Raskrinkavanje.ba

Nije “zbog Putina”: Viralni snimak tuče na plaži snimljen je u Rusiji, ne u Turskoj

Snimak na kome se vidi fizički obračun nekoliko osoba na plaži se dijeli uz netačne tvrdnje da je nastao u Turskoj i da prikazuje Ruskinju koju su prethodno napali Ukrajinci zbog kape ili zbog tetovaže sa likom Vladimira Putina.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na društvenoj mreži X (donedavno Twitter) 28. jula 2023. godine objavljen je videosnimak za koji se tvrdi da je nastao u Turskoj i da prikazuje fizički obračun između bračnog para iz Ukrajine i Ruskinje koju su napali zbog kape sa likom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

❗Ukrajinci su videli ženu na plaži u Turskoj sa Putinovom kapom i odlučili da je napadnu. Rezultat pogledajte sami 😂😂😂 

Istog dana video je sa ovom tvrdnjom objavljen i na Facebooku. 

Portal Informer je 30. jula objavio članak u kome se tvrdi da je snimak nastao u turskom ljetovalištu Belek, te da su Ruskinju napali Ukrajinci zbog kape.

(VIDEO) Rat na turskoj plaži! Ukrajinci napali Ruskinju zbog kape sa Putinovim likom, ali nisu znali da je ona svetski prvak u sambu!

(...)

Ukrajinci, muž i žena, u plažnom baru ugledali su Ruskinju koja je na glavi imala kapu sa likom Vladimira Putina. Napali su je s ledja i skinuli joj kapu. 

A onda je usledila strašna osveta. Ruskinja za koju se ispostavilo da je državni prvak u sambu ustala je i pretukla i njega i nju - ukrajinske fanatike. 

Uostalom pogledajte sami u videu, a posebno obratite pažnju na to kako je Ruskinja bacila Ukrajinca kada ju je on uhvatio u kragnu…

I na kraju, važno obaveštenje - Ukrajinci su prijavili napad, ali turska policija nije kaznila Ruskinju nego njih!? Snimci sa nadzornih kamera nepobitno su dokazali da su oni, Ukrajinci, prvi napali nju, sambo Ruskinju, pa je krivična prijava podneta protiv njih. 

Em su dobili batine, em će morati i da odgovaraju.

Informerov članak prenio je portal Bijeljina Press.

Na Facebooku je 28. jula 2023. godine objavljen isti videosnimak praćem tvrdnjama da su  Ruskinju napali Ukrajinci zbog tetovaže sa likom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

U Turskoj ukri napali na Ruskinju , jer su videli na njoj tetovažu sa likom Putina⚔️

Ali, nisu znali da je žena bivša šampionka po Sambo pa im je pokazala Ruski karakter i prenela poruku 🤣😅💪🔥👊

Tvrdnje da se tuča desila na jednoj plaži u Turskoj te da su ženu sa istetoviranim likom Vladimira Putina napali Ukrajinci pronašli smo i u autorskom tekstu koji je objavljen na portalu Glas Javnosti 31. jula 2023. U tekstu je objavljen tweet na engleskom jeziku koji sadrži video i identične tvrdnje. 

 

Šta su činjenice?

 

Snimak koji se dijeli na društvenim mrežama objavilo je nekoliko medija na ruskom jeziku krajem jula (1, 2, 3), navodeći da je nastao u Primorskoj oblasti na jugoistoku Rusije. Gazeta, pozivajući se na Telegram kanal Baza na kome je video prethodno objavljen, navodi:

U Primorskom kraju žena u kupaćem kostimu pretukla je ljude na plaži. Video sa lica mjesta objavljuje Telegram kanal Baza.

Incident se dogodio na plaži u blizini zaliva Šamora u zalivu Usuri na Japanskom moru.

Sudeći po snimku, prvo je došlo do svađe iz neutvrđenog razloga između četiri žene, od kojih je jedna uz podršku ostalih počela da gura drugu. Nakon što je turistkinja u crnom bikiniju srušila svoju rivalku, u sukob su se umiješala dvojica muškaraca. 

Video, praćem tvrdnjama da je nastao u Vladivostoku, odnosno Primorskoj oblasti čiji je Vladivostok administrativni centar, dostupan je na društvenim mrežama te u ruskim medijima barem od 25. jula. 

Obratili smo se kolegama sa platforme za provjeru činjenica na ruskom jeziku Provereno da utvrdimo o čemu govore osobe sa snimka. Danil Fedkevič, zamjenik glavnog urednika, rekao nam je da je zbog lošeg kvaliteta zvuka prilično teško prepoznati konzistentan razgovor između žena na snimku, koje se međusobnom vrijeđaju. Potvrdio nam je i da na snimku nije čuo ništa o bilo kakvim tetovažama. 

Mogu zaključiti da niko od ljudi na plaži nije govorio ukrajinski niti je imao bilo kakve fonetske osobine koje su specifične za Ukrajince koji govore ruski. Vjerojatno je do sukoba došlo jer se dvije žene nisu uspjele dogovoriti oko stola ili prostora ispod suncobrana.

Prema TGStatu [katalog Telegram grupa i kanala], neki relativno mali kanali na Telegramu podijelili su ove videozapise s istom lažnom tvrdnjom, ali tema nije privukla značajniju pažnju pratitelja. U medijima i na društvenim mrežama ruskog govornog područja dominira tvrdnja o običnom sukobu na ruskom dalekom istoku.

On je podsjetio da je platforma Provereno prošle godine opovrgla slične tvrdnje. Tada se dijelila  priča o ruskoj djevojci koja se u Turskoj odbranila od pijanih Ukrajinaca. Ove tvrdnje su u stvari bile zasnovane na snimku snimljenom 2021. godine u regionu Samara u Rusiji.  

Zanimljivo je da se u u ovom slučaju tvrdilo da je djevojka napadnuta zbog toga što je imala tetovažu sa Putinovim likom na ramenu. Takođe se tvrdilo da je djevojka prvakinja Rusije u borbenom sambou.

Pronašli smo i medijski izvještaj na ruskom jeziku u kome je navedeno da je policija potvrdila da se fizički sukob sa snimka desio u Primorskoj oblasti. Portal RBC je 28. jula objavio članak u kome se izvještava da se nakon tuče na plaži u zalivu Lazurnaja (Šamora) jedna žena obratila policiji. U članku je linkovan snimak tuče koja se dijeli na našem govornom području, ali takođe i snimak nastao neposredno prije sukoba. 

U Primorskom kraju, žena se obratila policiji nakon tuče koja se dogodila na plaži u zalivu Lazuraja. Ovo je RBC-u saopšteno u ruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova za Primorsku oblast.

"Dežurna jedinica policije br. 6 ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova za grad Vladivostok primila je poruku od 42-godišnje žene da je povrijeđena na području ulice Lazurnaja [link]", navodi se u izvještaju.

Incident se dogodio ranije tokom sedmice. Snimak tuče objavio je lokalni telegram kanal "DPS Vladivostok, Novosti". Kako piše na telegram kanalu SHOT, pozivajući se na očevice, sukob je počeo svađom žena koje su bile u alkoholisanom stanju. Između njih je došlo do verbalne svađe.

Identitet svih učesnika incidenta se utvrđuje, dodaju iz MUP-a.

“Podnositeljki prijave je dat uput za sudsko-medicinski pregled radi utvrđivanja težine nanesenih povreda. Na osnovu rezultata pregleda biće donijeta zakonita i razumna odluka u skladu sa zakonom“, precizira regionalno Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije.


Sukobi Ukrajinaca i Rusa u turskim ljetovalištima nisu rijetkost, o čemu svjedoče i medijski napisi na turskom jeziku (1,2). Ipak, nismo uspjeli pronaći članke u kojima se izvještava o sukobu koji se navodno desio na plaži Balek, kako su naveli mediji na našem jeziku. Kolege sa platforme Teyit su nam rekle da pretragom ključnih riječi nisu pronašli vijest na turskom jeziku, kao i da se na snimku ne čuje turski jezik, te izrazile sumnju da je video nastao u ovoj zemlji.

Pored toga što se na snimku čuje ruski jezik, napisi koji se vide na snimku su takođe na ovom jeziku. Na jednom od suncobrana vidi se slogan kompanije Amstel u Rusiji, na drugom naziv ruskog brenda sladoleda Inmarko. Ovaj sladoled se u Turskoj prodaje pod imenom Algida. I ovi detalji ukazuju da je snimak nije nastao u Turskoj.

Raskrinkavanje je kontaktiralo i tursku policiju kako bismo provjerili da li se događaj desio no nismo dobili odgovor. 

Snimak sukoba su objavili i brojni mediji na našem govornom području navodeći da je nastao u Primorskoj oblasti u Rusiji (1, 2, 3).

Shodno navedenom, prve objave tvrdnje da snimak prikazuje Ruskinju koju su u Turskoj napali Ukrajinci zbog kape ili tetovaže sa Putinovim likom, na društvenoj mreži X i članku portala Informer, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

31.8.2023. Portal Informer je ispravio netačne tvdnje u članku, pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 30.07.2023

Informer: (VIDEO) Rat na turskoj plaži! Ukrajinci napali Ruskinju zbog kape sa Putinovim likom, ali nisu znali da je ona svetski prvak u sambu!

Sambo je boračka veština, jedna od najmoćnijih i u realnom životu najupotrebljivijih. Za sambo mnogi, medjutim, nikada u životu nisu čuli. Nisu ni Ukr...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 31.07.2023

Glas Javnosti: Kako taba Putinova frajla!

Scena iz priloga koji smo dobili od naših ruskih kolega se desila na jednoj plaži u Turskoj.

  • Prenošenje lažnih vijesti