Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da Svjetska zdravstvena organizacija nemogućnost pronalaska partnera smatra “invaliditetom”

Ne, SZO ne smatra nemogućnost pronalaska partnera invaliditetom i nema planove da promijeni definiciju neplodnosti.

Facebook stranica Jeste li znali? 11.11.2020. objavila je post sa sljedećom tvrdnjom:

Svjetska zdravstvena organizacija nemogućnost pronalaska partnera smatra invaliditetom.

Ova tvrdnja je stara četiri godine i njen izvor je članak britanskog Telegrapha objavljen 20.10.2016. Na našem govornom području, "vijest" je objavljena prvo 24.10.2016. na portalu Ljekarnik, koji se poziva na Telegraph.

Nakon Ljekarnika, istu vijest su od 2016. godine do danas prenijeli i portali  Net (25.10.2016.), Besno Pile (25.4.2017.), Bebe Avaz (13.8.2017.), Prijedor 24h (13.8.2017.), Happy TV (14.8.2017.), Klik (11.3.2018.), Telegraf (17.7.2018.),  Novi Zivot (18.7.2018.), i RTS (28.5.2020.). Također, vijest se pojavila i na blogu Stanislava Šakota (4.6.2020.).

Nedavno se ova tvrdnja ponovo pojavila, na Facebook stranici Jeste li znali?, te na istoimenoj Instagram stranici (Jeste li znali, 11.11.2020.). Objavljena je i na portalu Pink My Ride (17. 11.2020.):

Biti samac sada se smatra invalidnošću prema WHO   

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napravit će izmjene na popisu invaliditeta i, ako ste samci, možete klasificirati u novu definiciju koju tijelo donosi.

Prema članku objavljenom u The Telegraphu, SZO će promijeniti definiciju neplodnosti tako da u novu normu uključi one koji nemaju seksualnog partnera, ne postižu trudnoću (nakon 12 mjeseci ili više od redovitog spolnog odnosa bez potrebe ili nemaju seksualne odnose koji bi mogli postići začeće, s tim što bi se njihova situacija mogla smatrati invaliditetom.

Šta su činjenice?

Britanski Telegraph je objavio članak 20.10.2016. u kojem se tvrdi da Svjetska Zdravstvena Organizacija (SZO) planira da objavi novu definiciju neplodnosti. Kao jednu od posljedica ove nove definicije, Telegraph navodi da bi nemogućnost pronalaska seksualnog partnera potencijalno mogla biti smatrana invaliditetom.

Dan nakon što je ova vijest objavljena u Telegraphu, SZO je objavila saopštenje u kojem stoji:

“SZO ne planira mijenjati definiciju neplodnosti”.

Istu informaciju SZO je podijelila i na Twitteru, ispod linka na Telegraphov članak.

Povodom istih tvrdnji koje su se širile u Keniji, AFP Fact Check je u julu 2019. kontaktirao SZO zbog navoda iz naslova te su dobili potvrdu da SZO nije promijenio definiciju neplodnosti i da trenutno nema planova da to uradi. Ovom prilikom je SZO potvrdio i da trenutna definicija neplodnosti ne klasificira istu kao “invaliditet”.

Iako je neplodnost oštećenje biološke funkcije, SZO ne klasificira neplodnost kao invaliditet, jer invaliditet nije isključivo biološki niti socijalni fenomen.

Trenutna definicija neplodnosti se može pronaći na stranici SZO i glasi:

Bolest reproduktivnog sistema definisana neuspjehom u postizanju kliničke trudnoće nakon 12 mjeseci ili više redovnog, nezaštićenog, spolnog odnosa.

AFP Fact Check je kontaktirao i Dr. Davida Adamsona, kojeg je Telegraph naveo kao izvor ovih tvrdnji, povodom komentara koji su mu pripisani. Njegov odgovor je bio sljedeći:

Neke od izjava u članku rezultat su nerazumijevanja, pogrešnog tumačenja, povezivanja izjava, izjava izvađenih iz konteksta ili bez pratećih kvalifikacija.

Iako sam komentirao da je definicija koja se smatra stvorila potencijal za utjecaj na individualne, društvene i pravne aspekte reproduktivnih prava, bio sam vrlo jasan izjavivši da ovo nije prihvaćena definicija ili politika SZO u 2016. godini. Nije ni sada. Nažalost, ova činjenica nije jasno navedena u članku. 

Tvrdnja da SZO tretira neplodnost kao invaliditet je netačna, kao i tvrdnja da će SZO proširiti definiciju neplodnosti, kako bi se nemogućnost pronalaska seksualnog partnera “počela smatrati invaliditetom”. Članak stranice Ljekarnik, gdje su se ovi navodi prvi put pojavili na našem jeziku, dobija ocjenu lažna vijest, dok ostali portali i profili/stranice na društvenim mrežama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena 5.11.2021.

Članak portala Telegraf je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 24.10.2016

Ljekarnik: Nova definicija neplodnosti WHO-a: ‘Svaki pojedinac ima se pravo reproducirati’

Muškarci i žene samci bez medicinskih problema bit će kvalificirani kao ‘neplodni’ ukoliko nemaju djecu no žele postati roditelji, nova je definicija...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 25.10.2020

Net hr: SEKSUALNI ŽIVOT NULA? Prema novoj definiciji, biti samac bit će oblik ‘invalidnosti’

Svjetska zdrastvena organizacija će iduće godine objaviti da će muškarci i žene bez zdravstvenih problema, ako nemaju djecu, a žele postati roditelji,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 17.11.2018

Telegraf: Svi koji ne mogu da nađu partnera sada imaju dijagnozu - SZO sada za samce ima novo ime

Sve je teže pronaći adekvatnog partnera sa kojim možete imati normalnu vezu i planirati porodicu

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.07.2018

Novi Život: SVI SAMCI IMAJU NOVU DIJAGNOZU: Svjetska zdravstvena organizacija prozvala samce osobama s invaliditetom

Оѕоbе kојі nеmајu ѕеkѕuаlnе оdnоѕе tе ѕе mučе ѕ рrоnаlаѕkоm раrtnеrа ѕ kојіm ćе іmаtі dіјеtе ѕmаtrајu ѕе оѕоbаmа kоје іmајu іnvаlіdіtеt, kаžu іz Ѕvјеt...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 11.03.2018

Klik.hr: Samci dobili dijagnozu: ako ne možete naći partnera onda ste prema WHO invalid!

Osobe koje nemaju seksualni život i imaju potešoća s pronalaskom partnera s kojim bi imali djecu od sada se smatraju osobama s invaliditetom, kažu iz...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 28.05.2020

Radio Televizija Srbije: Da li je nepronalaženje seksualnog partnera invaliditet

Ako ne možete da nađete dečka ili devojku, prema novim merilima Svetske zdravstvene organizacije, imate invaliditet. I neplodnost se smatra invalidite...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.08.2017

Bebe.avaz: Svjetska zdravstvena organizacija: Biti singl definisano kao invaliditetom

Biti samac ima i svojih prednosti. Imate svoj krevet, ne morate da dijelite svoj pokrivač i niste obavezni da dijelite omiljenu hranu sa nekim. Svjets...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.06.2020

Stanislavasakota.wordpress: Kako je samoća postala hendikep

Nedavno sam na internetu pročitala jednu rečenicu. Zvučala je ovako nekako „Samci su i zvanično invalidi”. Nije to bilo baš ovako napisano, ali u mome...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.08.2017

Besno Pile: AKO NEMAŠ PARTNERA, TI SI INVALID: Prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji BITI SINGL OD DANAS JE HENDIKEP!

Svetska zdravstvena organizacija ovih dana menja definiciju invaliditeta, kako bi u tu kategoriju mogla da smesti i osobe koje nemaju bračnog partnera...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.08.2017

Prijedor24h: Svjetska zdravstvena organizacija: Biti singl definisano kao invaliditet

Biti samac ima i svojih prednosti. Imate svoj krevet, ne morate da dijelite svoj pokrivač i niste obavezni da dijelite omiljenu hranu sa nekim. Svjets...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.08.2017

Happy TV: SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Biti sing od sada se definiše kao invaliditet?

Biti samac ima i svojih prednosti. Imate svoj krevet, ne morate da delite svoj pokrivač i niste obavezni da delite omiljenu hranu sa nekim.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 18.11.2020

Pink My Rideph: Biti samac sada se smatra invalidnošću prema WHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napravit će izmjene na popisu invaliditeta i, ako ste samci, možete klasificirati u novu definiciju koju tijel...

 • Prenošenje lažnih vijesti