Raskrinkavanje.ba

Niti je ubijen, niti je bio "antivakcinacijski doktor": Izmišljanje žrtava "farmakomafije"

Krajem prošle godine, dva portala iz regije su objavila da su “plaćene ubice farmaceutskih kompanija ubile još jednog holističkog doktora” zbog toga što je “upozoravao na opasnost od vakcina”. Osim što je potpuno netačna, priča je i krajnje degutantna.

"Vijest” se pojavila na portalu “Istinom protiv laži”, za koji smo već ustanovili da je sklon objavljivanju lažnih vijesti. Prema brojaču posjeta na ovoj stranici, do sada je pročitana 7.889 puta.

Prof. dr. Louis Cantilena je samo najnoviji u dugom nizu liječnika i holističkih iscjelitelja koji su ubijeni u zadnje dvije godine. Koliko pratimo dr. Cantilena je 83. liječnik kojeg su sredile plaćene ubojice farmaceutskih korporacija.
Profesor Cantilena, koji je upozoravao na opasnosti cjepiva koje proizvode farmaceutske tvrtke sa ciljem depopulacije svijeta, poginuo je zajedno sa svojom kćerkom u avionskoj nesreći koja se dogodila u šumovitom području 40-tak milja sjeverozapadno od Cincinnatija.
Dr. Cantilena bio je profesor na Sveučilištu za prirodne znanosti 'Uniformed Services u Bethesdi' poznat po svojim iznimnim pogledima na Big Pharme. Na predavanjima svojim studentima je govorio da su obvezna cjepiva, koja pokušavaju nametnuti korumpirani političari, zapravo ''farmaceutski plan stvaranja velikog novca i depopupacije stanovništva".

 

Louis R. Cantilena, za početak, nije bio nikakav “holistički iscjelitelj”, kako je navedeno u ovom članku. Cantilena je bio doktor kliničke farmakologije i toksikologije i to su predmeti koje je predavao na vojnoj medicinskoj akademiji u Marylandu (Uniformed Services University of Health Sciences) - dakle ne na “univerzitetu za prirodne nauke” kako je u “vijesti” rečeno.

Dobar dio karijere proveo je u državnim tijelima poput Nacionalnog instituta za zdravstvo i federalne Uprave za hranu i lijekove, te se nikada nije bavio bilo kakvom “alternativnom medicinom”, a svakako nije bio promoter teorija zavjere o “korumpiranim političarima koji planiraju depopulaciju planete”. Tvrdnja da je Cantilena bio u nekakvom sukobu sa farmaceutskim korporacijama još je apsurdnija, s obzirom na činjenicu da je bio član savjetodavnog odbora kompanije “3D Communications”, koja radi upravo sa farmaceutskim kompanijama - konkretno, priprema njihove aplikacije kojima od Uprave za hranu i lijekove traže dozvolu za puštanje svojih proizvoda u promet.
Cantilena je takođe bio član Patrole civilne avijacije (Civil Air Patrol) i sam je upravljao avionom koji se srušio u decembru.

Sve su ovo podaci koji su dostupni na stranicama ustanova u kojima je Cantilena radio i koji ne ostavljaju nikakvu sumnju da njegovo profesionalno djelovanje niti je imalo veze sa “holističkim iscjeljiteljstvom”, niti je isti bio “poznat po svojim iznimnim pogledima na Big Pharme” (“Big Pharma” je izraz koji “zavjerološki” sajtovi koriste za farmaceutsku industriju).

No, ovu vijest nije izmislio ni “Istinom protiv laži”, niti “Facebook reporter” koji ju je takođe objavio, već stranica “Neon Nettle”, na kojoj se pojavila dva dana nakon nesreće. 

 

Ovaj sajt je bio prvi i jedini (barem dok njegov tekst nisu prenijeli drugi fake news sajtovi) koji je avionsku nesreću interpretirao kao ubistvo. U vijestima o tragediji u kojoj su poginuli i njegova kćerka i prijatelj koji mu je bio kopilot na letu, rečeno je da je uzrok pada aviona bio kvar na motoru, te da je mogući razlog što Cantilena nije uspio prizemljiti avion bio taj što mapa koju je koristio nije bila ažurirana. Kako je za “WCPO” komentarisao lokalni pilot, u mape nije uneseno da je obližnji aerodrom zatvoren početkom decembra, a putanja leta ukazuje da je Cantilena vjerovatno pokušao da se spusti na pistu koja je bila zatvorena kada se kvar na motoru desio.

Dalje, “News Nettle” je ujedno i prvi izvor koji na bilo koji način povezuje Cantilenu sa antivakcinacijskim djelovanjem i naziva ga “istaknutim protivnikom vakcinacije”. Prije decembra 2017. kada je Cantilena poginuo, pretraga njegovog imena i prezimena zajedno sa terminom “vakcina” pokazuje da se Cantilena u svojoj tridesetogodišnjoj karijeri nikada nije bavio tom temom. Ne postoji nijedan njegov naučni rad, niti javni istup koji se odnosi na vakcine, niti na to ukazuju dostupni zapisnici sa nekoliko naučnih skupova na kojima je učestvovao i koje je vodio.

Tako je osoba koja nikada nije imala bilo kakav javni istup na temu vakcina, proglašena “antivakcinacijskim doktorom” na osnovu samo jedne činjenice - da je poginula u padu aviona. 

Ako vam ova tvrdnja (s pravom) zvuči besmisleno, osvrnimo se na dio teksta koji objašnjava ovakav zaključak:

Dr. Cantilena je samo najnoviji u dugom nizu liječnika i holističkih iscjelitelja koji su ubijeni u zadnje dvije godine. Koliko pratimo, profesor Cantilena je 83. liječnik kojeg su sredile plaćene ubojice farmaceutskih korporacija.

Radi se o već ustaljenoj praksi gdje se etiketa “antivakcinacijski” automatski dodjeljuje osobama koje su se bavile bilo čime što se na bilo koji način može povezati sa zdravljem, a nisu umrle prirodnom smrću. Njihova smrt se od strane lažnih medija proglasi ubistvom - tačnije, likvidacijom koju je naručila “farmaceutska mafija” kako bi ih ućutkala - a zatim se osoba dodaje na fantomski spisak “ubijenih”. Tako je i portal “Istinom protiv laži” došao do broja od 83 “ubijena liječnika”.
 

“Neon Nettle” je slične stvari radio i ranije, te se smatra potpuno nekredibilnim izvorom informacija (“Snopes” ga opisuje kao čest izvor viralnih lažnih vijesti i teorija zavjera, uz preporuku da se “ničemu što je objavljeno na toj stranici ne vjeruje bez dodatnih provjera”).

Izmišljanje ubistava 

U aprilu 2017. godine, još jedan ugledni fact-checking sajt, “Politifact”, pisao je o članku koji je takođe objavljen na sajtu “Neon Nettle” u kom je smrt pet nepovezanih osoba prikazana kao niz “likvidacija” od strane “vakcinalne mafije”. Kako je navedeno, među pet “ubijenih doktora” bio je samo jedan koji se zaista bavio antivakcinalnim teorijama, Jeff Bradstreet, za čiju je smrt policija utvrdila da je samoubistvo. Četvoro od pet “likvidiranih” nisu imali veze sa antivakcinacijskim pokretom. O sličnim “ubistvima holističkih doktora” više puta je pisao i "Snopes”.

 

"Istinom protiv laži" svoju lažnu vijest nastavlja potpuno nevezanim pasusom o "fajtu sa farmaceutskom mafijom" u koji je navodno ušao Donald Trump (?), te je završava više nego apsurdnim zaključkom:

Naravno, ni ovu vijest, kao ni sve koje smo objavili vezane za masovna ubojstva liječnika, neće prenijeti glavni hrvatski sluganski mediji.
Nije teško pogoditi zašto! 

 

U jednom se možemo složiti - zaista nije teško pogoditi zašto ovu besmislicu nije prenio nijedan ozbiljan medij. Osim što je vrlo očigledno da je potpuno izmišljena, ovakva "vijest" je nešto što sebi ne bi dozvolio niko ko iole poštuje novinarsku etiku. Izmišljanje ovakve priče o ubistvu samo dva dana nakon pogibije Louisa Cantilene i njegove kćeri, krajnje je bezosjećajno i beskrupulozno korištenje ličnih i porodičnih tragedija kako bi se "reklamirale" teorije zavjera i izmišljali dokazi za antivakcinacijske teorije. 

Cijelu priču ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.12.2017

Istinom protiv laži: I ovog liječnika su ubili! Nevjerojatno s kojom lakoćom se farmaceutske korporacije rješavaju svih koji upozoravaju na opasnost od cjepiva!

Prof. dr. Louis Cantilena je samo najnoviji u dugom nizu liječnika i holističkih iscjelitelja koji su ubijeni u zadnje dvije godine. Koliko pratimo dr...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 29.12.2017

Facebook reporter: И овог лекара су убили! Невероватно са којом лакоћом се фармацеутске корпорације решавају свих који упозоравају на опасност од вакцина!

Проф. др Луис Kантилена (Louis Cantilena) је само најновији у дугом низу лекара и холистичких исцелитеља који су убијени у задње две године. Колико пр...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti