Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da se “od 3. maja otvaraju državne granice za sve putnike na području Europe”

Na Facebook stranici Granični prelaz Maljevac objavljena je tvrdnja da je “zasjedala Europska komisija”, te da je “dala odobrenje da se od 03. maja 2020. godine otvore državne granice za prevoz svih putnika na području Europe”.Na osnovu svih navedenih zvaničnih i javnih informacija, jasno je da tvrdnje objavljene na Facebook stranici Granični prelaz Maljevac nisu istinite.

Nekoliko čitatelja/ica Raskrinkavanja u posljednja 24 sata poslalo nam je upite za provjeru istinitosti informacije koja je objavljena na Facebook stranici Granični prijelaz Maljevac.

Naime na ovoj Facebook stranici 16. marta objavljena je fotografija, uz opis u kojem se tvrdi da se trećeg maja otvaraju “državne granice za prevoz svih putnika na području Europe”. U tekstu je jedino navedeno da je “zasjedala Europska komisija”, bez informacije kada i gdje, a osim toga nije naveden nikakav izvor ove “vijesti”.

Zasjedala je Europska komisija te je dala odobrenje da se od 03. maja 2020. godine otvore državne granice za prevoz svih putnika na području Europe.
Dakle, od 03. maja 2020. godine moći će se slobodno kretati granicama.
Ukoliko dođe do promjena, što je svaki dan moguće, blagovremeno ćemo vas obavijestiti.
Vaš Granični prijelaz Maljevac

Ovu objavu na Facebooku podijelilo je 1.500 korisnika/ca ove društvene mreže, a ubrzo nakon objavljivanja, portal Cazin net je ove tvrdnje objavio kao vijest pod naslovom:

Početkom maja otvaranje države granice i u BiH?

Osim onoga što je objavljeno na već pomenutoj Facebook stranici, članak sadrži samo uvodne riječi koje glase “Na stranici Granični prelaz Maljevac obavješteno je da je zasjedala Europska komisija te je dala odobrenje da se od 03. maja 2020. godine otvore državne granice za prevoz svih putnika na području Europe.”

Isti status uz različite popratne fotografije objavljen je i na stranicama Macanovici.net, Papari, Spotted Bosna i Hercegovina, ali i grupi Cazin i Cazinska Diaspora.

Napomena: 20.4.2020.

Naknadnom pretragom smo ustanovili da Facebook stranica Granični prijelaz Maljevac ipak nije prva objavila vijest o navodnom “otvaranju državnih granica za prevoz svih putnika na području Europe”. Ta informacija je na ovoj stranici objavljena 16. marta u 16:15 h. Međutim, priču su po svemu sudeći pokrenule putničke agencije, odnosno autobusni prevoznici. Tako je na Facebook stranici Halilović bus iz Kalesije 16. marta u 12:52 objavljena informacija da ova kompanija 3. maja ponovo pokreće sve svoje linije.

Nakon toga, u 15:34 h, kompanija Evropa tours iz Cazina također je najavila da će “najkasnije 03.05.2020. godine početi ponovno voziti međunarodne autobusne linije”. Ova kompanija je i prva objavila informaciju o tome da je “zasjedala komisija Europske unije” koja je navodno “dala odobrenje” da se granice otvore za putnički saobraćaj. 

Ista informacija je objavljena i na Facebook stranicama kompanija Usora turs, Adamčevic bus, Bundavica, Livno bus, ali i na stranicama Stanje na graničnim prijelazima, Prevoz Austrija bus, te Cenzura.ba. 

Raskrinkavanje je kontaktiralo sve navedene kompanije iz kojih smo dobili isti odgovor - da bi međunarodne autobusne trebale ponovo krenuti od 3. maja. Jedino iz kompanije Livno bus dobili smo odgovor da sa međunarodnim putovanjima počinju 14. maja, te smo dobili i informaciju da autobus za Njemačku polazi u 8 h ujutro sa autobusne stanice u Livnu. Na pitanje koliko je to sigurno, ponovo smo od svih kompanija dobili isti odgovor - da nije u potpunosti sigurno i moguće je da će doći do promjena. Prevoznici su rekli i da ne primaju rezervacije, s obzirom da nije sigurno da će putovanja početi početkom maja.

Sve prevoznike smo pitali i da li su informaciju o navodnom otvaranju granica na bilo koji način provjerili u Graničnoj policiji ili neko drugoj instituciji. Svi su nam odgovorili da nisu. 

Na pitanje o izvoru informacije da je Europska unija (ili Europska komisija, kako su neki navodili) donijela odluku o otvaranju granica, dobili smo neodređene odgovore u kojima su nam rekli da je “zasjedala Evropska komisija i objavila da 3. maja otvaraju granice”. Na pitanje gdje je tačno ta informacija objavljena, nismo dobili odgovor. 

Redakcija Raskrinkavanja kontaktirala je ovim povodom Europsku komisiju, a iz press službe iz Brisela smo brzo dobili odgovor. Europska komisija za Raskrinkavanje je demantovala da se “od 3. maja otvaraju državne granice na području Europe”.

Uputili su nas i na dokument pod nazivom Zajednički europski plan za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti COVID-19  koji je predstavljen 15 aprila, ali i na saopštenje za medije objavljeno istog dana na zvaničnim stranicama Europske komisije. 

Na 12. stranici dokumenta, u dijelu “preporuke”, navodi se da je “Na temelju znanstvenih savjeta Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti i savjetodavnog odbora Europske komisije za COVID-19, Komisija pripremila niz preporuka državama članicama o postupnom ukidanju mjera ograničavanja širenja zaraze”

Prva preporuka glasi da se “Treba djelovati postupno jer se mjere moraju ukidati korak po korak i između njih mora proći dovoljno vremena (npr. mjesec dana) jer se učinak njihova ukidanja ne može izmjeriti odma”.

Četvrta preporuka tiče se upravo otvaranja granica, gdje se u uvodu navodi da je “Potrebno postupno otvarati unutarnje i vanjske granice i u konačnici ponovno uspostaviti normalno funkcioniranje schengenskog područja.”

Kontrole na unutarnjim granicama trebalo bi ukinuti na koordiniran način
Ograničenja putovanja i pogranične kontrole koja su zasad na snazi trebalo bi ukinuti čim se epidemiološko stanje u pograničnim područjima dovoljno smiri i pravila za ograničavanje socijalnih kontakata počnu široko i odgovorno primjenjivati. Prioritet postupnog otvaranja granica trebali bi biti prekogranični i sezonski radnici i trebalo bi izbjeći svaki oblik diskriminacije mobilnih radnika u Uniji. Susjedne države članice trebale bi blisko surađivati kako bi se to, u bliskoj koordinaciji s Komisijom, što lakše provelo u djelo. U prijelaznoj bi fazi trebalo učiniti sve što je potrebno da se održi neprekinut protok robe i osiguraju lanci opskrbe. Ograničenja putovanja trebalo bi najprije ukinuti između područja s prijavljenim razmjerno slabijim širenjem virusa. Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti u suradnji s državama članicama vodi popis takvih područja. Komisija će donijeti i detaljnije smjernice o postupnom ponovnom uvođenju usluga prijevoza, povezivosti i slobode kretanja čim to zdravstvena situacija dopusti, imajući u vidu planiranja putovanja u vrijeme ljetnih godišnjih odmora.

Dalje se navodi da bi otvaranje vanjskih granica Europske unije trebalo uslijediti tek u drugoj fazi, koja na osnovu ranije navedene prve preporuke počinje tek mjesec dana nakon prve faze i otvaranja unutrašnjih granica:

U drugoj bi fazi trebalo ponovno otvoriti vanjske granice i omogućiti ulazak u Uniju građana trećih zemalja, vodeći računa o širenju virusa izvan Unije i opasnostima njegova ponovnog širenja. Da bi se zaštitile mjere ograničavanja socijalnih kontakata koje su uvele države članice Unije i zemlje pridružene Schengenu treba kontinuirano preispitivati potrebu za ograničenjem neobveznih putovanja u Uniju.

Iako u dokumentu nije pomenut i projektovan tačan datum otvaranja ni unutrašnjih ni vanjskih granica unije, iz navedenog zaključujemo da je prema usvojenim preporukama prvo na redu otvaranje unutrašnjih granica Europske unije, dok se tek u drugoj fazi (koja će uslijediti mjesec dana nakon prve) može očekivati i otvaranje vanjskih granica unije. 

Osim toga, iz press službe Europske komisija su nas upitili na još jedno saopštenje, odnosno poziv o produžavanju neobveznih putovanja u EU do 15. maja, koji je Europska komisija uputila zemljama članicama:

Komisija je danas (8. april, op.a.) pozvala države članice schengenskog područja i države pridružene schengenskom području da produlje privremeno ograničenje neobveznih putovanja u EU do 15. svibnja. Iskustvo država članica i drugih zemalja pogođenih pandemijom pokazuje da je potrebno više od 30 dana kako bi mjere za suzbijanje širenja virusa bile učinkovite. 

Napomena: 20.4.2020. Kako je počela priča i šta kažu institucije?

Jedna od mogućnosti je da je informaciju o otvaranju granica pokrenula odluka njemačke vlade da produži mjere vezane za kontrolu granica do 4. maja. 

Kako je objavljeno na stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke, na portalu Deutsche welle kao i na stranici Europske unije, “Federalni ministar unutarnjih poslova Seehofer odlučio je (15. aprila, op.a.) produžiti graničnu kontrolu koja je privremeno uvedena na granicama s Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom za dodatnih 20 dana do 4. maja 2020. godine”. Ista odluka odnosi i na zračne granice sa Italijom i Španijom. 

Dakle, njemačka vlada je donijela odluku da se postojeće mjere zabrane kretanja produže do 4. maja jer je isteklo njihovo trajanje na osnovu prethodne odluke.  To znači da će granice biti zatvorene najmanje do 4. maja - ali ne znači da je donesena odluka da će se tada otvoriti.  

Kada će granice biti otvorene, odnosno da li će biti novih produženja zabrana kretanja, još uvijek se ne zna. Osim toga, Seehofer je “pozdravio preporuku Europske komisije za proširenje ograničenja ulaska iz trećih zemalja” i najavio da će Njemačka primijeniti ova ograničenja koja bi, za početak, trebala trajati do 15. maja 2020. godine.

Kontaktirali smo i Graničnu policiju BiH, odakle je glasnogovornica Franka Vican za Raskrinkavanje rekla kako “Granična policija BiH nije dobila službenu obavijest od nadležnih tijela o izmjenama pravila prema kojima se trenutno postupa.” 

Također smo dobili i informaciju da je na osnovu Zakona i odluke Vijeća ministara, “privremeno zabranjujen ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu (izuzeti su državljani Republike Hrvatske koji tranzitiraju kroz neumski koridor).”.

"Odluka se ne primjenjuje na: a) zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci, b) osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, c) prekogranične radnike, d) službe i timove Civilne zaštite, e) pripadnike vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, f) strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, g) vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, h) posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu, i) čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, j) tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH, k) strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi)."

Na osnovu svih navedenih zvaničnih i javnih informacija, jasno je da tvrdnje objavljene na Facebook stranici Granični prelaz Maljevac nisu istinite. 

Tome u prilog ide u vijest objavljena na portalu Rfi 15. aprila, a koja govori o tome da Njemačka produžuje karantenu do 3. maja. Prema planu koji je usvojila njemačka vlada, tek od 3. maja će početi postepeno otvaranje škola, dok će restorani, kafići i kina ostati i dalje zatvoreni. U članku se također navodi i da je “Merkelov kabinet već odlučio za 20 dana, odnosno do početka maja, produžiti kontrolu granica sa Austrijom, Švicarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom, izjavio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.”

Istu vijest o tome da Italija produžuje karanten do 3 maja, objavio je portal The local

S obzirom na činjenice, tvrdnju o tome da se “od 3. maja otvaraju granice za sve putnike na području Europe” objavljenu na Facebook stranici Granični prelaz Maljevac, ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Portal Cazin net, s obzirom da je prvi portal koji je ovu informaciju sa društvenih mreža u medijskom prostoru predstavio kao činjenicu, također dobija ocjenu lažna vijest. S obzirom da je članak sa ovog portala uklonjen, isti ocjenjujmo i kao demantovano. 

Napomena

Članci portala Dijalog i Krupljani koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 16.04.2020

Cazin net: Početkom maja otvaranje države granice i u BiH?

Na stranici Granični prelaz Maljevac obavješteno je da je zasjedala Europska komisija te je dala odobrenje da se od 03. maja 2020. godine otvore držav...

  • Lažna vijest
  • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 18.04.2020

Dijalog: POČETKOM MAJA OTVARANJE DRŽAVE GRANICE I U BIH?

Dakle, od 03. maja 2020. godine moći će se slobodno kretati granicama.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.04.2020

Krupljani: Početkom maja otvaranje države granice i u BiH?

Dakle, od 03. maja 2020. godine moći će se slobodno kretati granicama.

  • Prenošenje lažnih vijesti