Raskrinkavanje.ba

Niko ne uvodi “vinjete na Svitavi”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Tekst satiričnog karaktera o tome da “Vlada FBiH uvodi vinjete na Svitavi” portal News Blic objavio je bez napomene o vrsti sadržaja. Objavom bez ikakve napomene o karakteru sadržaja anonimni portali nastoje povećati broj posjeta ali time i plasiraju lažnu vijest.

Na anonimnom portalu News Blic je 26. juna ove godine u rubrici “Komentari” objavljen članak sa naslovom:

SKANDALOZNO "Fadil respirator" uvodi putne vinjete na prevoju Svitava

U članku se, između ostalog, navodi:

Bruka i sramota od Novalićeve vlade.

Naime,Novalić i vlada  Federacije Bosne i Hercegovine juče su  donijeli sramotnu  odluku da,zamislite bezobrazluka, uvede putne vinjete na prevoju Svitava, jedinom mogućem putnom pravcu kroz našu zemlju do Neuma i našeg mora. 
“Drugi talas koronavirusa nas je ponovo podigao u stanje pripravnosti, te je susjedna Hrvatska vratila na snagu četrnaestodnevni karantin, što nikako nije isplativo građanima zbog dužine trajanja godišnjeg odmora. Ljetovanje u Neumu je jedina mogućnost da naši građani provedu godišnji odmor pored mora, a mi smo i tu vidjeli priliku kako da malo dopunimo budžet, obzirom da smo od početka godine imali ogromne troškove”, istakao je premjer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koga mnogi  gradjani naše zemlje,zbog sumnje u umiješanost u aferi (ne)zakonite kupovine medicinskih pomagala zovu kratko "Fadil respirator".
Vinjete koje će vozači dobijati prilikom skretanja na Svitavu biće podijeljene po kategorijama, te će u ovisnosti od tipe vozila varirati i cijena.
“Za obična putnička vozila cijena vinjete će iznositi simboličnih 75 KM, veća vozila poput kombija će morati imati vinjetu od 100 KM, dok će vlasnici kamp prikolica ili privatni autobuski prevoznici plaćati vinjetu po cijeni od 130 KM. Mislimo da je ovo cifra prihvatljiva za svačiji džep, a i mi moramo naći moduse kako da kompenziramo novac u budžetu. Ipak ima fine kilometraže dok se ide preko Svitave. Put sam po sebi je izazovan, te se u jednu ruku može tretirati kao turistička atrakcija u smislu reli vožnje. Čak razmatramo da napravimo i neke termine kako bi mogli ljudi iz ovog dijela Bosne i Hercegovine voziti kvalitetno bez prekida”, dodao je Novalić.
Vinjete će vrijediti samo u jednom smjeru, te će građani prilikom povratka kući, morati plaćati istu cijenu. Savjet svima koji se zapute na more da pripreme novca za ove troškove, kako se ne bi doveli u situaciju da ne mogu vratiti automobil nazad u svoj grad.

Članak je originalno objavljen na satiričnom portalu Šatro dan prije objave na sajtu News Blic, sa naslovom:

Vlada FBiH uvodi vinjete na Svitavi

Članak portala Šatro su, sa jasnom napomenom da je riječ o satiri, prenijeli portali Jajce online, Đaka city i Hercegovački portal.

Za razliku od njih, News Blic takvu napomenu nije objavio. Dodatne, na ovom portalu su, pored naslova, promijenjeni i određene dijelovi originalnog teksta portala Šatro, to jest dodati su sljedeći navodi:

Bruka i sramota od Novalićeve vlade.
Naime,Novalić i vlada  Federacije Bosne i Hercegovine juče su  donijeli sramotnu  odluku da,zamislite bezobrazluka, uvede putne vinjete na prevoju Svitava, jedinom mogućem putnom pravcu kroz našu zemlju do Neuma i našeg mora.
(...)
Fadil Novalić koga mnogi  gradjani naše zemlje,zbog sumnje u umiješanost u aferi (ne)zakonite kupovine medicinskih pomagala zovu kratko "Fadil respirator".

Članak portala News Blic ocjenjujemo kao lažnu vijest jer pri prenošenju satiričnog sadržaja nije uvrštena napomenu o satiričnom karakteru teksta, čime je satirični sadržaj predstavljen kao stvarna vijest.

Članke portala Šatro, Jajce online, Đaka city i Hercegovački portal ocjenjujemo kao satiru, jer sadrže jasnu oznaku o kakvoj vrsti sadržaja je riječ.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 25.06.2020

Newsblic: SKANDALOZNO "Fadil respirator" uvodi putne vinjete na prevoju Svitava

Bruka i sramota od Novalićeve vlade.

  • Lažna vijest
Satira 25.06.2020

Jajce-online: Vlada FBiH uvodi vinjete na Svitavi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku da uvede putne vinjete na prevoju Svitava, jedinom mogućem putnom pravcu kroz našu zemlj...

  • Satira