Raskrinkavanje.ba

Nikakav “geopolitičar” nije poručio da Srbija “nikada neće postati članica EU”

Na društvenim mrežama ponovo je aktuelan članak star pet godina, u kojem se tvrdi kako “ugledni njemački geopolitičar” poručuje da Srbija nikada neće postati članica Evropske unije.

Grupa Facebook stranica zasnovanih na temama iz pravoslavnog kršćanstva je 26.7.2021. godine podijelila članak portala Beo365grad. Sam članak objavljen je 11.9.2017. godine i ima sljedeći naslov:

NEMAČKI GEOPOLITIČAR PORUČIO VUČIĆU I SRBIJI: Srbija neće nikada postati članica EU!

U članku se tvrdi:

Ujedno, dok se u EU odvija prava drama sa ekonomijom i migrantima, ugledni geopolitičar iz Nemačke Jon Ule, poručuje da Srbija nema šta da traži u EU jer nije dovoljno jaka da izdrži zakone i potrošnju.

On je za naše dopisništvo negirao da će Srbija ući u EU, jer sama organizacija ne funkcioniše dobro, što bi moglo dovesti do raspada i razilaženja, a u tom slučaju za Srbiju je potpuno nebitno da bude deo olupine i uništene organizacije.

„Nećete živeti bolje ako uđete u EU, mit o nama je nastao još ranije a u njega ne veruju više ni sami građani koji već decenijama žive u EU. Svi se „Stiskaju“, štede i strahuju a po Srbiju bi bilo pogubno da uđe. Morala bi da prilagodi cene i ekonomiju sa standardom EU što bi je dodatno osiromašilo“, rekao je Ule.

Facebook stranice koje su podijelile ovaj članak 26.7.2021. mogu se vidjeti na screenshotu ispod.

Identičan članak ranije je jedino objavljen 13.1.2016. godine na portalu Intermagazin, koji je ujedno i izvor ove vijesti na našem govornom području. 

Šta su činjenice?

U članku se ne navode nikakve dodatne informacije o njegovom glavnom akteru, koji je opisan kao “ugledni geopolitičar iz Nemačke Jon Ule”, niti bilo kakvi izvori za ovu vijest. Budući da je portal Intermagazin prvi objavio navedeni članak, za pretpostaviti je da se, kada se u tekstu spominje da je Jon Ule izjavu dao za “naše dopisništvo”, misli upravo na ovaj portal. 

Raskrinkavanje je kontaktiralo portal Intermagazin s upitom o izvoru navedenih tvrdnji, međutim, do objavljivanja ove analize, nismo dobili odgovor. 

S druge strane, Google pretraga fraze “geopolitičar Jon Ule” isključivo daje rezultate vezane za tekst koji je predmet ove analize. Također, ni Google pretraga fraze “Jon Ule Serbia” ne daje nikakve rezultate relevantne za spomenute tvrdnje u članku, kao ni bilo koji drugi pokušaji pretraživanja informacija o navodnom “uglednom geopolitičaru”. Ukoliko se zaista radi o “uglednom geopolitičaru iz Njemačke”, za očekivati je da bi se na internetu mogle pronaći informacije o njemu.

U svrhu pronalaska više detalja o glavnom akteru članka, Raskrinkavanje je kontaktiralo i Correctiv, partnerski fact-checking portal iz Njemačke. Na pitanje da li im je poznato ime navodnog “uglednog geopolitičara”, te da li mogu potvrditi njegovo postojanje, odgovorili su da im ime nije poznato i da nisu uspjeli pronaći osobu s tim imenom u Njemačkoj. Uz napomenu da nisu uspjeli pronaći čak ni osobu sa sličnim imenom, vjeruju da “Jon Ule” iz navedenog članka zapravo ne postoji. 

Nemogućnost pronalaska bilo kakvih informacija o samom akteru članka koji je navodno dao izjavu dovodi nas do zaključka da je i sama izjava izmišljena. Međutim, iako za takvo nešto ne postoje dokazi, da neka osoba imena “Jon Ule” i jeste dala izjavu za Intermagazin, to sigurno nije “ugledni njemački geopolitičar”.

Zbog svega navedenog u ovoj analizi, portal Intermagazin, koji je prvi objavio tvrdnju da “ugledni geopolitičar iz Nemačke Jon Ule poručuje da Srbija nema šta da traži u EU”, dobija ocjenu lažna vijest, dok portal Beo365grad dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 13.01.2016

Intermagazin: NEMAČKI GEOPOLITIČAR PORUČIO VUČIĆU I SRBIJI: Priznajemo, Srbija neće postati članica EU!

Britanija i Francuska mogle bi biti prve dve zemlje koje će napustiti Evropsku godinu u 2017. godini, to pokazuju i predviđanja američkog Foreign poli...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 11.09.2017

Beograd365: NEMAČKI GEOPOLITIČAR PORUČIO VUČIĆU I SRBIJI: Srbija neće nikada postati članica EU!

Velika Britanija i Francuska mogle bi biti prve dve zemlje koje će napustiti Evropsku godinu u 2017. godini, to pokazuju i predviđanja američkog Forei...

  • Prenošenje lažnih vijesti