Njemačka kancelarka nije “napadnuta autobombom”

Nekoliko portala je “izvijestilo” da je njemačka kancelarka Angela Merkel bila meta “napada autobombom”. Neimenovani muškarac jeste udario autom u ogradu zgrade u kojoj se kancelarka nalazila u tom momentu, ali se nije radilo o napadu bombom.

Na Žena portalu je 25.11.2020. objavljen članak u čijem naslovu se tvrdi da je njemačka kancelarka Angela Merkel napadnuta “sa autobombom”:

NEMAČKA NA NOGAMA! NAPADNUTA ANGEL MERKEL SA AUTO BOMBOM! EVO i prvih informacija…(VIDEO)

U loše napisanom članku je, međutim, navedeno da eksploziv nije pronađen u automobilu koji “se zakucao u kapiju kancelarke Angele Markel”:

Glavna vijest ovoga jutra je svakako informacija koju prenosi svi evropski mediji, a povezana je sa njemačkom i Berlinom, a u središtu cijele priče je prva žena Njemačke, njihova kancelarka Angela Merkel. Kako javlja Rojters auto za kojeg se sumnja da je u sebi imao eksploziv se zakucao u kapiju kancelarke Angele Markel. 

Inače danas Angela Merkel danas ima sastanak sa svjetskim državnicima  vezano za trenutnu situaciju oko pandemije korona virusa. Kada je policija odmah reagovala, radilo se o karavan vozili crne boje, čiji je vozač odmah uhapšen. Naknadnom provjerom se utvrdilo da nije bilo eksploziva unutra, ali je bila jedna poruka ispisana na vratima.

Članke sa identičnim naslovom objavili su i portali Pozitivmedia (25.11), Lifestyle dom (25.11), Dnevna novost (25.11), Extra vijesti 24h (25.11) te Balkan Life Today (26.11). Tvrdnja o napadu na Angelu Merkel autobombom, formulisana na nešto drugačiji način, našla se i u naslovu članka na portalu Čajevi za (26.11.)

Napali Merkelovu, autobomba u pitanju 

Istog dana, anonimni portal Info News 24h je objavio jednako loše napisan članak, koji obiluje tipografskim intervencijama, u čijem se naslovu također spominje napad bombom. No, u ovom se članku, međutim, tvrdi da u autu jeste pronađena bomba: 

Kako imamo prilike da ispratimo ova tema je glavna tema cijelog svijeta, a kao što po naslovu vidite jutros je objavljena informacija da se u kapiju AngeIe MerkeI zapucaIo auto za koje se sumnja d aje u sebi imalo eks'pIoziju.

Naknadnim istraživanjem auta ustanovilo se da je u njemu bila b0mba, i da je cilj bio jasan, da napa'dnu AngeIu.

Šta su činjenice?

Brojni mediji, uključujući Deutsche Welle, New York Times, Reuters, i N1, izvještavali su 25.11.2020. godine o incidentu koji se taj dan desio u Berlinu. Naime, 54-godišnji muškarac, čiji identitet nije otkriven,  je upravljajući automobilom koji je na sebi imao natpise “Stop globalizacijskoj politici” te “Vi proklete ubojice djece i starih ljudi” udario u ogradu ureda njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

U incidentu nije zabilježena veća materijalna šteta ni na ogradi kancelarije ni na automobilu, a vladin glasnogovornik je za Deutche Welle potvrdio da članovi vlade i sama kancelarka nisu bili ugroženi ni u jednom momentu. Medicinska pomoć je na licu mjesta ukazana vinovniku incidenta, nakon čega je uhapšen kako bi se ustanovile okolnosti koje su dovele do incidenta, što je potvrdila i berlinska policija putem zvaničnog Twitter naloga

Ni berlinska policija ni medijski izvještaji o ovom incidentu nisu pominjali mogućnost da se u automobilu koji je udario u ogradu ureda njemačke kancelarke nalazila ekplozivna naprava. 

Štaviše, Deutsche Welle je prenio potvrdu glasnogovornika berlinske policije da ista ne tretira ovaj incident kao ekstremistički napad:

Glasnogovornik berlinke policije rekao je Reutersu da ne sumnjaju na ekstremistički napad, rekavši: “Ne radimo na bazi ove pretpostavke trenutno”

Tvrdnju iz naslova članka na Žena portalu o navodnom napadu na Angelu Merkel autobombom ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da nije bilo bombe ili eksploziva u autu koji je udario u ogradu u Berlinu. Naslovu dajemo i ocjenu klikbejt, budući da se u članku navodi kako u automobilu nije bilo eksploziva. Ostali članci sa ovim tvrdnjama dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti i klikbejt

Napomena 10.5.2021.

Portal Pozitivmedia je u ocijenjeni članak unio ispravke, tako da on sada sadrži i tačne informacije. U skladu s tim, članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 27. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me