odgajila 47 dece, a pogledajte gde je sahranjena FOTO

U uvodu članka govori se o bogatoj karijeri, uspjesima i humanitarnom radu Esme Redžepove. Pozivajući se na objave sa Twittera, u tekstu se prenosi komentar sa ove društvene mreže da, nakon godinu i po od smrti pjevačice, njezin “grob nema ni najmanji spomenik”:

No, juče se na društvenoj mreži Tviter pojavila tužna fotografija njenog groba koji se nalazi u Skoplju.

"Esma Redžepova je usvojila 47 djece, othranila ih, školovala, finansijski i stambeno obezbijedila. Danas, godinu i po poslije njene smrti, kuća u kojoj je živjela je ruglo, stvari pokradene, a grob nema ni najmanji spomenik", jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Tekst je opremljen i linkom na tweet objavljen na profilu @ugljaninmirza 3.2.2022. godine, u kojem se nalazi ista fotografija.

Ovakve tvrdnje se na portalima također objavljuju od 2019. godine. Najraniju trenutno dostupnu objavu ovakvih navoda pronašli smo na portalu Novi, od 23.3.2019. godine. 

Ruglo i sramota: DOM I GROB ESME REDŽEPOVE ŠOKIRALI DRUŠTVENE MREŽE

No nešto više od godinu dana nakon njene smrti, njena kuća ruglo, stvari pokradene, a nepokriveni grob ima tek improvizirani natpis.

Tekst sa identičnim tvrdnjama je na ovom portalu objavljen i 8.8. iste godine. Sličan članak je 27.12.2020. objavljen i na portalu Haber, čiji tekst, uprkos obećanju u naslovu, ne sadrži fotografiju.

 

Šta su činjenice?

Pjevačica Esma Redžepova Teodosievska preminula je 11.12.2016. godine, u 73. godini. Prema navodima Romskog portala od 12.12.2018. godine, dvije godine nakon njezine smrti Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je spomenikom obilježiti grobno mjesto, s obzirom na to da se unuci pjevačice nisu mogli dogovoriti ko će preuzeti brigu o grobnom mjestu. U članku je priložena i fotografija izgrađenog spomenika.

O podizanju spomenika krajem 2018. godine izvijestili su i drugi mediji (link, link).

“Komentar sa društvenih mreža”, koji je citiran u članku portala Nova, bio je, zapravo, tweet sa sada suspendovanog naloga @DaZivimSan

U tweetu objavljenom 16.4.2018. godine, koji u članku nije priložen iako je citiran, nalazila se fotografija neuređenog grobnog mjesta i spomenuta tvrdnja da na njemu, ni godinu i po poslije smrti Esme Redžepove, nema ni najmanjeg spomenika. S obzirom na vrijeme objave, ovaj tweet je bio aktuelan i tačan, budući da tada spomenik još nije bio izgrađen. 

Treba spomenuti i to da je tekst ovog tweeta u članku sa portala Nova citiran u integralnom obliku, zajedno sa navodom “godinu i po poslije njene smrti”, iako je od smrti Esme Redžepove proteklo pet godina. 

Uprkos činjenici da je na drugu godišnjicu smrti Esme Redžepove, u decembru 2018. godine, na njenom grobnom mjestu izgrađen spomenik, objave u kojima se tvrdi suprotno periodično su se pojavljivale od februara 2019. godine. 

Shodno navedenom, članak portala Novi, prvi u kojem su objavljene netačne tvrdnje, dobija ocjenu lažna vijest

Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dobivaju sve kasnije objave ovakvih tvrdnji. Članak portala Haber također dobija i ocjenu klikbejt

Napomena

10.2.2022. Portal Nova je u ocijenjeni članak unio izmjene tako da on sada sadrži tačne informacije. Shodno tome, članak dobija i ocjenu ispravljeno.

22.11.2022: Portal Novi je ispravio članak objavljen u martu 2019. godine, koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa mu je dodana i ocjena ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 02.02.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: LOLIN KUTAK Esma Redžepova

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2022

Nova.rs: Esma Redžepova je odgajila 47 dece, a pogledajte gde je sahranjena FOTO

Esma Redžepova je bila istinska diva romske muzike, a tokom svoje karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičkim festivalima i...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Lažna vijest 29.03.2019

Novi: Ruglo i sramota: DOM I GROB ESME REDŽEPOVE ŠOKIRALI DRUŠTVENE MREŽE

Esma Redžepova, istinska diva romske glazbe, tijekom svoje karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima i manife...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.08.2019

Novi: Pogledajte kako danas izgleda grob pokojne pjevačice Esme Redžepove

Na današnji dan rođena je romska pjevačica Esma Redžepova...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.12.2020

Haber: Esma Redžepova othranila 47 djece: Pogledajte kako izgleda njen grob

Oporučno je svu svoju imovinu, uključujući i njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti Stevo i Esma Teodostievski u Skoplju u...

  • Prenošenje lažnih vijesti