Raskrinkavanje.ba

Njemačka ne ukida radne vize - treći put

Nakon što smo u dva navrata objavili da Njemačka ne ukida vize, odnosno radne dozvole  za migrante koji dolaze izvan EU, ovaj put ćemo pisati o onome što jeste istina.

Već godinu dana kruže lažne vijesti da Njemačka ukida radne dozvole/vize za osobe izvan EU.

To nije istina. Međutim, komentari na analize koje smo podijelili putem Facebooka, a tiču se ove teme, govore nam da naši čitaoci znaju da se nešto dešava, ali ne i šta.

Tvrdnje iz članaka koje smo ocijenili kao lažne vijesti nemaju nikakve veze sa novim zakonom koji je najavljen u Njemačkoj. Lažna vijest se vrti duže od godinu dana, dok je tek od nedavno poznato kako će izgledati novi zakon koji tretira useljeništvo u Njemačku iz bilo kojeg dijela svijeta, a ne useljeništvo sa prostora bivše Jugoslavije, kako se tvrdilo u plasiranim dezinformacijama. U lažnim člancima stoji da će se u Njemačkoj moći zaposliti bez pasoša i radne dozvole - što i dalje nije istina. Zato ćemo naredne pasuse posvetiti onome što je tačno.

Kako piše njemački “Deutche Welle”, vladajuća “velika” koalicija je 2. oktobra 2018. godine obavijestila medije da su, nakon nekoliko mjeseci dogovaranja, napokon usaglasili  sadržaj novog Zakona o useljeništvu.

Ono što najviše interesuje stanovnike regije jeste, kako mogu dobiti posao u Njemačkoj.

Do sada su kvalifikovani radnici i osobe sa završenom obukom mogli raditi u Njemačkoj samo ako je Federalna agencija za zapošljavanje identificirala potrebu tržišta. To bi se novim zakonom promijenilo, piše “DW”. Svaki kvalifikovani radnik čija stručna sprema i kvalifikacije zadovoljavaju potrebe date pozicije, mogu odmah popuniti tu poziciju. Nekada je bilo potrebno provjeriti da li neki državljanin Njemačke može popuniti poziciju, prije nego što se da odobrenje za zapošljavanje stranog državljanina. Taj uslov će biti ukinut, iako vlada zadržava pravo da brzo vrati taj postupak na snagu kako bi zaštilili lokane radnike.

Prema pisanju portla “Deutche Welle” nakon usvajanja Zakona, osobe zainteresovane za rad u Njemačkoj će imati priliku da dođu u zemlju i ostanu do šest mjeseci kako bi tražili posao. Preduslov bi bio da osoba ima kvalifikacije koje su neophodne za rad u Njemačkoj te da se finansijski može izdržavati u tom periodu jer socijalne naknade neće biti dostupne tokom tog šestomjesečnog perioda.  

Dakle, Njemačka koaliciona vlada se dogovorila o reformi imigracije. Novi Zakon bit će baziran na “kanadskom modelu”, odnosno, rangiranju po osnovu obrazovanja, godina starosti, poznavanju jezika i finansijske sigurnosti.

To bi u konačnici značilo da Njemačka ne ukida radne dozvole za one koji dolaze izvan EU, već traži kvalifikovane radnike kojima bi omogućila lakši put do zaposlenja u Njemačkoj nego je bio slučaj do sada. Dakle, za posao u Njemačkoj je i dalje potreban pasoš i radna dozvola.

Sa druge strane, ni olakšice koje se najavljuju novim zakonom - još uvijek nisu izglasane i usvojene. To, prema dogovoru koalicije, tek treba da se desi.

(Raskrinkavanje.ba)