Nije tačno da sutra počinje suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Desetine medija je prenijelo vijest novinske agencije Srna o tome da sutra, 29. juna, počinje suđenje Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću. Međutim, kako je sutkinja Tatjana Kosović potvrdila za Raskrinkavanje, te tvrdnje nisu tačne.

Na portalu Klix je 28. juna objavljen članak pod naslovom koji govori da sutra, 29. juna, počinje suđenje premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, vlasniku firme "Srebrna malina".

Sutra počinje suđenje Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću
U Sudu BiH sutra će početi suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za nabavku spornih respiratora iz Kine u FBiH.
Osim Novalića, optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić.
Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak ispitan je u svojstvu osumnjičenog u okviru istrage o nabavci respiratora u FBiH.

U članku je navedeno da je u prostorijama SIPA-e ispitan i Aleksandar Zolak, te kako je informacija o sutrašnjem početku suđena objavljena na zvaničnoj stranici suda BIH.

Zolak je ispitan u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, a Sipa je pretresla sjedište Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjaluci, kao i njegov službeni automobil.
Inspektori su tada izuzeli veću količinu dokumentacije u vezi sa aferom "Respiratori" i firmom "Srebrena malina" koja je u jeku pandemije virusa korona uvezla sporne respiratore iz Kine u BiH, vrijednosti 10,5 miliona KM.
Pored Zolaka, ispitivani su još neki zaposleni u ovoj agenciji. Suđenje u predmetu Novalić i drugi zakazano je za 13.00 sati, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

Kao izvor ove vijesti Klix je naveo novinsku agenciju Srna, međutim na portalu ove agencije nismo pronašli takvu vijest. Sa druge strane, da je Srna originalni autor ove vijesti dokazuju i prenošenja članka na drugim portalima. Neki od portala koji su objavili identičan članak i/ili također naveli Srnu kao izvor su i Glas Srpske, ATV, Nezavisne, Centralna, Haber, 072, TK portal, USK vijesti, Mondo, NTV arena, Avaz live, BH dijaspora, BH portal, Moj Cazin i Fresh press. 

Međutim, s obzirom da u ovom slučaju još uvijek nije podignuta ni optužnica, ostaje nejasno kako je moguće da suđenje već počinje.

Redakcija Raskrinkavanja kontaktirala je sutkinju Kosović Tatjanu, koja je demantovala tvrdnje Srne i drugih medija. Kako nam je pojasnila, za sutra, 29. juna, jeste zakazano ročište za slučaj “Fadil Novalić i drugi”, međutim nije tačno da sutra počinje i suđenje. Na ročištu koje je zakazano za sutra za 13 sati odlučivati će se o prijedlogu mjera zabrane Aleksandru Zolaku.

Da nije tačna informacija da sutra počinje suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću, pisali su i novinska agencija Patria i portal Faktor u svojim člancima od 28. juna. Faktor je kontaktirao i pravnu zastupnicu Fikreta Hodžića, Adnu Dobojlić, koja je također potvrdila da suđenje ne počinje sutra. 

Redakcija Raskrinkavanja kontaktirala je sve medije koji su objavili informaciju o tome da sutra navodno počinje suđenje u slučaju “Novalić i drugi”. Od portala Nezavisne dobili smo odgovor da je “u pitanju agencijska vijest”, te da se obratimo agenciji Srna, što potvrđuje da je Srna originalni autor ove netačne informacije. 

S obzirom na činjenice, sva prenošenja članka novinske agencije Srna na drugim portalima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. 

Portal Klix je istog dana i uklonio svoj članak, zbog čega dobija i ocjenu demantirano.

Napomena

10.05.2023: Portal Mondo (.ba) ispravio je netačne tvrdnje u članku, zbog čega članak dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 28. 06. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lijekovi za snižavanje holesterola ne uzrokuju Alzheimerovu bolest

Snimak veterinara koji netačno tvrdi da lijekovi za snižavanje holesterola...

Lažna vijest
Lažna vijest
Teorije zavjere o adrenohromu: “Bivši sotonista” i stare dezinformacije

Na Facebooku se ponovo dijeli videosnimak iz 2021. godine u kojem navodni b...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Stari snimci urušavanja zgrade nisu nastali za vrijeme razornog zemljotresa u Maroku

Stari snimci urušavanja dotrajale zgrade predstavljeni su u člancima brojni...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me