Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da PCR testovi ne mogu razlikovati SARS-CoV od drugih virusnih infekcija

Iako je PCR test dokazano najpouzdaniji test za otkrivanje zaraze virusom SARS-CoV-2, društvenim mrežama već mjesecima kruži netačna tvrdnja da ovaj test “ne može razlikovati coronu od ospica ili ebole”.

Na Facebook profilu Nikola M. Ivanković 13. oktobra 2020. godine objavljena je slika druge Facebook objave, na kojoj piše:

PCR test ne razlikuje živi virus od neinfektirane RNA.  Uprošteno- ovaj test ne može razlikovati coronu od ospica ili ebole. Znači, ako imate neku minimalnu upalu u organizmu, velika je vjerovatnoća da će test biti pozitivan.

Neke od bolesti uzrokovanih RNA virusima su: sve virusne bolesti, EBOLA, sars, Covid-19, bjesnilo, prehlada, gripa, hepatitis C i E, groznica Nila, polio i ospice.

*sa uputstva za covid test.

 

Netačne tvrdnje da PCR test “ne može razlikovati koronu od prehlade, ospica ili ebole” društvenim mrežama u svijetu se šire od juna 2020. godine, a mogu se vidjeti u postovima objavljenim ovdje i ovdje

Ubrzo, iste su se tvrdnje počele dijeliti i na našem govornom području, a primjere tih objava možete vidjeti ovdje, ovdje i ovdje.

Šta su činjenice?

Pomenute su tvrdnje nastale na osnovu izmanipulisanog dijela teksta iz dokumenta objavljenog na službenoj stranici australijskog Ministarstva zdravlja. Dokument je objavljen pod nazivom Informacije za kliničare: Najčešća pitanja (eng. Information for Clinicians: Frequently Asked Questions), a sadrži odgovore na najčešća pitanja koja postavljaju autralijski kliničari (ljekari koji direktno rade s pacijentima oboljelima od Covid-19). 

Jedno od njih je bilo i pitanje da li kod pacijenata može doći do ponovne infekcije koronavirusom:

Može li doći do reinfekcije?

Postoje izvještaji o navodnoj reinfekciji kod malog broja slučajeva. Međutim, u većini slučajeva se opisuju pacijenti koji su imali pozitivan test u roku od 7 do 14 dana nakon navodnog oporavka. Imunološke studije pokazuju da pacijenti koji se oporavljaju od COVID-19 imaju snažan odgovor u vidu antitijela. Vjerovatno je da pozitivni rezultati testa do kojih dolazi brzo nakon oporavka, ukazuju na postojano izlučavanje viralne RNK [ribonukleinske kiseline], i treba napomenuti da PCR testovi ne mogu razlikovati “živi” virus od neinfektivne RNK. Smjernice koje su na snazi u Australiji trenutno zahtijevaju da pacijenti koji su imali Covid-19 moraju imati negativan rezultat na dva testa urađena u razmaku od 24 sata, prije nego što napuste izolaciju.

Iz ovog je dokumenta jasno da australijsko Ministarstvo zdravstva nije objavilo da PCR “ne može razlikovati Covid-19 od infekcija drugim virusima”, već da PCR testovi ne mogu otkriti da li je virus u tijelu čovjeka zaraženog virusom SARS-CoV-2 infektivan i nakon preporučenog perioda izolacije (niti je takva tvrdnja objavljena u “uputstvu za PCR test”). 

Drugim riječima, PCR test može potvrditi prisustvo virusa u organizmu - onog virusa za koji se test radi - ali ne može dati odgovor na pitanje da li testirana osoba može zaraziti druge. 

O ovoj temi pisali smo više u analizi na linku:

Budući da su se netačne tvrdnje o PCR testovima “izvučene” iz ovog odgovora u junu i julu širile na društvenim mrežama diljem svijeta, njima su se do sad bavile mnogobrojne fact-checking platforme, uključujući Reuters i AFP Fact Check.

AFP je ovim povodom kontaktirao i službu za odnose s javnošću australijskog Ministarstva zdravstva, te u svojoj analizi navodi: 

Ovo poglavlje objašnjava da oporavljeni bolesnici s COVID-19 mogu i dalje biti pozitivni. To je zato što, iako COVID-19 testovi mogu otkriti SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, oni ne mogu otkriti je li virus "živ", tj. infektivan ili neinfektivan.

U e-mailu AFP-u od 29. juna, glasnogovornik Ministarstva zdravstva je rekao: „Objava na društvenim mrežama sadrži selektivno odabrane informacije izvučene iz konteksta iz informativnog lista Ministarstva zdravlja za kliničare, zajedno s potpunim netačnostima.

“U Australiji se referentni test za dijagnosticiranje akutne infekcije COVID-19 naziva test lančane reakcije polimeraze (PCR). Ovaj je test vrlo osjetljiv i otkriva sitne fragmente genetskih podataka koji su specifični za virus koji uzrokuje COVID-19. Informativni list se zapravo bavi ljudima pozitivnim na COVID-19 a koji su testirano pozitivni nakon što zarazno razdoblje prođe. Istina je da PCR još uvijek može rezultirati pozitivnim testom zbog preostalog neinfektivnog virusnog opterećenja unutar pacijenta. "

Glasnogovornik je naglasio da je PCR test za COVID-19 dizajniran posebno za SARS-CoV-2: „Lančana reakcija polimeraze reverzne transkriptaze u stvarnom vremenu (qRT-PCR) za SARS-COV-2 specifična je za SARS-COV-2 i pouzdano detektira SARS-COV-2 RNA bez obzira je li virus održiv ili ne. Specifični test za SARS-COV-2 neće otkriti druge patogene. Određeni testovi na druge patogene neće otkriti SARS-COV-2. "

Profesor John Mathews, epidemiolog sa Sveučilišta u Melbourneu, također je rekao AFP-u u e-mailu od 29. juna: „Tvrdnja da PCR test ne može razlikovati Covid od ostalih virusa je LAŽNA, jer je RNA specifična za svaki virus, a PCR test na Covid virus neće signalizirati na brisove ljudi zaraženih drugim virusima. "

Tvrdnja da “PCR test ne može razlikovati coronu od ospica ili ebole” kao i ona da će ovaj test “biti pozitivan ako imate neku minimalnu upalu u organizmu”, dobijaju ocjene lažna vijest.

Budući da se radi o izmanipulisanim navodima iz dokumenta australijskog Ministarstva zdravstva, ocjenu lažna vijest dobija i tvrdnja da se u ovom slučaju radi o “uputstvu sa Covid testa”. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.10.2020

Facebook profili i stranice: PCR test ne razlikuje živi virus od neinfektirane RNA

Uprošteno- ovaj test ne može razlikovati coronu od ospica ili ebole.

  • Lažna vijest