Nije tačno da se Macron ne zalaže za sankcije Rusiji

Ruski državni medij Sputnik je na svom portalu na srpskom jeziku objavio tvrdnju da se “Francuska zalaže za dijalog”, dok se ostali lideri EU “zalažu za sankcije” Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. U pitanju je dezinformacija.

Na portalu Sputnik je 24.2.2022. godine objavljen članak pod naslovom:

Francuska odudara od stava EU: Ključna reč – dijalog /video/

U članku se navodi da se, dok se Velika Britanija ili Njemačka zalažu za sankcije usmjerene ka Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, “francuski predsednik Emanuel Makron zalaže za dijalog”.

Stavovi francuskih političara odudaraju od stavova ostalih lidera EU po pitanju specijalne operacije ruske vojske u Donbasu. Dok se Britanija ili Nemačka zalažu za sankcije, francuski predsednik Emanuel Makron zalaže se za dijalog. Isti stav ima i njegov protivkandidat na predstojećim izborima, desničar Erik Zemur.
(...)
Druge države Zapada zalažu se, ili za pružanje još veće vojne pomoći Ukrajini, ili za sankcije Rusiji, Makron je jedini govorio o saradnji i dogovoru.


Šta su činjenice?

Iako je istina da je francuski predsjednik Emmanuel Macron proteklih mjeseci zagovarao dijalog sa Rusijom u vezi sa ukrajinskom krizom, nakon što je Rusija 24. februara izvršila invaziju na Ukrajinu, Macron je najavio oštre sankcije.

Kako se navodi u članku portala Politico, objavljenom nekoliko sati prije članka na Sputniku, Macron je rekao da će Francuska odgovoriti “bez slabosti” na Rusijin “čin rata”.

Obraćajući se u unaprijed snimljenom govoru ispred ukrajinske, evropske i francuske zastave, Macron je rekao da će “sankcije Rusiji biti na nivou agresije za koju je sama kriva – na vojnom i ekonomskom nivou, kao i na polju energije, bit ćemo bez slabosti”, dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin “odlučio je izvesti najteži napad na mir i stabilnost u našoj Evropi desetljećima”, rekao je Macron.

Dan poslije, 25.2.2022, Macron je rekao da je, uz osudu i sankcije, korisno ostaviti mogućnost dijaloga sa Putinom. U članku portala The Strait Times se također navodi da je Macron zvao Putina i zahtijevao da “odmah obustavi ruske vojne operacije”, naglašavajući da se Rusija suočava sa masivnim sankcijama.

Macron je na sankcije protiv Rusije pozivao i prije nego je Rusija napala Ukrajinu. Kako se navodi u članku portala EuroNews objavljenom 21.2.2022. godine, nakon što je Rusija priznala nezavisnost samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk, predsjednik Francuske osudio je ovu odluku i pozvao na “usmjerene evropske sankcije”.

Dakle, povodom ruske invazije na Ukrajinu ili, kako Sputnik navodi, “operacije ruske vojske u Donbasu”, Macron se zalaže za isti pristup kao i ostatak Evropske unije – za sankcije Rusiji.

Shodno činjenicama, tvrdnju da se Francuski predsjednik zalaže za dijalog dok se drugi lideri u EU zalažu za sankcije ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Denis Čarkadžić i Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 28. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me