Njemačka vojska ne organizuje specijalne jedinice zbog “očekivanih nemira”

Nasuprot tvrdnjama na društvenim mrežama, restrukturiranje Oružanih snaga Njemačke ne podrazumijeva davanje ovlasti vojsci da patrolira ulicama kako bi se spriječili nemiri zbog povećanja cijena energenata.

Foto: Flickr

U septembru su se na društvenim mrežama proširile tvrdnje da njemačka vlada očekuje građanske nemire u jesen, uzrokovane naglim skokom cijena gasa i struje. Zbog toga će od prvog oktobra ulicama njemačkih gradova patrolirati vojska i specijalne vojne jedinice, navodi se u Facebook objavi od 4.9.2022. godine, koja je skupila 90 interakcija.

Vrela jesen....😎
Nemačka vlada,očekuje nemire na jesen,povezane s naglim skokom cena gasa i struje⁉️
Od 1.oktobra,ulicama u Nemačkoj,će patrolirati vojska,a za bezbednost unutar zemlje,biće odgovorne specijalne vojne jedinice...😄😄😄

Najranija Facebook objava s ovim tvrdnjama koju smo uspjeli pronaći datira zapravo od 25. augusta. U ovoj objavi podijeljen je link na članak portala PRAVDA od 19.8.2022. godine. Članak je napisan na njemačkom jeziku, a ustvari je preuzet s bloga izvjesnog “istraživača” Martina Vrijlanda iz Nizozemske.

U periodu do 1. oktobra, koji je naveden kao datum početka patroliranja njemačkih oružanih snaga, ove tvrdnje pronašli smo u drugim objavama na Facebooku (1, 2, 3), ali i na Twitteru (1, 2, 3). 

Šta su činjenice?

Povod za ove tvrdnje jeste saopštenje ministrice odbrane Njemačke Christine Lambrecht i glavnog inspektora njemačkih oružanih snaga (Bundeswehr) Eberharda Zorna od 13. juna ove godine o uspostavljanju nove komande unutar njemačke vojske (Territoriale Führungskommando der Bundeswehr – TerrFüKdoBw) od prvog oktobra 2022.

Iako je plan o uspostavljanju komande objavljen još u junu, u septembru je iskorišten za narativ o širenju nadležnosti Oružanih snaga, uključujući i patroliranje ulicama, kako bi se preduprijedili nemiri.

Ovaj je narativ bio predmet analize njemačkog fact-checking portala Correctiv.

Nova komanda ne preuzima nove zadatke ni njene nadležnosti, uključujući patroliranje ulicama njemačkih gradova. Iako je riječ o restrukturiranju unutar Oružanih snaga, to ne znači da vojska dobija više ovlasti. U saopštenju njemačke ministrice i inspektora, ruska invazija na Ukrajinu, pandemija Covid-19 te poplave spomenuti su kao razlozi za restrukturiranje. Prema navodima ministrice odbrane, “teritorijalni zadaci” Oružanih snaga koji su ranije postojali i pokrivali različita područja sad su objedinjeni novouspostavljenom komandom.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Njemačke naveo je za Correctiv da namjera uspostavljanja TerrFüKdoBwa nije povećano raspoređivanje Oružanih snaga u civilnoj zaštiti niti to mijenja zakonsku osnovu za raspoređivanje Bundeswehra u zemlji.

Correctiv navodi da vojska već može biti raspoređena unutar zemlje u određenim uslovima koji su definisani strogim pravilima u Ustavu Savezne Republike Njemačke (Grundgesetz).

Raspoređivanje u operacijama klasifikovanim kao pomoć u katastrofama dopušteno je članom 35. njemačkog ustava. 

Za pomoć u slučaju prirodne katastrofe ili posebno teške nepogode jedna zemlja (Land) može zatražiti pomoć policijskih snaga drugih zemalja, snaga i ustanova drugih upravnih službi, kao i Savezne pogranične zaštite i Oružanih snaga (prevod Ustava)

Glasnogovornik Ministarstva za Correctiv je objasnio da događaji koji služe kao osnova za raspoređivanje po ovom članu moraju biti okarakterisani kao “neobično iznimna situacija katastrofalnih razmjera”.

Ustavom (1, 2) je dopušteno interno raspoređivanje vojske i u slučaju “vanrednog stanja u zemlji”. Savezna vlada može radi odbrane od neposredne opasnosti po opstanak ili po slobodno demokratsko uređenje savezne države ili jedne savezne zemlje upotrijebiti Oružane snage za podršku policiji i Saveznoj službi za pograničnu zaštitu pri zaštiti civilnih objekata i radi borbe protiv organiziranog kriminala i vojne oružane pobune – ako su ispunjene pretpostavke člana 91. (st. 2), navodi se u članu 87a Ustava.

Osim Correctiva, dezinformacije o početku patroliranja njemačke vojske analizirali su AFP Fact check i StopFake.

Dakle, ovlasti njemačkih oružanih snaga u smislu unutrašnje kontrole veoma su ograničene, a najavljenim restrukturiranjem one nisu proširene. Ujedno, one ne podrazumijevaju nikakvo patroliranje ulicama zbog potencijalnih nemira.

Najranije objave ovakvih tvrdnji ocjenjujemo kao lažnu vijest, a kasnije objave kao prenošenje lažnih vijesti

O portalu pravda-tv

Portal Pravda, “medij” koji je plasirao netačne informacije Martina Vrijlanda o patroliranju njemačke vojske, zasigurno nije kredibilan izvor informacija. Kako navodi portal Health Feedback, radi se o njemačkom portalu koji objavljuje lažne informacije i teorije zavjere koje su bile predmet analiza fact-checking portala (link, link, link). NewsGuard ga je proglasio jednim od top 10 portala na njemačkom jeziku koji je širio dezinformacije o Covid-19 pandemiji. Health Feedback navodi da je portal objavljivao izborne dezinformacije uoči izbora u Njemačkoj održanih 2021. te da se na njemu objavljuju tekstovi koji promovišu proruske narative (1, 2).

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 21. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me