Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da su “iskopali umrle od COVID-19 i našli samo kamenje”

Video u kojem se tvrdi da su “iskopali umrle od COVID-19” i u sanduku pronašli “samo kamenje”, podijeljen je na Facebooku više od 5.200 puta. No, radi o video snimku iz 2017. godine koji nema veze sa koronavirusom. Tada je u São Carlosu policija otkrila pokušaj prevare sa životnim osiguranjima, a u sklopu istrage otvoren je grob navodne pokojnice, dok su u lijesu pronađeni kamen i vreća puna piljevine.

Na društvenim mrežama se pojavio novi navodni dokaz koji govori o tome da koronavirus SARS-Cov-2 ne postoji i da je u pitanju zavjera globalnih razmjera. Na Facebook profilu Ammar Berović je tako 4. juna 2020. godine objavljen video snimak preko kojeg je ispisano:

Iskopali umrle od Covid-19
Unutra samo kamenje!!!

Snimak prikazuje osobe koje su navodno iz zemlje iskopale prethodno ukopani lijes, odnosno mrtvački sanduk i unutra nisu pronašle tijelo niti posmrtne ostatke. Nakon otvaranja sanduka, snimak prikazuje i njegovu unutrašnjost u kojoj se vidi kamen i bijela kesa. 

Ovim snimkom i ispisanim tekstom preko, tvrdi se da ne postoje umrli od bolesti COVID-19, te da se sanduci u zemlju spuštaju prazni, odnosno bez tijela umrlih. 

Snimak, zajedno sa tekstom ispisanim preko snimka, šalje poruku koja govori da koronavirus ne postoji te da su brojevi i statistike o zaraženim i umrlim lažirani, što se uklapa u veći narativ o tome da je pandemija zapravo zavjera globalnih razmjera. 

Video je na Facebooku sa profila Ammar Berović podijeljen više od 5.200 puta u vrijeme pisanja ove analize. 

Hrvatski portal za provjeru činjenica Faktograf je istražio tvrdnju iz videa da se radi o “iskopavanju umrlih od Covid-19”. U analizi objavljenoj 17. juna, Faktograf je naveo da se “video širio krajem travnja i početkom svibnja u Brazilu, a u objavama se tvrdilo da su u amazonskom gradu Manausu na sjeveru Brazila lijesovi zakopani prazni”. 

O istim tvrdnjama su ranije pisali i portal za provjeru činjenica Agência Lupa i stranica UOL Confere.

Faktograf: Kako objašnjavaju, video datira iz svibnja 2017. godine, kada je u São Carlosu policija otkrila pokušaj prevare sa životnim osiguranjima. Organizirana grupa je na ime jedne beskućnice otvorila više polica životnog osiguranja, a zatim nakon nekog vremena lažirala njenu smrt i održala lažni sprovod. U sklopu istrage otvoren je grob navodne pokojnice, a u lijesu su pronađeni kamen i vreća puna piljevine.

Faktograf navodi i da je o cijelom slučaju svojevremeno izvještavao list São Carlos Agora. Fotografiju sanduka koja se na društvenim mrežama u Brazilu dijelila uz video, napravio je fotograf Milton Rogério, a objavljena je upravo u članku o istrazi prevare sa životnim osiguranjem, koji je objavljen 30. maja 2017. godine na portalu São Carlos Agora

Tvdnja da video koji je predmet ove analize prikazuje prazan sanduk u kojem su trebali biti umrli od bolesti COVID-19 je u potpunosti izmišljena, s obzirom da se radi o video snimku iz 2017. godine koji prikazuje sanduk korišten za prevaru sa životnim osiguranjem. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da su “Iskopali umrle od Covid-19” i u sanduku pronašli “samo kamenje”,  ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Osim toga, Faktograf navodi i da je Brazil na drugom mjestu po ukupnom broju umrlih.

U Brazilu je do 17. lipnja zabilježeno 928.834 zaraženih, od čega ih je 45.456 umrlo. To smješta Brazil na drugo mjesto po ukupnom broju umrlih, odmah iza SAD-a, prema podacima stranice Worldometers.
Više je medija pisalo kako je velikom broju zaraza doprinjela savezna vlada predsjednika Jaira Bolsonara i njegovo inzistiranje u vezi povratka na posao i pokretanja gospodarstva. Reuters je otkrio kako je brazilsko ministarstvo zdravstva 13. ožujka, samo dva dana nakon proglašenja pandemije, imalo spremne mjere za sprečavanje širenja SARS-CoV-2 virusa, no preporuke su ublažene na zahtjev Bolsonarovog kabineta. Uslijedila je smjena ministra zdravstva Luiz Henrique Mandetta koji je smijenjen u travnju, nakon što je javno izrazio neslaganje s politikom savezne vlade. Zamijenio ga je Nelson Teich, koji je podnio ostavku nakon samo 28 dana na dužnosti. Od lipnja, na dužnost ministra zdravstva imenovan je general Eduardo Pazuello koji ranije nije imao nikakvog iskustva rada u polju medicine.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 04.06.2020

Facebook profili i stranice: Iskopali umrle od Covid-19 Unutra samo kamenje!!!

Iskopali umrle od Covid-19 Unutra samo kamenje!!!

  • Lažna vijest