Raskrinkavanje.ba

Niti Rothschildi “posjeduju” The Economist, niti su u njemu “najavili novi virus”

U članku iz juna, portal "Nulta tačka" tvrdi da je poznata bankarska porodica Rothschild najavila “novu katastrofu” i “novi virus”, u “njihovom” magazinu The Economist. No, niti je nova katastrofa “najavljena” u tom magazinu, niti se u njemu pominje bilo kakav “novi virus”, niti je ta porodica većinski vlasnik magazina The Economist.

Portal Nulta tačka je 30. juna objavio članak u kojem tvrdi da je bankarska porodica Rothschild najavila “novu katastrofu” i “sasvim novi virus” na naslovnici magazina The Economist kojeg navodno posjeduje. 

ROTŠILDI NAJAVLJUJU NOVU KATASTROFU! SASVIM NOVI VIRUS IZ KINE NAJAVLJEN NA NASLOVNICI NJIHOVOG NEDELJNIKA! ALARMANTNO!

U članku se navodi kako su mediji “u toku jučerašnjeg dana” (29. juna op.a.) izvijestili kako je “u Kini na pomolu sasvim novi virus” čiji su nosioci svinje, uz tvrdnje kako “naučnici tvrde da mogu da se zaraze i ljudi”. 

U toku jučerašnjeg dana, domaći ali i svetski mediji preneli su vest sa terena u Kini gde je kako su naveli na pomolu sasvim novi virus.
Kako je navedeno, nosioci tog virusa su svinje, ali naučnici tvrde da mogu da se zaraze i ljudi.

O samom “novom virusu” se u članku ne donose nikakve informacije. Umjesto toga, članak se nastavlja tvrdnjom o tome kako “niko sem Nulte Tačke nije primetio činjenicu da je čuveni magazin “THE ECONOMIST” koji pripada porodici Rotšild najavio novu katastrofu i to na njihovoj naslovnici”.  Članak se završava riječima kako je “Bil Gejts predvideo koronu a Rotšildi imaju izgleda želju da preduhitre sve ostale te najavljaju novu “katastrofu””.

I sve bi to bilo razumljivo, znajući kako Kinezi tretiraju životinje, šta konzumiraju, kakva im je ishrana i kako sve to može da bude povezano za virusima i širenjem istog ali ono što niko sem Nulte Tačke nije primetio jeste činjenica da je čuveni magazin “THE ECONOMIST” koji pripada porodici Rotšild najavio novu katastrofu i to na njihovoj naslovnici.

Na naslovnoj strani magazina ove porodice u nedeljnom izdanju možete videti porodicu sa gas maskama koja sedi u dnevnom boravku a iza njih na zidu se nalaze slike, ilustracije svetskih katastrofa.
Ako bolje pogledate, u levom uglu, nalazi se slika svinje.
Bil Gejts je predvideo koronu a Rotšildi imaju izgleda želju da preduhitre sve ostale te najavljaju novu “katastrofu”.

S obzirom da je magazin The Economist o kojem se govori u članku objavljen 27. juna, a da su naučnici istraživanje o “novom virusu iz Kine” objavili 29. juna, portal Nulta tačka je zaključio da je The Economist “najavio novu katastrofu”, odnosno “novi virus” prije nego je objavljeno istraživanje naučnika. Iako se u članku pominje da se na naslovnici ovog magazina može uočiti fotografija svinje, nije jasno zbog čega je ta činjenica bitna, s obzitom da u članku ne postoje nikakve informacije o navodnom “novom” virusu iz Kine. 

Uz članak je objavljena i fotografija naslovnice The Economista koja, kako tvrdi Nulta tačka, “najavljuje novi virus”.

O kakvom “novom virusu” je zapravo riječ?

“Novi” virus iz Kine koji se spominje u članku na portalu Nulta tačka, zapravo je G4 EA H1N1 virus svinjske gripe.

Mediji u BiH i regiji jesu 29. i 30. juna prenijeli neke od članaka iz globalnih medija koji govore o “novom” virusu, kako je navedeno u članku portala Nulta tačka

Svjetski mediji su o ovom virusu izvijestili nakon što su naučnici 29. juna objavili istraživanje “Prevalent Eurasian avian-like H1N1 swine influenza virus with 2009 pandemic viral genes facilitating human infection” (Prevalentni euroazijski virus svinjske gripe H1N1 s pandemijskim virusnim genima iz 2009. koji olakšavaju ljudsku infekciju). Ovo istraživanje koje su radili kineski naučnici objavljeno je u američkom naučnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Međutim, u istraživanju u kojem se između ostalih pominje i virus svinjske gripe G4 EA H1N1, nije navedeno da je u pitanju “novi” virus, kako je prenijela većina svjetskih medija. Kako se navodi u samoj publikaciji, rad predstavlja rezultat istraživanja koje je u Kini trajalo od 2011. do 2018. godine.

Da bismo istražili epidemiološki status virusa svinjske gripe, od 2011. do 2018. godine obavili smo aktivni nadzor i prikupili 29.918 uzoraka brisa nosa od normalnih svinja u klaonicama u 10 provincija s velikom populacijom svinja. Iz tih uzoraka izolirali smo 136 virusa gripe.
(...)
U istom periodu, u veterinarskoj nastavnoj bolnici naše škole prikupljeno je 1.016 briseva nosa ili plućnih uzoraka od svinja koje su pokazivale respiratorne simptome, od kojih je 43 bilo pozitivno na virus gripa.

Od ukupno identifikovanih 179 virusa, najviše ih je iz grupe virusa nazvane EA H1N1, njih čak 165, što pokazuje da ova grupa virusa svinjske gripe u posljednje vrijeme dominira u Kini, kako je navedeno u istraživanju. 

Među ovom dominantnom grupom virusa EA H1N1 pronađeno je šest genotipova (G1–G6). Najviše pažnje među naučnicima ali i javnosti privukao je 4. genom (G4) virusa EA H1N1, koji je, kako se navodi u istraživanju, identifikovan 2013. godine. 

Ovaj konkretni soj virusa koji je u fokusu objavljenog istraživanja, zabrinuo je naučnike iz razloga što postoji mogućnost da mutira i počne se prenositi sa čovjeka na čovjeka. “Ovaj virus je sve veći problem u svinjogojskim farmama, a raširena cirkulacija virusa G4 u svinja neminovno povećava njihovu izloženost ljudima.” Kako su istraživači naveli, virus je identifikovan kod nekoliko osoba koje su bile u dodiru sa svinjama, međutim još uvijek nije zabilježen slučaj prelaska sa čovjeka na čovjeka. 

Taj virus, koji se još uvijek ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, što je preduslov za pandemiju, ima potencijal da postane uzročnik pandemije ukoliko mutira tako da se prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Autori/ke studije su upozorili kako prisustvo G4 EA H1N1 virusa u populaciji domaćih svinja, te radnika na farmama u Kini, treba pratiti kako bi se izbjegla moguća buduća pandemija.

Upravo ovaj virus, nazvan G4 EA H1N1, je virus koji su mediji predstavili kao “novi” virus koji ima potencijal da izazove pandemiju.

Iz kineskog ministarstva poljoprivrede, kao i iz Svjetske zdravstvene organizacije, je također rečeno da virus nije nov, kao i da se ne prenosi lako sa svinja na ljude, izvijestio je Reuters 4. jula. 

O čemu je pisao The Economist?

Izdanje magazina The Economist od 27. juna predstavljeno je i na zvaničnoj web stranici ovog magazina. 

Ilustracija sa naslovnice The Economista je iskorištena i za opremanje jednog članka u tom izdanju, koji je objavljen i na web stranici. Članak se bavi spremnošću društva i vlada za moguće buduće katastrofe na koje se rijetko misli i za koje se ne priprema, kao što je potencijalni udar asteroida, destruktivno zračenje sunca, aktivacija vulkana ili pandemija virusa. 

Međutim, članak The Economista ni u jednom trenutku ne “najavljuje” bilo šta, niti uopšte pominje virus G4 EA H1N1, kako to tvrdi portal Nulta tačka. Jedini virus koji se u jednom trenutku pominje u članku, jeste SARS-Cov-2 koji je izazvao pandemiju bolesti COVID-19.

Na slici koja se našla u članku ali i na naslovnici magazina, se vidi porodica koja nosi zaštitnu opremu u dnevnoj sobi. 

Na zidu su okačene fotografije koje prikazuju erupciju vulkana, nuklearnu eksploziju, udar asteroida u zemlju, zračenje sunca i virus - odnosno, tipove potencijalnih globalnih katastrofa koje se pominju u članku. 

Jedna od slika prikazuje i domaću svinju. Opasnost od pandemije svinjske gripe postoji još od 2009. godine, kada je pandemija te bolesti počela u Meksiku i za kratko vrijeme obišla svijet. Ta pandemija je završila 2010. godine. 

U ilustraciji članka na Nultoj tački je istaknuta slika svinje, kao “dokaz” predviđanja nove katastrofe u vidu pandemije svinjske gripe. No, u članku The Economista se svinjska gripa ne pominje, a u samom članku portala Nulta tačka se ne nude nikakvi dokazi o tome da je ta slika “najava katastrofe”. 

Je li The Economist u vlasništvu porodice Rothschild?

Porodica Rotschild ima značajan udio u The Economist Group, korporaciji koja je izdavač magazina The Economist, ali ova porodica nema “kontrolni paket”, odnosno većinsko vlasništvo. Nezavisnost tog magazina održava se složenom vlasničkom strukturom u kojoj ni jedan dioničar nema kontrolni paket. 2015. godine, većinski vlasnik Pearson je prodao svoj udio od 50%. Dotad manjinski vlasnik porodica Agnellis je povećala svoj udio na preko 40%, no uz dogovor da dijeli isti broj mjesta u upravnom odboru sa porodicom Rothschild, koja je vlasnik dijela magazina od oko 21%, te da imaju ista prava odlučivanja.

The Economist, dakle, ne “pripada” porodici Rothschild. Iako ta porodica ima značajn udio u tom magazinu, prava odlučivanja dijele sa porodicom Agnellis.

Je li Bill Gates predvidio COVID-19?

Tvrdnja da je Bill Gates predvidio COVID-19 pandemiju se pojavila još u januaru ove godine, i zasniva se na dva različita događaja, jedan iz oktobra 2019. godine i jedan iz 2015. godine, o čemu smo pisali u jednoj od ranijih analiza. Zašto nije tačno da je Gates “predvidio” pandemiju koronavirusa SARS-Cov-2, čitajte na linku ispod.

Shodno činjenicama, tvrdnju da su Rotschildi “najavili” novu katastrofu i “novi virus” svinjske gripe, ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere

Tvrdnju da je The Economist u vlasništvu porodice Rotschild, ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da ova porodica ima udio u vlasništvu, međutim nije većinski vlasnik i nije tačno da “posjeduje” ovaj magazin. 

Tvrdnji da je Bill Gates predvidio COVID-19 dajemo ocjenu dezinformacija, budući da je on govorio o budućoj opasnosti od “vrlo zaraznog virusa”, no nije predvidio pandemiju iz ove godine, koja još traje.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 30.06.2020

Nulta tačka: ROTŠILDI NAJAVLJUJU NOVU KATASTROFU! SASVIM NOVI VIRUS IZ KINE NAJAVLJEN NA NASLOVNICI NJIHOVOG NEDELJNIKA! ALARMANTNO!

U toku jučerašnjeg dana, domaći ali i svetski mediji preneli su vest sa terena u Kini gde je kako su naveli na pomolu sasvim novi virus.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 30.06.2020

Facebook profili i stranice: ROTŠILDI NAJAVLJUJU NOVU KATASTROFU! SASVIM NOVI VIRUS IZ KINE NAJAVLJEN NA NASLOVNICI NJIHOVOG NEDELJNIKA! ALARMANTNO!

U toku jučerašnjeg dana, domaći ali i svetski mediji preneli su vest sa terena u Kini gde je kako su naveli na pomolu sasvim novi virus.

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija