Nikšiću i Suljagiću pripisane izjave podrške Izraelu 

Administratori Facebook stranice Bošnjaci iskoristili su eskalaciju sukoba na Bliskom istoku za obračun s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i direktorom Memorijalnog centra Potočari Emirom Suljagićem, kojima su pripisali izmišljene izjave o napadima u Izraelu.

Foto: Raskrinakvanje.ba

Militantna grupa Hamas izvela je 7.10.2023. napade u Izraelu u kojima su ubijene stotine ljudi, nakon čega je Izrael otpočeo napade odmazde u Gazi u kojima je do sada stradalo nekoliko hiljada ljudi. Istog dana kad su izvedeni napadi u Izraelu, na Facebook stranici Bošnjaci objavljen je screenshot članka na kojem se vide naslov i podnaslov te fotografija premijera Federacije BiH Nermina Nikšića. U naslovu je citirana njegova izjava o sukobu na Bliskom istoku, u kojoj navodi da “nikada neće opravdati bilo čije nasilje". U podnaslovu je također njegova izjava u kojoj je naveo da je “nasilje neprihvatljivo u svakoj formi, a naročito ono koje podrazumijeva stradanje civila".

Screenshot je podijeljen sa sljedećim opisom: 

Stao na stranu jevreja i osudio borbu Palestinaca za povrat okupiranih teritorija. Jeste li iznenađeni?

Na istoj Facebook stranici 8. oktobra 2023. objavljen je screenshot članka s portala Radio Sarajevo, na kojem je ispisano sljedeće: 

Emir Suljagić iz Srebrenice uputio izvinjenje Jevrejima za zločine

Članak je ilustrovan fotografijom direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića, a u opisu je navedeno: “Ljigavo, ljigavije, Suljagić!”. Na screenshotu je obrisan datum objave članka.

Izjava Nermina Nikšića o sukobu na Bliskom istoku objavljena je u članku portala Slobodna Bosna 7. oktobra 2023. godine. 

Nikšićeva izjava u članku Slobodne Bosne preuzeta je s njegovog Facebook profila, gdje je objavljena istoga dana.  

Prije tridesetak godina, na surov način, u vrijeme rata u našoj zemlji, naučio sam da je ljudski život najvrijednija stvar na svijetu. To najbolje znaju oni koji su ostali bez nekog člana porodice, bez prijatelja. Zato nikako ne mogu prihvatiti da postoje oni koji i danas u 21. vijeku misle da se stvari rješavaju nasiljem, ratom, ubistvom drugog ljudskog bića, drugog čovjeka.
Šta je to vrijedno jednog ljudskog života? Koja je to ideologija vrijedna ubijanja drugih ljudi? Dešavanja na Bliskom Istoku gledam, prije svega, u tom svjetlu. Opet je Bliski istok privukao pažnju javnosti, nažalost ponovno zbog sukoba i stradanja.
Nikada neću opravdati bilo čije nasilje. Izražavam najdublje saučešće porodicama žrtava. Iskreno se nadam da će se sve strane suzdržati od daljeg nasilja koje, siguran sam, neće donijeti nikome ništa dobro, ali hoće odnijeti ljudske živote, dodatno pogoršati stanje i proizvesti nova stradanja. Bolje je godine potrošiti na razgovor nego dan na rat i ubijanje. Samo dijalogom, razgovorom i dogovorom moguće je doći do rješenja.
Nasilje je neprihvatljivo u svakoj formi, a naročito ono koje podrazumijeva stradanje civila.

Iz objave je jasno da Nikšić nije zauzimao “strane” ili da je “osudio borbu za povrat okupiranih teritorija”, kako je navedeno u opisu objave na Facebook stranici Bošnjaci.  

Google pretraga naslova iz screenshota članka o Emiru Suljagiću pokazuje da je članak objavljen 10.7.2023. godine na portalu Radio Sarajevo. Puni naslov članka glasi: 

Emir Suljagić iz Srebrenice uputio izvinjenje Jevrejima za zločine koje je počinila Handžar divizija

U članku se navodi:

U ponedjeljak, 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica održala se konferencija kolektivnog sjećanja, na kojoj je prisustvovao predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft.
Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić započeo je obraćanje izvinjenjem zbog zločina koje je Handžar divizija počinila tokom Drugog svjetskog rata.

Screenshot koji je podijeljen na Facebook stranici Bošnjaci prikazuje samo dio naslova, nema datum objave i na taj način mijenja kontekst izjave u svjetlu eskalacije nasilja na Bliskom istoku, koja je počela na dan kad je objavljen.

Shodno navedenim činjenicama, Facebook objavu screenshota članka s izjavom Nermina Nikšića u kojoj se navodi da je “stao na stranu jevreja i osudio borbu Palestinaca za povrat okupiranih teritorija” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Objavu screenshota članka na kojem je izbrisan datum objave i dio naslova članka tako da piše da je “Emir Suljagić iz Srebrenice uputio izvinjenje Jevrejima za zločine” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 24. 10. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me