Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da “Trump više nije predsjednik”

koliko portala objavilo je članke sa naslovima koji govore da je Donald Trump “abdicirao” i da “više nije predsjednik”. U pitanju je zapravo izjava jednog američkog profesora, to jest kritika koju je uputio Trumpu u svojoj kolumni.

Na portalu Kurir je 31. maja objavljen članak pod naslovom:

TRAMP VIŠE NIJE PREDSEDNIK AMERIKE! Robert Rejh: On je abdicirao!

Članak donosi informacije o tome da je profesor sa Berkeley univerziteta i nekadašnji Ministar rada SAD, Robert Reich, u autorskom članku za Guardian (31.5.2020.) napisao da je Donald Trump “abdicirao” jer “nema konstruktivan odgovor na nijednu monumentalnu krizu”

Biće vam oprošteno ako niste primetili. Njegove verbalne bombe su glasnije nego ikad, ali Donald Tramp više nije predsednik Sjedinjenih Država, piše u svom autorskom tekstu za Gardijan profesor javne politike na Univerzitetu Berkli i bivši američki sekretar za rad Robert Rejh.
"Nemajući konstruktivan odgovor na nijednu monumentalnu krizu koja sada trese Ameriku, Tramp je abdicirao. On ne vlada. On igra golf, gleda kablovsku TV i tvituje", navodi Rejh i postavlja pitanje:

Određeni broj medija u regionu je prenio članak sa Kurira u identičnom obliku, sa manjim izmjenama u naslovu:

TRAMP VIŠE NIJE PREDSEDNIK?! Američki univerzitetski profesor tvrdi: ON JE ABDICIRAO! (Informer)

"TRAMP VIŠE NIJE PREDSEDNIK AMERIKE" Robert Rejh: On je abdicirao! (Srbija danas)

PROFESOR SA BERKLIJA ZA “GARDIJAN”: Tramp je abdicirao, on više nije predsjednik SAD (Banjaluka net)

Robert Rejh: TRAMP JE ABDICIRAO- Nije više Predsjednik Amerike (Zgubidan)

Bivši Američki sekretar: TRAMP VIŠE NIJE PREDSJEDNIK, abdicirao je! (Nova danas)

“Trump više nije predsjednik SAD!” Ugledni profesor i bivši američki sekretar objavio je tekst o kojem priča cijeli svijet! (BH dijaspora)

“Trump više nije predsjednik SAD!” Ugledni profesor i bivši američki sekretar objavio je tekst o kojem priča cijeli svijet! (Samo provjereno)

Za razliku od navedenih medija, koji su u svojim naslovima stavili pod navodnike tvrdnju da je Trump abdicirao, i/ili precizirali da se radi o izjavi profesora Reicha, neki portali su njegovu izjavu predstavili kao činjenicu i naveli da “Trump više nije presjednik Amerike”.

Stigao i njemu kraj! Trump više nije predsjednik Amerike! (Svakodnevni)

Tramp više nije predsednik Amerike (Kreacije)

AMERIKA SE TRESE “Donald Trump više nije predsjednik SAD”?! (Krtica)

Na portalu Savjeti za deset objavljena je i verzija u kojoj se spominje “bivši sekretar SAD-a”, ali se ne precizira da se radi o njegovoj izjavi:

Bivši sekretar SAD-a. Tramp više nije predsjednik. Abdicirao je…  

Ispod ovakvih naslova nalazi se tekst identičan onome sa Kurira i ostalih navedenih medija. 

Originalna kolumna profesora Roberta Reicha, koju je prvi na našem govornom području objavio Kurir, na portalu Guardian objavljena je 31. maja pod naslovom “Fire, pestilence and a country at war with itself: the Trump presidency is over” (Vatra, zaraza i zemlja u ratu sa sobom: Sa Trumpovim predsjedavanjem je gotovo).

Iz originalnog članka, ali i članaka na našem govornom području, jasno je da nije tačno da “Trump više nije predsjednik Amerike”, niti da je “abdicirao”. 

S obzirom da je izjavu koja je objavljena u kolumni u naslovu svog člana predstavio kao činjenicu, ne navodeći da se radi o izjavi odnosno mišljenju, članak portala Svakodnevni ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok portali Kreacije i Krtica koji su prenijeli identičan članak, dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti. Sve navedene članke, ali i onaj sa portala Savjeti za deset, ocjenjujemo i kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 31.05.2020

Svakodnevni: Stigao i njemu kraj! Trump više nije predsjednik Amerike!

Nemajući konstruktivan odgovor na nijednu monumentalnu krizu koja sada trese Ameriku, Tramp je abdicirao. On ne vlada.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest
Klikbejt 01.06.2020

Savjeti za deset: Bivši sekretar SAD-a. Tramp više nije predsjednik. Abdicirao je…

najverovatnije Tramp je najiritantnija osoba na svjetskoj političkoj sceni.

  • Klikbejt
  • Prenošenje lažnih vijesti