Nije tačno da nijedan političar nije preminuo zbog posljedica Covid-19

Uprkos tome što se na društvenim mrežama već mjesecima širi tvrdnja da nijedan političar nije preminuo od Covid-19, takvih slučajeva je, nažalost, bilo širom svijeta.

Na Twitter profilu @SilverB89630825, 23.9.2021. godine objavljen je sljedeći tweet:

Ja sada zaista postavljam najozbiljnije pitanje:
Kako to da NIJEDAN političar nije umro od kovida?

Tweet se zatim dijelio i na Facebooku u formi screenshota (1, 2, 3). 

Tvrdnje da političari nisu umirali od Covid-19 i/ili da nisu hospitalizirani zbog zaraze dijele se u različitim formama na Facebooku već mjesecima. Najstarija takva objava koju smo pronašli je od 29.11.2020. godine, objavljena na Facebooku u obliku fotografije, praćena sljedećim tekstom:

Epilog corone od početka :
0 umrlih predsjednika država na svijetu i članova njihovih obitelji,
0 umrlih premijera drzava na svijetu i članova njihovih obitelji..
0 umrlih svjetskih bankara i članova njihovih obitelji
0 umrlih šefova velikih korporacija i članova njihovih obitelji
0 umrlih ministara i članova njihovih obitelji svih svjetskih država
0 umrlih članova svjetskih globalista i članova njihovih obitelji,
0 umrlih svih svjetskih miljunera i biljunera i članova njihovih obitelji
Pametan neki virus, bira samo sirotinju i radnike i umirovljenike, ili je izabra mozak 7 milijardi ljudi, na to pitanje čekam odgovor stožera na čelu s drugom iz opće narodne obrane i društvene samozastite..
Ostani doma, sljedeća dva tjedna su ključna, godina 2048..

Slične tvrdnje dijelile su se i u oktobru i novembru (1, 2, 3, 4).

 

Šta su činjenice?

Tvrdnje da političari ne umiru od Covid-19 bile su popularne i na engleskom govornom području. O tome je pisao Reutersov tim za provjeru činjenica još u septembru 2020. godine. Kako navode, u Sjedinjenim Američkim Državama je do septembra 2020. godine umrlo nekoliko političara:

Nekoliko američkih političara je umrlo, uključujući bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata Hermana Caina u julu 2020. (ovdje), kao i državnog predstavnika Južne Dakote Boba Glancera i predstavnika države Louisiane Reggieja Bagalu u aprilu 2020. (ovdje, ovdje). Predstavnik države Michigan Isaac Robinson je također umro u martu 2020. Njegova porodica je sumnjala da bi smrt mogla biti povezana sa Covid-19, jer je prevezen u bolnicu zbog problema s disanjem (ovdje).

U Bosni i Hercegovini je u julu 2020. godine usljed infekcije Covid-19 preminuo federalni ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević. Pored aktualnog ministra, od Covid-19 preminuo je i nekadašnji ministar i premijer Vlade Bosne i Hercegovine Hasan Muratović.

Pored BiH, u svijetu je od posljedica Covid-19 umro i predsjednik Zanzibara Seif Sharif Hamad, a zatim i predsjednik Tanzanije John Magufuli. U Srbiji je preminuo bivši ministar zdravlja i odbrane Zoran Stanković.

Što se tiče tvrdnji da nijedan političar nije imao “koronu”, u BiH su Covid-19, između ostalih, prebolovali Sabina Ćudić, Damir Marjanović i Milorad Dodik. Među svjetskim političarima koji su prebolovali Covid-19 su britanski premijer Boris Johnson, francuski predsjednik Emmanuel Macron, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, bjeloruski predsjednik Alexander Lukašenko, hrvatski premijer Andrej Plenković, te njemački ministar zdravlja Jens Spahn. 

Pored poznatih političara, zbog posljedica zaraze koronavirusom, preminuo je i veliki broj poznatih ličnosti, poput filantropa Robbyja Brownea, popularnog glumca Andrewa Jacksona, poznatog po svojoj ulozi generala Caluana Ematta u franšizi “Ratovi zvijezda”, zatim člana grupe The Four Seasons Tommyja DeVita, muzičara Adama Schlesingera i drugih.

Shodno činjenicama, status objavljen u novembru 2020. godine na Facebook profilu Ivan Slavica, u kojem se tvrdi da političari ne obolijevaju ili ne umiru od Covid-19, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve ostale objave na društvenim mrežama koje sadrže iste ili slične tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Sve objave dobijaju i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 10. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Brojni mediji u svojim člancima novog visokog predstavnika u BiH nazivaju “...

Manipulisanje činjenicama
Klikbejt
Banja Luka 24 i Svijet.info: Klikbejt naslovi za desetine hiljada pratilaca

Prema metodologiji Raskrinkavanja, ocjenu klikbejt dobija medijski izvješta...

Klikbejt
Lažna vijest
Izmišljeni citati kao “dokaz” da je pandemija paravan za depopulaciju

Američki doktor Vladimir Zelenko je u emisiji “InfoWars” pročitao citate ko...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me