Niti smilje raste samo na Balkanu, niti magično uklanja ožiljke od akni

Izvještavajući o učincima smilja na kožu, nekoliko portala iznijelo je netačne tvrdnje o ovoj biljci.

Foto: Pixabay

Na portalu NajŽena 31.5.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Cvet koji PODMLAĐUJE kožu: Raste samo na BALKANU a u narodu se zove biljka BESMRTNOSTI

U članku se govori o smilju i njegovim navodnim pozitivnim efektima na kožu. 

Zanimljiva činjenica je ta što smilje raste na Balkanu.

Stručnjaci tvrde da žene umesto da troše silne pare na kozmetičke preparate, odluče se za ovo sredstvo podmlađivanja jer će biti i više nego delotvornije nego neko hemijsko tretiranje.

Svoju posebnost ono duguje posebnim sastojcima, antioksidansima, koji regenerišu molekularna oštećenja kože. Pored toga, sadrži flavanoide, etarsko ulje, tanine i mnoge drug elemente koji su od vitalnog značaja za blistavost tena.

Ono se smatra tajnom lepote žena sa Mediterana jer ga one svakodnevno koriste i njime neguju svoju blistavu kožu.

Međutim, kada je reč o nezi kože, ulje od smilja sprečava njeno isušivanje dajući joj vlažnost i čineći je mekšom i sjajnijom. Ukoliko imate problem s ožiljcima od akni poželjno je tretirati kožu tim preparatom jer će nakon izvesnog vremena smanjiti tragove oštećenja kože.

Slične tvrdnje iznesene su ranije istog dana u članku portala Srećna Republika, u čijem se naslovu ne navodi da smilje raste samo na Balkanu.

Tvrdnje iznesene na portalu NajŽena, uključujući i onu da smilje raste samo na Balkanu, prenijelo je još desetak portala iz regiona (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8).


Šta je smilje i gdje raste?

Smilje (lat. Helichrysum) je naziv za oko 500 vrsta zeljastih biljaka polugrmova i grmova iz porodice cjevastocvjetnih glavočika (Asteraceae) raširenih u Australiji, Evropi, Aziji, a najviše u južnoj Africi. 

Na našem podneblju najpoznatije su dvije vrste smilja: primorsko (helichrysum italicum) i pješčano smilje (helichrysum arenarium).

Primorsko smilje, osim na Balkanu, raste u mediteranskim državama poput Italije, Španije i Portugala. Pješčano smilje može se pronaći širom Evrope, centralne Azije i Kine. 

Dakle, smilje je ime koje se odnosi na 500 različitih biljaka koje rastu širom svijeta. Vrste smilja koje rastu na Balkanu nisu svojstvene samo za ovo podneblje, već rastu i u mnogim drugim zemljama.


Utjecaj smilja na kožu i zdravlje 

Kako se navodi u članku portala Healthline, objavljenom u maju 2019. godine, od primorskog smilja prave se esencijalna ulja za koja se vjeruje da donose mnoge zdravstvene benefite, poput tretiranja upaljene kože, probavnih problema i prehlade.

U tradicionalnoj medicini vjeruje se, navodi se dalje u članku, da smilje ima protuupalno, antifungalno i antibakterijsko djelovanje. Međutim, iako su rezultati laboratorijskih studija i studija rađenih na životinjama obećavajući, i dalje nema mnogo istraživanja koja bi potvrdila efikasnost tretiranja smiljem kod ljudi.

U članku je objašnjeno da postoje naučni dokazi, uglavnom dobiveni iz laboratorijskih i životinjskih studija, koji sugeriraju da bi smilje moglo biti korisno u tretiranju alergijskih osipa, prehlade, upaljene kože, zacjeljivanja rana, probavnih tegoba, infekcija, problema sa žučnom kesom, upale mišića i kandide.

S druge strane, također je naglašeno da trenutno ne postoje apsolutno nikakvi naučni dokazi koji bi potvrdili da je smilje korisno u tretiranju akni ili ožiljaka na koži, kao ni u tretiranju nesanice i bolesti jetre, za šta se često koristi u tradicionalnoj medicini.

Shodno činjenicama, tvrdnju da smilje raste samo na Balkanu, prvobitno objavljenu na portalu NajŽena, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da smilje uklanja ožiljke od akni ocjenjujemo kao pseudonauku.

Napomena

1.7.2022.

Nakon objave ove analize, portal Espreso ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

4.7.2022.

Nakon objave ove analize, portali Krstarica, Priroda lijek i Najžena ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

18.10.2022.

Nakon objave ove analize, portal Srećna Republika ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 01. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me