Nije tačno da Svjetska zdravstvena organizacija nemogućnost pronalaska partnera smatra “invaliditetom”

Ne, SZO ne smatra nemogućnost pronalaska partnera invaliditetom i nema planove da promijeni definiciju neplodnosti.

Ocijenjeni članci
Ljekarnik Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Net hr Prenošenje lažnih vijesti; Telegraf Prenošenje lažnih vijesti; Instagram profili Prenošenje lažnih vijesti; Novi Život Prenošenje lažnih vijesti; Klik.hr Prenošenje lažnih vijesti; Radio Televizija Srbije Prenošenje lažnih vijesti; Bebe.avaz Prenošenje lažnih vijesti; Stanislavasakota.wordpress Prenošenje lažnih vijesti; Besno Pile Prenošenje lažnih vijesti; Prijedor24h Prenošenje lažnih vijesti; Happy TV Prenošenje lažnih vijesti; Pink My Rideph Prenošenje lažnih vijesti;

Facebook stranica Jeste li znali? 11.11.2020. objavila je post sa sljedećom tvrdnjom:

Svjetska zdravstvena organizacija nemogućnost pronalaska partnera smatra invaliditetom.

Ova tvrdnja je stara četiri godine i njen izvor je članak britanskog Telegrapha objavljen 20.10.2016. Na našem govornom području, "vijest" je objavljena prvo 24.10.2016. na portalu Ljekarnik, koji se poziva na Telegraph.

Nakon Ljekarnika, istu vijest su od 2016. godine do danas prenijeli i portali  Net (25.10.2016.), Besno Pile (25.4.2017.), Bebe Avaz (13.8.2017.), Prijedor 24h (13.8.2017.), Happy TV (14.8.2017.), Klik (11.3.2018.), Telegraf (17.7.2018.),  Novi Zivot (18.7.2018.), i RTS (28.5.2020.). Također, vijest se pojavila i na blogu Stanislava Šakota (4.6.2020.).

Nedavno se ova tvrdnja ponovo pojavila, na Facebook stranici Jeste li znali?, te na istoimenoj Instagram stranici (Jeste li znali, 11.11.2020.). Objavljena je i na portalu Pink My Ride (17. 11.2020.):

Biti samac sada se smatra invalidnošću prema WHO   

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napravit će izmjene na popisu invaliditeta i, ako ste samci, možete klasificirati u novu definiciju koju tijelo donosi.

Prema članku objavljenom u The Telegraphu, SZO će promijeniti definiciju neplodnosti tako da u novu normu uključi one koji nemaju seksualnog partnera, ne postižu trudnoću (nakon 12 mjeseci ili više od redovitog spolnog odnosa bez potrebe ili nemaju seksualne odnose koji bi mogli postići začeće, s tim što bi se njihova situacija mogla smatrati invaliditetom.

Šta su činjenice?

Britanski Telegraph je objavio članak 20.10.2016. u kojem se tvrdi da Svjetska Zdravstvena Organizacija (SZO) planira da objavi novu definiciju neplodnosti. Kao jednu od posljedica ove nove definicije, Telegraph navodi da bi nemogućnost pronalaska seksualnog partnera potencijalno mogla biti smatrana invaliditetom.

Dan nakon što je ova vijest objavljena u Telegraphu, SZO je objavila saopštenje u kojem stoji:

“SZO ne planira mijenjati definiciju neplodnosti”.

Istu informaciju SZO je podijelila i na Twitteru, ispod linka na Telegraphov članak.

Povodom istih tvrdnji koje su se širile u Keniji, AFP Fact Check je u julu 2019. kontaktirao SZO zbog navoda iz naslova te su dobili potvrdu da SZO nije promijenio definiciju neplodnosti i da trenutno nema planova da to uradi. Ovom prilikom je SZO potvrdio i da trenutna definicija neplodnosti ne klasificira istu kao “invaliditet”.

Iako je neplodnost oštećenje biološke funkcije, SZO ne klasificira neplodnost kao invaliditet, jer invaliditet nije isključivo biološki niti socijalni fenomen.

Trenutna definicija neplodnosti se može pronaći na stranici SZO i glasi:

Bolest reproduktivnog sistema definisana neuspjehom u postizanju kliničke trudnoće nakon 12 mjeseci ili više redovnog, nezaštićenog, spolnog odnosa.

AFP Fact Check je kontaktirao i Dr. Davida Adamsona, kojeg je Telegraph naveo kao izvor ovih tvrdnji, povodom komentara koji su mu pripisani. Njegov odgovor je bio sljedeći:

Neke od izjava u članku rezultat su nerazumijevanja, pogrešnog tumačenja, povezivanja izjava, izjava izvađenih iz konteksta ili bez pratećih kvalifikacija.

Iako sam komentirao da je definicija koja se smatra stvorila potencijal za utjecaj na individualne, društvene i pravne aspekte reproduktivnih prava, bio sam vrlo jasan izjavivši da ovo nije prihvaćena definicija ili politika SZO u 2016. godini. Nije ni sada. Nažalost, ova činjenica nije jasno navedena u članku. 

Tvrdnja da SZO tretira neplodnost kao invaliditet je netačna, kao i tvrdnja da će SZO proširiti definiciju neplodnosti, kako bi se nemogućnost pronalaska seksualnog partnera “počela smatrati invaliditetom”. Članak stranice Ljekarnik, gdje su se ovi navodi prvi put pojavili na našem jeziku, dobija ocjenu lažna vijest, dok ostali portali i profili/stranice na društvenim mrežama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 18. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska avio...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Protein šiljka ne izaziva kardiovaskularne bolesti

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Protein šiljka ne “šeta” po tijelu nakon imunizacije

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me