Nije tačno da PCR testovi ne mogu razlikovati SARS-CoV od drugih virusnih infekcija

Iako je PCR test dokazano najpouzdaniji test za otkrivanje zaraze virusom SARS-CoV-2, društvenim mrežama već mjesecima kruži netačna tvrdnja da ovaj test “ne može razlikovati coronu od ospica ili ebole”.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook profilu Nikola M. Ivanković 13. oktobra 2020. godine objavljena je slika Facebook objave sa profila Bojić-Kovač Selma. Na slici piše:

PCR test ne razlikuje živi virus od neinfektirane RNA.  Uprošteno- ovaj test ne može razlikovati coronu od ospica ili ebole. Znači, ako imate neku minimalnu upalu u organizmu, velika je vjerovatnoća da će test biti pozitivan.

Neke od bolesti uzrokovanih RNA virusima su: sve virusne bolesti, EBOLA, sars, Covid-19, bjesnilo, prehlada, gripa, hepatitis C i E, groznica Nila, polio i ospice.

*sa uputstva za covid test.

Netačne tvrdnje da PCR test “ne može razlikovati koronu od prehlade, ospica ili ebole” društvenim mrežama u svijetu se šire od juna 2020. godine, a mogu se vidjeti u postovima objavljenim ovdje i ovdje

Ubrzo, iste su se tvrdnje počele dijeliti i na našem govornom području, a primjere tih objava možete vidjeti ovdje, ovdje i ovdje.

Šta su činjenice?

Pomenute su tvrdnje nastale na osnovu izmanipulisanog dijela teksta iz dokumenta objavljenog na službenoj stranici australijskog Ministarstva zdravlja. Dokument je objavljen pod nazivom Informacije za kliničare: Najčešća pitanja (eng. Information for Clinicians: Frequently Asked Questions), a sadrži odgovore na najčešća pitanja koja postavljaju autralijski kliničari (ljekari koji direktno rade s pacijentima oboljelima od Covid-19). 

Jedno od njih je bilo i pitanje da li kod pacijenata može doći do ponovne infekcije koronavirusom:

Može li doći do reinfekcije?

Postoje izvještaji o navodnoj reinfekciji kod malog broja slučajeva. Međutim, u većini slučajeva se opisuju pacijenti koji su imali pozitivan test u roku od 7 do 14 dana nakon navodnog oporavka. Imunološke studije pokazuju da pacijenti koji se oporavljaju od COVID-19 imaju snažan odgovor u vidu antitijela. Vjerovatno je da pozitivni rezultati testa do kojih dolazi brzo nakon oporavka, ukazuju na postojano izlučavanje viralne RNK [ribonukleinske kiseline], i treba napomenuti da PCR testovi ne mogu razlikovati “živi” virus od neinfektivne RNK. Smjernice koje su na snazi u Australiji trenutno zahtijevaju da pacijenti koji su imali Covid-19 moraju imati negativan rezultat na dva testa urađena u razmaku od 24 sata, prije nego što napuste izolaciju.

Iz ovog je dokumenta jasno da australijsko Ministarstvo zdravstva nije objavilo da PCR “ne može razlikovati Covid-19 od infekcija drugim virusima”, već da PCR testovi ne mogu otkriti da li je virus u tijelu čovjeka zaraženog virusom SARS-CoV-2 infektivan i nakon preporučenog perioda izolacije (niti je takva tvrdnja objavljena u “uputstvu za PCR test”). 

Drugim riječima, PCR test može potvrditi prisustvo virusa u organizmu - onog virusa za koji se test radi - ali ne može dati odgovor na pitanje da li testirana osoba može zaraziti druge. 

O ovoj temi pisali smo više u analizi na linku:

Lažna vijest
PCR test jeste namijenjen detektovanju virusa i nauka ga nije “odbacila” niti “priznala debakl”

U članku na portalu Logično, specijalistica interne medicine Lidija Gajski...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Demantirano 05.10.2020

Budući da su se netačne tvrdnje o PCR testovima “izvučene” iz ovog odgovora u junu i julu širile na društvenim mrežama diljem svijeta, njima su se do sad bavile mnogobrojne fact-checking platforme, uključujući Reuters i AFP Fact Check.

AFP je ovim povodom kontaktirao i službu za odnose s javnošću australijskog Ministarstva zdravstva, te u svojoj analizi navodi: 

Ovo poglavlje objašnjava da oporavljeni bolesnici s COVID-19 mogu i dalje biti pozitivni. To je zato što, iako COVID-19 testovi mogu otkriti SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, oni ne mogu otkriti je li virus "živ", tj. infektivan ili neinfektivan.

U e-mailu AFP-u od 29. juna, glasnogovornik Ministarstva zdravstva je rekao: „Objava na društvenim mrežama sadrži selektivno odabrane informacije izvučene iz konteksta iz informativnog lista Ministarstva zdravlja za kliničare, zajedno s potpunim netačnostima.

“U Australiji se referentni test za dijagnosticiranje akutne infekcije COVID-19 naziva test lančane reakcije polimeraze (PCR). Ovaj je test vrlo osjetljiv i otkriva sitne fragmente genetskih podataka koji su specifični za virus koji uzrokuje COVID-19. Informativni list se zapravo bavi ljudima pozitivnim na COVID-19 a koji su testirano pozitivni nakon što zarazno razdoblje prođe. Istina je da PCR još uvijek može rezultirati pozitivnim testom zbog preostalog neinfektivnog virusnog opterećenja unutar pacijenta. "

Glasnogovornik je naglasio da je PCR test za COVID-19 dizajniran posebno za SARS-CoV-2: „Lančana reakcija polimeraze reverzne transkriptaze u stvarnom vremenu (qRT-PCR) za SARS-COV-2 specifična je za SARS-COV-2 i pouzdano detektira SARS-COV-2 RNA bez obzira je li virus održiv ili ne. Specifični test za SARS-COV-2 neće otkriti druge patogene. Određeni testovi na druge patogene neće otkriti SARS-COV-2. "

Profesor John Mathews, epidemiolog sa Sveučilišta u Melbourneu, također je rekao AFP-u u e-mailu od 29. juna: „Tvrdnja da PCR test ne može razlikovati Covid od ostalih virusa je LAŽNA, jer je RNA specifična za svaki virus, a PCR test na Covid virus neće signalizirati na brisove ljudi zaraženih drugim virusima. "

Tvrdnja da “PCR test ne može razlikovati coronu od ospica ili ebole” kao i ona da će ovaj test “biti pozitivan ako imate neku minimalnu upalu u organizmu”, dobijaju ocjene lažna vijest.

Budući da se radi o izmanipulisanim navodima iz dokumenta australijskog Ministarstva zdravstva, ocjenu lažna vijest dobija i tvrdnja da se u ovom slučaju radi o “uputstvu sa Covid testa”. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 30. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Niti je snimak nastao u Hrvatskoj, niti prikazuje zemljotres

Snimak na kom se navodno vidi šumsko tlo u trenutku zemljotresa u blizini G...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
“Recikliranje” lažnih vijesti o vakcinama u zgodnom trenutku za teorije zavjere

Netačne tvrdnje o vakcinama, više od dvije godine nakon nastanka, dijele se...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere Klikbejt
Analiza
Izvještavanje o nesreći u Posušju: Tragedija kao izvor klikova

Korektno medijsko izvještavanje o temama koje se tiču tragedija spada u jed...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me