Nije tačno da se u BiH olimpijska medalja nagrađuje sa 2.300 eura

Brojni mediji u zemlji i regionu objavili su da je za sportiste/kinje iz Bosne i Hercegovine koji/e osvoje neku od olimpijskih medalja država obezbijedila novčanu nagradu od 2.300 eura. Ipak, ova tvrdnja nije tačna.

Na portalu Večernji (.hr), 24.7.2021. godine objavljen je tekst o iznosu nagrada koje će osvajači/ce olimpijskih medalja iz zemalja regiona dobiti od svojih država. U članku se navodi da, prema odluci Vijeća ministara BiH, osvajači/ce medalja iz Bosne i Hercegovine dobijaju tek 2.300 eura. Kako Večernji objašnjava, u slučaju osvajanja medalje, sportisti/kinje mogu očekivati i novčanu nagradu od Olimpijskog komiteta (za koji se pogrešno koristi skraćenica OI BiH)

Iz Sjeverne Makedonije nismo uspjeli dobiti nikakvu odluku tamošnje vlade, a naši neposredni susjedi, po odluci Vijeća ministara BiH, svojeg bi medaljaša nagradili sa samo 2300 eura. No kad bi ih s prvom olimpijskom medaljom u povijesti ove države usrećio netko poput njihove najveće nade, atletičara Anela Tuke, onda bi se izvanredno sastao Izvršni odbor OI BiH i donio odluku o jednokratnoj nagradi za taj povijesni uspjeh.

Istog dana, B92 je objavio članak u kome je navedeno da bh. olimpijci u slučaju osvojene medalje dobijaju 2.300 eura, a spomenuto je i da ih je nagradio i Olimpijski komitet BiH. Za razliku od Večernjeg, ne navode informaciju da je riječ o odluci Vijeća ministara. 

Nepoznanica je Severna Makedonija, dok se u BIH o tome može i nakdando odlučivati, te na nagradu od skromnih 2.300 evra moglo bi da stigne i znatno više po odluci Izvršnog odbora OI BiH.

Tvrdnja da osvajači/ce olimpijske medalje iz Bosne i Hercegovine od države dobijaju 2.300 eura objavljena je još u člancima portala Index, Sport centar, Sport.Avaz, Slobodna Dalmacija, Radio-televizija USK, Mondo (.ba), Nezavisne, Raport, Nova S, Srpska cafe, SportSport.ba, 24 sata, N1 HRVATSKA, eZADAR, Meridian sport, BHRT, Novosti (.rs), Ekspres (.net), Krstarica, Face, Sport (.ba), Slobodna BosnaTrend radio, Hayat, Dunav (.at), Novi glasTelegraf, 072 info, Ilidža grad, Centralna, Bolja Bosna, Dalmacija danas, RTL (.hr), Net (.hr) i Zvornik danas, te portala Srbija danas i Mondo (.rs), koji navode da "Vlada BiH svaku medalju nagrađuje sa 2.300 eura". Portal Dnevno (.hr) navodi, pak, da je riječ o iznosu koji se dobija za zlatnu medalju.

Slične tvrdnje o iznosu nagrade za olimpijsko “zlato” pojavljivale su se i u narednim danima, recimo, u članku portala N1, 5.8.2021. godine, u kom je Dino Kurbegović s portala SportSport (.ba) govorio o tome koliku bi nagradu dobio atletičar Amel Tuka da je osvojio medalju na nedavno održanim Olimpijskim igrama: 

“Da je Amel Tuka osvojio medalju, dobio bi 2.300 eura, dok npr. medalja na Kosovu stoji 100 hiljada eura. I šta dalje da pričamo? Novac pokreće sve. Mora se više ulagati u naše sportiste”, istaknuo je Dino Kurbegović.

Portal Biznis (.rs) je par dana ranije, pak, naveo da Bosna i Hercegovina svoje sportiste nagrađuje iznosom od 2.500 eura.

Što se tiče zemalja u našem neposrednom orkuženju, Crnogorci nagrađuju zlato sa 35.000 evra, srebro sa 30.000 evra, a bronzu sa 25.000 evra; Hrvati daju 27.600 evra za zlato, 17.200 za srebro, a 12.200 za bronzu; Vlada Slovenije uvela je „cenovnik“ od 20.000, 17.500 i 15.000 evra; na začelju liste u regionu je Bosna i Hercegovina, koja svaku osvojenu medalju nagrađuje sa po 2.500 evra, mada je saopšteno da će Olimpijski komitet u ovoj zemlji naknadno doneti odluku o nagrađivanju sportista koji eventualno ponesu neko od glavnih odličja.

Tvrdnja da Bosna i Hercegovina nagrađuje svoje sportiste sa 2.300 eura prenosila se i na društvenim mrežama (link, link, link, link, link, link).
 


Oprečne informacije o nagradi

 

O nagrađivanju olimpijaca koji osvoje medalju pisali su i drugi regionalni mediji koji su, međutim, pokušali da utvrde koliki je zaista iznos nagrade u BiH za osvojenu olimpijsku medalju. Portal Klix je, s ciljem provjere navedene informacije, kontaktirao potpredsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izeta Rađu, te u članku objavljenom 28.7.2021. godine navodi:


Tim povodom smo kontaktirali potpredsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izeta Rađu koji nam se javio iz Tokija. Rađo je pojasnio da bi sportista koji osvoji medalju dobio najmanje 15.000 KM.

"Što se tiče vlasti na svim nivoima, nisam upoznat imaju li donesenu Uredbu za nagradu sportista za rezultat na Olimpijskim igrama.

Olimpijski komitet BiH odranije ima odluku kojom bi sportistu koji osvoji zlatnu medalju na Igrama nagradio sa 30.000 KM, srebrenu sa 20.000 KM, a bronzanu sa 15.000 KM", poručio je Rađo iz Tokija za Klix.ba.

Rađinu izjavu o nagradi Olimpijskog komiteta prenijeli su Euronews Srbija, Reprezentacija (.ba) i Al Jazeera Balkans

Al Jazeera u svom članku prenosi i odgovor Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u kome se, međutim, kaže da se, u slučaju osvajanja medalje, odluka o nagradi donosi na svečanoj sjednici Izvršnog komiteta, dakle, naknadno. Što se tiče informacije o nagradi od 2.300 eura, ovaj medij navodi da je niko iz resora sporta ne potvrđuje.

Iako  su brojni regionalni mediji pišući o nagrađivanju  sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju  u zemljama  bivše Jugoslavije i šire plasirali „skandaloznu“ informaciju da BiH  svom olimpijskom prvaku kao nagradu isplaćuje svega 2300 eura, što je manje i od pola plate državnog  parlamentarca, ovaj podatak  u BiH niko iz „resora  sporta“  vam službeno neće potvrditi. Također je nedokučiv i zatajen  izvor informacije  o navodnih decentnih 2300 eura za zlatnog bh. olimpijca. Iz Olimpijskog komiteta (OI) BiH su demantirali ovu cifru.

„Što se tiče podatka o novčanoj nagradi od 2300 eura na olimpijsko odličje, on nije tačan, bar što se tiče Olimpijskog komiteta BiH“, stoji  u odgovoru uz  napomenu da je „Olimpijski komitet BiH  odlučio da se u slučaju osvajanja medalje na Olimpijskim igrama sazove posebna svečana sjednica Izvršnog komiteta koji bi donio odluku o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Sjednica će biti sazvana po hitnom postupku kako bi i nagrada bila uručena blagovremeno“.

Informaciju da se odluka o nagradi donosi na svečanoj sjednici Izvršnog komiteta, Al Jazeera je objavila i u članku od 8.8.2021.

Također, Radio Slobodna Evropa je u članku od 18.7.2021. navela da se, u slučaju osvajanja medalje na Igrama, saziva posebna svečana sjednica Izvršnog komiteta koji bi donio odluku o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Ovu informaciju, koju je za RSE dao Olimpijski komitet BiH, prenio je i portal Danas.


Postoji li odluka o 2.300 eura nagrade za osvajače/ice olimpijskih medalja? 

 

Prvo pojavljivanje tvrdnje da sportisti/kinje iz Bosne i Hercegovini za bilo koju osvojenu olimpijsku medalju od države dobijaju 2.300 eura pronašli smo u članku portala Večernji (.hr), koji je naveo da je riječ o odluci Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Večernji (.hr) smo kontaktirali upitom o izvoru ove informacije, no do dana objavljivanja analize nismo dobili odgovor.

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine su nam, pak, potvrdili da takvu odluku ova institucija nije donijela. Na pitanje kako je regulisano nagrađivanje sportista u slučaju osvajanja medalja na Olimpijskim igrama, uputili su nas na Pravilnik o kategorizaciji sportista Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik, broj 52/16), koji je donijelo Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova.

Prema ovom pravilniku, sportisti/kinje koji/e su osvajači/ce medalja na Olimpijskim igrama imaju pravo na jednokratnu novčanu nagradu koja se isplaćuje u prvoj narednoj godini nakon ostvarenog rezultata (kategorija - vrhunski sportista međunarodnog razreda). Pored toga, imaju pravo i na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uslove za odlazak u penziju (kategorija - zaslužni sportisti). 

Kako se navodi, odluku o visini jednokratne novčane nagrade za kategorisane sportiste donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, za svaku godinu. Minimalni iznos nagrade nije propisan, a maksimalan iznos jednokratne novčane naknade koji može ostvariti zaslužni/a ili vrhunski/a sportista/kinja ne može biti veći od 15.000 KM. Maksimalan iznos granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda ne može biti veći od 150.000 KM.

Ove iznose spominje i Al Jazeera Balkans u svom članku, navodeći, pritom, kako je raspoređeni novac predviđen za kategorizaciju sportista za 2018. godinu.

Za sve bh. sportiste, zaslužne ( olimpijske, svjetske, evropske i medalje sa paraolimpijskih igara), vrhunske sportiste međunarodnog razreda (ostvarene norme ili plasmani za Olimpijske i Paraolimpijske, Specijalnu olimpijadu i svjetsko prvenstvo) predviđena je jednokratna novčana nagrada a ukupni rasploživi iznos iz „Granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske  sportiste međunarodnog razreda“ za 2020. godinu je 100.000 KM (50.000 eura). Maksimalni iznos jednokratne novčane nagrade je 15.000 KM (7500 eura). Uz ogradu- zaslužni sportisti će dobiti jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uslove za penziju u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom osiguranju. Godine 2018. Vijeće ministara BiH je po 4000 KM (2000 eura) dodijelilo  zaslužnim sportistima Timi Džebo, Zikretu Mahmiću, Esadu Durmiševiću, Nedžadu Salkiću, Fikretu Čauševiću, Refiji Okić, Ševki Nuhanoviću, Ejubu Mehmedoviću, Mehmedu Čoliću i Suadu Čupini. Iste godine vrhunski sportisti međunarodnog razreda od države su nagrađeni sa po 3500 KM (1750 eura) za norme ili plasmane na OI i Paraolimpijskim igrama. Ova sredstva dobili su Edin Đino, Armin Šehić, Adnan Kešmer, Adnan Manko, Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Ermin Jusufović, Nizam Čančar, Jasmin Brkić, Safet Alibašić, Larisa Cerić i Ilma Kazazić. Mesud Pezer, Hamza Alić, Amel Tuka i Marko Šljivić su 2018. Godine stimulirani sa 2750 KM (1375 eura) jer su se plasirali na Svjetsko prvenstvo u svojim  disciplinama. 

Sredstva za kategorizaciju sportista obezbjeđuju se iz budžeta BiH, tačnije, iz granta za dodjelu novčanih nagrada za zaslužne sportiste i vrhunske sportiste međunarodnog razreda”, a provođenje postupka kategorizacije ne vrši se ukoliko godišnjim budžetom ne budu predviđena sredstva za ovaj grant. Kada je riječ o iznosu od 2.300 eura, on se nigdje ne spominje, što je apostrofiralo i Ministarstvo civilnih poslova BiH u odgovoru na naš upit:

U vezi vašeg pitanja, informišemo vas da Vijeće ministara nije donijelo bilo kakvu odluku koja se odnosi na izdvajanje sredstava u iznosu od 2.300 eura po osnovu osvajanja olimpijske medalje, niti postoje zakonski i podzakonski akti koja regulišu ovu oblast, izuzev gore navedenih sredstava koja su operativna tek nakon usvajanja Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za tekuću godinu.


Nagrađuju li ostali nivoi vlasti osvajače/ice medalja?
 

Bosna i Hercegovina na Olimpijskim igrama nikada nije osvojila medalju, pa stoga ne možemo govoriti o tome da li bi sportiste/kinje i neki drugi nivo vlasti nagradio. Ipak, ta mogućnost je realna, s obzirom na to da je postojala slična praksa u slučaju sportista/kinja koji su osvajali/e odličja na drugim međunarodnim takmičenjima (1,2).

Pitanja o načinu nagrađivanja sportista/kinja koji/e osvoje olimpijsku medalju uputili smo i resornim ministarstvima na nivou entiteta. Iz Federalnog ministarstva kulture i sporta su nas uputili na Uredbu koju je Vlada Federacije usvojila 2012. godine, a koja predviđa nagrađivanje vrhunskih sportskih postignuća, među kojima je i osvajanje olimpijske medalje.

Prema ovoj uredbi, pravo na novčanu nagradu imaju sportisti/kinje koji/e su članovi državne reprezentacije u pojedinačnoj ili ekipnoj konkurenciji, a ujedno članovi sportskog udruženja sa sjedištem na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Dio Uredbe je i tabela s predviđenim novčanim nagradama, prema kojoj osvajač/ica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u pojedinačnim sportovima dobija 50.000 KM, srebrne 30.000, dok osvajač/ica bronzane medalje dobija 20.000 KM. U kolektivnim sportovima, članovi/ce ekipe dobijaju po 20.000 za zlatnu, 10.000 za srebrnu i 5.000 KM za bronzanu medalju. 

 


Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske odgovorili su nam da Zakon o sportu predviđa nagrađivanje sportista državljanina Republike Srpske koji su kao reprezentativci Republike Srpske ili Bosne i Hercegovine osvojili medalju na Olimpijskim igrama, a u trenutku osvajanja medalje imaju prebivalište u Republici Srpskoj. Prema ovom zakonu, visina nagrade računa se u odnosu na visinu prosječne plate u RS, koja je u junu 2021. iznosila 1.544 KM bruto, odnosno 994 neto.

Pravo na priznanje imaju i sportisti sa invaliditetom koji su osvojili medalju na paraolimpijskim igrama Međunarodnog olimpijskog komiteta.  Кada je riječ o olimpijskim medaljama za zlatnu se isplaćuje priznanje od 3 prosječne plate u Republici Srpskoj u decembru prethodne godine, za srebrnu 2,5 prosječne plate i za bronzanu 2 prosječne plate.

Dakle, iznos od 2.300 eura nije propisan ni pravnim aktima na entitetskom nivou. O njemu ne znaju ništa ni u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, što su potvrdili u odgovoru na naše pitanje.

Olimpijski komitet BiH je saznao iz medija za navedeni iznos nagrade, te nam nije poznat izvor ove informacije. Ono što možemo sa sigurnošću reći jeste da nagrada OK BiH ne bi bila ni približno mala kao navedeni iznos.

 

Novčane nagrade Olimpijskog komiteta
 

Pored nagrada različitih nivoa vlasti, da je neko od bh. sportista/kinja osvojio medalju u Tokiju, bio bi nagrađen/a i od Olimpijskog komiteta BiH. To su nam potvrdili i iz ove organizacije.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je odlučio da se u slučaju osvajanja medalje na Igrama sazove posebna, svečana sjednica Izvršnog komiteta koji bi donio odluku o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Sjednica bi bila sazvana po hitnom postupku kako bi i nagrada bila uručena blagovremeno.

Prema Zakonu o sportu Bosne i Hercegovine (dostupan na sajtu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine), Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je nevladino sportsko udruženje koje obavlja aktivnosti u skladu s odredbama Olimpijske povelje, Etičkog kodeksa MOK-a, Antidoping kodeksa olimpijskog pokreta, Zajedničke izjave iz Lozane, Zakona o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine i Zakona o sportu Bosne i Hercegovine. Osnivaju ga sportski savezi olimpijskih sportova Bosne i Hercegovine, vrhunski sportisti/kinje, stručnjaci/kinje i sportski radnici/e, a u skladu s odredbama Olimpijske povelje. 

Budući da se ova organizacija, iako je uspostavljena zakonom na nivou države, finansira najvećim dijelom preko različitih projekata - što često ističu u svojim saopštenjima i medijskim nastupima (1, 2) - pitanje je koliko se njihove nagrade mogu smatrati nagradama države.

Shodno navedenom, tvrdnju portala Večernji (.hr) da, prema odluci Vijeća ministara, osvajači/ce olimpijskih medalja iz Bosne i Hercegovine od države dobijaju 2.300 eura ocjenjujemo kao lažnu vijest. Takva odluka ne postoji niti je navedeni iznos propisan na državnom ili bilo kom drugom nivou vlasti kao iznos nagrade za osvajanje olimpijske medalje. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da se osvojena medalja nagrađuje sa 2.500 eura. Ocjenu prenošenje lažnih vijesti dobijaju ostali mediji koji su objavili tvrdnju o navedenim iznosima kao novčanoj nagradi za osvajanje olimpijskih medalja.
 

Napomena

23.8.2021. Portali Net(.hr), RTL, SportSport, Bolja Bosna, Srbija danas i Telegraf su u međuvremenu izmijenili članke i sadrže tačne informacije, pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

24.8.2021. Članaci portala 24 sata, Centrala, Nova S i Hayat su u međuvremenu izmijenjeni, sadrže tačne informacije pa dobija ocjenu ispravljeno.

25.8.2021. Slobodna Dalmacija, Sport.ba, N1, Index  i Slobodna Bosna su u međuvremenu izmijenili članke . Oni sada sadrže tačne informacije i dobijaju ocjenu ispravljeno.

26.8.2021. Članak portala 072 info je izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

27.8.2021. Članak portala Večernji (.hr) je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

31.8.2021. Portal Mondo(.rs) je u međuvremenu izmijenio članak i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

3.9.2021. Portal Raport je izmijenio članak i i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

08.09.2021. Portal Nezavisne je izmijenio članak i i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

1.10.2021.   Članak portala Krstarica je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

26.1.2022. Članak portala Face je izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

19.10. 2022. Novosti(.rs) su ispravile netačne informacije u tekstu pa stoga dobijaju ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 20. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Zbog čega je voditeljka izgubila svijest u programu uživo?

U člancima i objavama na društvenim mrežama se slučaj gubitka svijesti vodi...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Neprovjereno
Lažna vijest
Fauci, Gates i Covid-19: Nepresušna inspiracija za teoretičare/ke zavjere

Portal poznat po prenošenju teorija zavjere objavio je članak prepun tvrdnj...

Lažna vijest Teorija zavjere Klikbejt
Lažna vijest
AI fotografije hapšenja američkih političara/ki predstavljene kao stvarne

Korisnici/e Facebooka dijele fotografije koje navodno prikazuju hapšenja am...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me