Nirvanin album s uvredljivim natpisom o Srbima samo je urbana legenda

Nekoliko regionalnih portala je svoje članke o Frances Bean Cobain, kćerki pjevača grupe Nirvana Kurta Cobaina, opremilo klikbejt naslovima u kojima se navodi da je na albumu ove grupe pisalo “Zabranjeno za pse i Srbe”.

Foto: Stefano Chiacchiarini '74, Shutterstock

Na portalu Wanted 22. februara 2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

GDE JE ĆERKA PEVAČA KOM JE NA ALBUMU PISALO "ZABRANJENO ZA PSE I SRBE" Naledila je 11 miliona $ od oca i sve prokockala

U članku se govori o Frances Bean Cobain, kćerki Kurta Cobaina, pjevača grupe Nirvana. Fokus teksta je na tome čime se ona trenutno bavi, ali se u njemu iznose i drugi detalji iz njenog života. Između ostalog, u tekstu se spominje i njen otac Kurt Cobain, koji je 1994. godine izvršio samoubistvo.

Iako se u naslovu tvrdi da je na albumu grupe Nirvana pisalo “Zabranjeno za pse i Srbe”, u članku se navodi da je riječ o neistini.

Čovek za čije se ime vezivalo mnogo urbanih legendi, kao što je između ostalog, da mu je na albumu pisalo "zabranjeno za pse i Srbe", što je apsolutna izmišljotina, nažalost, nije uspeo da pobedi demone koji su ga proganjali godinama, a poznato je da je patio od depresije i od bolesti zavisnosti.

Članak su prenijeli Stil, Oaza znanja, Vesti (.rs) i Srbija danas i opremili ga sličnim naslovima. U svim ovim člancima navedeno je da je natpis na Nirvaninom albumu “izmišljotina”.

 

Decenijama stara “urbana legenda”

 

Tvrdnje o natpisima da je “ulaz zabranjen psima” i nekoj grupi ljudi često su dio urbanih legendi. Na Redditu smo, naprimjer, pronašli sličnu priču da je na željezničkoj stanici u Berlinu stajao natpis “Zabranjeno za pse i Bugare”. Ovakve priče imaju korijene u stvarnim natpisima iz vremena rasne segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, natpisi da je ulaz “zabranjen za pse i crnce” (i nekad Latinoamerikance) bili su dio “folklora” u vrijeme rasne segregacije u južnim državama SAD-a, a u nekim mjestima i nakon ukidanja segregacije. Kao simbol rasizma i diskriminacije, ovakvi “natpisi” nastavili su da se pojavljuju u “urbanim legendama”, u kojima se umjesto navedenih spominju druge grupe koje su percipirane kao diskriminisane ili su stvarno diskriminisane.

Tvrdnja da je na albumu grupe Nirvana pisalo “Zabranjeno za pse i Srbe” prisutne su još od 90-ih godina prošlog vijeka. Danas se uglavnom mogu naći u komentarima na članke portala ili na različitim forumima. Postoji nekoliko verzija ove tvrdnje. U nekima je ovaj natpis bio na albumu “Nevermind”, a u nekima je stajao ispisan na ulazu na koncert benda. Ovi navodi često su dovođeni u vezu s činjenicom da je basista benda Krist Novoselic porijeklom iz Hrvatske, kao što se može vidjeti u komentaru članka na ovom linku

Pojedini/e korisnici/e su na internetu dijelili/e navodnu naslovnicu Nirvaninog albuma koja sugeriše da je “zabranjeno psima i Srbima”. 

 

Foto: Twitter

Riječ je o očiglednoj montaži, objavljenoj na jednom blogu, u kojoj je iskorištena Cobainova fotografija sa psom iz 1992. godine. 

Kako izgledaju naslovnice albuma Nirvane, moguće je vidjeti na zvaničnoj stranici grupe