Raskrinkavanje.ba

Niti je u Stuttgartu pao snijeg, niti viralni video to dokazuje

Na Facebooku se dijeli videosnimak kojim se tvrdi da je 18. avgusta 2023. u Stuttgartu pao snijeg. Tog dana u njemačkom gradu nisu zabilježene nikakve padavine, a video je zapravo nastao u Turskoj.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebooku se od 18. avgusta 2023. godine dijeli videosnimak snježnih padavina koje su navodno tog dana u večernjim satima zahvatile njemački grad Stuttgart. U opisu snimka je tek navedeno “snijeg u Augustu…”.

U vrijeme pisanja ove analize, ova objava je podijeljena 32.000 puta na Facebooku, te je imala 22.000 drugih interakcija. Videosnimak je pogledalo više od 4.2 miliona korisnika/ca ove društvene mreže. 

Vidosnimak je istog dana objavila i Facebook stranica Krajina moja, odakle je također podijeljen skoro 1.000 puta. 

 

Predviđanje vremenskih prilika

Obrnuta pretraga “frejmova” iz snimka sa Facebooka, dovodi do identičnog videosnimka koji je objavljen na ovom TikTok profilu, i to 14.8.2023. Videosnimak koji navodno prikazuje snijeg koji je pao 18.8. objavljen je, dakle, četiri dana prije navodnih padavina, 14.8.2023.

Na istom TikTok profilu postoje još barem dvije slične objave o navodnim vremenskim prilikama iz budućnosti. 

Tako recimo na videosnimku snježne mećave na aerodromu koji je objavljen 18. avgusta, navedeno da se radi o prizorima iz Antalije koji su se “desili” šest dana kasnije - 24. avgusta.  U drugom videosnimku navodno snimljenom u Stuttgartu, objavljenom 19.8, stoji ispisan datum 27. avgust. 

 

Je li u Stuttgartu pao snijeg?

Prema podacima Meteosta i Weather Undergrounda, dvaju meteoroloških servisa koji sadrže historijske podatke o vremenskim prilikama, vrijeme u Stuttgartu je 18. avgusta 2023. godine bilo izuzetno toplo - sa najvišom temperaturom preko 30 stepeni Celzijusa (1, 2).

Prema podacima ovih servisa, na području grada nisu zabilježene nikakve padavine. 

Slika gore: padavine prema servisu Meteostat; slika dole: padavine prema servisu Weather Underground

 

Videosnimak nije nastao u Njemačkoj

Videosnimak zapravo uopšte ne prikazuje snježne padavine u Stuttgartu, niti bilo kojem njemačkom gradu. Analizom identičnih objava bavio se i hrvatski fact-checking portal Faktograf

Faktograf je uspio pronaći tačnu adresu na kojoj su snimljene padavine, i zaključio da je snimak nastao u turskom gradu Ankari. Prikaz ulice u kojoj je snimljen video se može vidjeti na servisu Google Maps.

Slika: Lokacija na kojoj je snimljen videosnimak po dnevnoj svjetlosti

Osim toga, na samom snimku može se uočiti dovoljno pokazatelja koji ukazuju da snimak nije nastao u Stuttgartu ili nekom drugom njemačkom gradu. Naime, na snimku se može vidjeti znak PTT koji odgovara logotipu turske pošte (PTT - tur. Posta ve Telgraf Teşkilatı). Sličan znak se može vidjeti na ovom linku

Slika: Kadar iz snimka sa znakom koji upućuje na poštanski ured ili mjesto koje je otvoreno za online usluge (PTT - online hizmete açık).

Logotip njemačke pošte (njem. Deutsche Post) s druge strane izgleda potpuno drugačije od onog sa snimka. 

Slika: Logotip njemačke pošte. Izvor: Wikimedia Commons

Drugi pokazatelj da je riječ o lokaciji u Turskoj je logo prodavnice namještaja sa samog kraja videosnimka. Na snimku se vidi naziv prodavnice Istikbal, koji je turski brend

Slika: Logotip prodavnice Istikbal koji se može vidjeti na snimku

Iako nije moguće utvrditi kada je snimak tačno nastao, jasno je da nije snimljen u Njemačkoj, kao i da u Stuttgartu ovog mjeseca nije padao snijeg.

Shodno navedenom, najraniju objava videosnimka padavina uz tvrdnje da je nastao u Stuttgartu u avgustu ove godine, ocjenjujemo kao lažnu vijest, a kasnije objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

29.8.2023: Facebook stranica Krajina moja je u ocijenjenu objavu dodala i tačne informacije o porijeklu snimka, pa joj je dodana i ocjena ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 18.08.2023

Facebook profili i stranice: Facebook stranica: Snijeg u Avgustu

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno