Raskrinkavanje.ba

Nije umrla volonterka koja je primila testnu vakcinu protiv COVID-19

Na društvenim mrežama proširila se lažna vijest da je Elisa Granato, volonterka koja je primila testnu vakcinu za COVID-19, umrla. Granato je na svom Twitter profilu demantovala ove tvrdnje i snimila video u kojem potvrđuje da je živa.

Facebook stranica Danak u Krvi u Srbiji objavila je 26. aprila post u kom se tvrdi da je umrla Elisa Granato, prva volonterka koja je primila pokusnu vakcinu na testiranju lijeka protiv bolesti COVID-19 koje se dešava u Oxfordu: 

Umrla je Elisa Granato, prva volonterka koja se u Oksfordu dobrovoljno prijavila za prvo evropsko testiranje vakcine za zaštitu od pandemije korone na ljudima. Umrla je dva dana nakon primljene vakcine. Vlasti su saopstile i dodale da je pokrenuta istraga o uzroku smrti. Istraživači kažu da je Elisa imala komplikacije nekoliko sati nakon primanja vakcine i da je umrla tokom testiranja.

Uz tvrdnju je priložen screenshot stranice Investors Hub, gdje je ovaj post objavljen 25. aprila u 20:59 sati. Stranica Investors Hub zapravo nije medijski portal, nego je stranica na kojoj investitori mogu pratiti berze, te pokretati rasprave. Ova objava se našla i na drugim Facebook grupama i stranicama, a neke su je u međuvremenu obrisale. 

Druga verzija istih tvrdnji o smrti volonterke pojavila se na anonimnog portalu News NT koji nema impressuma ili dijela “o nama”, a koji objavljuje članke na engleskom jeziku. Jedini autor tekstova je James Alami, a portal objavljuje članke isključivo vezane za “oboljele” ili “umrle” od COVID-19. Linkovi ili screenshoti ovog članka objavljivali su se na stranicama i u grupama na našem govorno području.

Tvrdnja o navodnoj smrti Granato nije zaobišla ni portale, pa je tako Informer objavio članak sa naslovom u kojem se također tvrdi da je italijanska naučnica umrla nakon primanja vakcine:

PRIMILA VAKCINU PROTIV KORONE PA UMRLA! Vest o italijanskoj naučnici se proširila društvenim mrežama

Informer pak dalje u članku navodi da vijest nije tačna i da naučnica nije umrla:

Elisa Granato, koja je juče primila vakcinu protiv korona virusa u okviru kliničkih ispitivanja na Oksfordu, nije mrtva kako se navodi na društvenim mrežama. BBC je jutros preko skajpa razgovarao sa Elisom, mikrobiologom po struci, za koju na društvenim mrežama kruže glasine da je mrtva. Elisa je za BBC potvrdila da se oseća dobro, da je jutros dala uzorak krvi za ispitivanja, kao i da danas planira da odmara i uživa u lepom vremenu napolju. Naučnica je rekla i se i dopisivala sa članovima svoje porodice kako bi ih obavestila da glasine nisu tačne.

Elisa Granato jeste volonterka za testiranje vakcine protiv COVID-19. Tim doktora iz Oxforda počeo je na pripremanju vakcine u januaru 2020. godine, a pokusni period je počeo u aprilu. Volonter/ka ove studije može postati bilo koja osoba iz Velike Britanije koja je zdrava, kako je navedeno na zvaničnoj stranici. Ovo kliničko ispitivanje funkcioniše na način da polovina volontera dobiju testnu vakcinu protiv COVID-19, dok druga polovina dobija vakcinu za meningitis. Granato je u razgovoru za BBC izjavila da se priključila studiji jer i sama naučnica, pa je željela pomoći naučnom procesu. 

Naučnica sam, tako da sam željela pomoći naučnom procesu gdje god mogu.

Elisa Granato, međutim, nije umrla. Lažne vijesti o njenoj smrti došle su i do nje same, pa se tim povodom oglasila na Twitteru 25. aprila, napisavši:

Ništa kao buđenje uz lažni članak o svojoj smrti… Dobro sam. Molim vas nemojte dijeliti ovaj članak, ne želimo da im dajemo pažnju / klikove. Evo vam slatki mačić umjesto toga!

 

Novinar BBC-a, Fergus Walsh, idućeg dana je putem Skype-a razgovarao sa Granato i na svom Twitter profilu objavio video snimak na kom Elisa Granato izgovara datum snimanja i potvrđuje da je dobro:

Veoma sam živa, hvala vam. Trenutno pijem čaj, nedjelja je, 26. april. Tri dana nakon mog rođendana. Tri dana nakon što sam primila vakcinu (ili kontrolnu injekciju - to ne znamo). Provodim lijep nedjeljni dan i nadam se da je takav i svim drugim ljudima na svijetu. 

O ovim tvrdnjama već su pisali britanski portal The Guardian i portal za provjeru činjenica Full Fact, dok su demantij objavili i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Velike Britanije, te Oxford Vaccine Trail koji sprovodi ispitivanje i testiranje. 

Full Fact je 26. aprila u svojoj analizi utvrdio da je izvor ove lažne vijesti već spomenuti portal News NT. Naveli su i da ovaj portal nije kredibilan medij:

Web stranica koja je proširila lažni izvještaj o smrti dr. Garanta nije prepoznat medij i ne pruža nikakve ugledne izvore ili dokaze za svoje tvrdnje. Članak, koji se čini da je originalni izvor ovih tvrdnji, sadrži više gramatičkih i pravopisnih grešaka i referiše se na tvrdnju istraživača koja ne postoji.

Full Fact je prenio i tweet Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Velike Britanije objavlčjen 26. aprila u kojem se navodi da su tvrdnje o smrti volonterke u potpunosti netačne:

Vijesti koje kruže društvenim mrežama da je umrla prva volonterka u britanskom ispitivanju vakcine #coronavirus u potpunosti su netačne.

Kako je već spomenuto, na web stranici Oxford Vaccine Trail napisano je sljedeće saopštenje:

Svjesni smo da je bilo i bit će glasina i lažnih izvještaja o napretku pokusa. Pozivamo ljude da im ne daju nikakvu kredibilnost i da ih ne distribuišu. Nećemo davati komentare o pokusu, već će se sva zvanična ažuriranja pojaviti na ovoj web stranici. 

Facebook objave o smrti Elise Granato ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portal Informer dobija ocjenu klikbejt zbog naslova koji nije u skladu sa tekstom. 

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 26.04.2020

Informer: PRIMILA VAKCINU PROTIV KORONE PA UMRLA! Vest o italijanskoj naučnici se proširila društvenim mrežama

Elisa Granato, koja je juče primila vakcinu protiv korona virusa u okviru kliničkih ispitivanja na Oksfordu, nije mrtva kako se navodi na društvenim m...

  • Klikbejt
Lažna vijest 26.04.2020

Facebook profili i stranice: Danak u krvi u Srbiji

  • Lažna vijest