Raskrinkavanje.ba

Njemački vrtić nije otvorio “sobu za masturbaciju”

Nekoliko portala objavilo je tvrdnje “iz njemačkih medija” da je vrtić u toj zemlji napravio prostoriju u kojoj djeca mogu masturbirati. Radi se, međutim, o manipulativnoj interpretaciji koncepta koji je pod revizijom, a vrtić zapravo nije nikad otvorio takvu “sobu za masturbaciju”.

Foto: Freepik, rawpixel.com

Na portalu Fenix 12. januara 2024. godine objavljen je tekst u kojem se navodi sljedeće:


NJEMAČKI VRTIĆI OPET ŠOKIRALI: Katolički vrtić djeci ponudio prostor za masturbaciju

Katolički vrtić u Kerpenu razvija poseban koncept za najmlađe. Kako pišu njemački mediji, vrtić je ponudio djeci prostor za masturbaciju.

U tekstu se navodi da vrtić u Kerpenu, u blizini Kelna, ima koncept prema kojem je omogućeno djeci mlađoj od šest godina da se “povuku u sobe” kako bi se “fizički zadovoljili”. Navodi se i da za takvu “igru” postoje i pravila, kao, naprimjer, da svako dijete samo odlučuje da li se i s kim želi “igrati doktora”, da razlika u godinama ne bi trebala biti prevelika, da odrasle osobe ne smiju ulaziti u sobu, da su tjelesni otvori tabu, te da dijete samo odlučuje gdje će se dodirivati.

Konceptom se bavi lokalni parlament u Dizeldorfu, navodi se u tekstu, a kritikovala ga je stranka AfD.

Nekoliko portala prenijelo je tvrdnju o “sobi za masturbaciju” u njemačkom vrtiću, u člancima koji su opremljeni sljedećim naslovima:

U VRTIĆU NAPRAVLJENA POSEBNA SOBA ZA SAMOZADOVOLJAVANJE! Užas u Nemačkoj: "Decu pokreće znatiželja..." (Alo)

KATOLIČKI VRTIĆ U NEMAČKOJ PONUDIO DECI PROSTOR ZA MASTURBACIJU, PA SE POKAJAO?! Isplivala šokantna saznanja (Kurir)

KAKAV SKANDAL! Katolički vrtić omogućio deci prostoriju kako bi radili OVO: "Njih pokreće znatiželja za TELOM" (Srbija danas)

UŽAS U NEMAČKOJ! KATOLIČKI VRTIĆ NUDI DECI PROSTOR ZA MASTURBACIJU: Postoji niz pravila - "Odraslim osobama nije dopušten ulazak u sobu" (Republika)

Šta su činjenice?

Portal Fenix prenio je tekst o vrtiću St. Rochus s njemačkog RTL-a. Članak RTL-a opremljen je naslovom “Prostorija za masturbaciju i igranje doktora – u ovom se vrtiću može poigrati”. Iako se to može zaključiti iz ovakvog naslova, u članku se ipak ne navodi da je djeci “ponuđena soba za masturbaciju” i jasno je napisano da se radi o konceptu. 

Unnamed 3

Međutim, prvobitni naslov članka RTL-a, koji više nije dostupan, glasio je: “Kerpen: Vrtić nudi sobu za masturbaciju i igru doktora za mališane”. Ovaj naslov vidljiv je u Facebook objavi u kojoj je članak podijeljen 14. januara 2024.

Unnamed 4

Njemački portal T online objavio je također 12. januara 2024. članak o navodnoj masturbaciji u vrtiću St. Rochus, u kojem je prenio saopštenje gradske uprave od istog dana. Iz gradske uprave su na društvenim mrežama reagovali na medijske napise o vrtiću i naveli da su u novembru prošle godine predstavnici lokalnog ureda za dobrobit mladih posjetili vrtić, gdje su razgovarali s uposlenima i tom prilikom nisu dobili nikakav “sumnjiv ili nepoželjan utisak”, ali su savjetovali vrtiću da revidira jezik koncepta kako bi se spriječili nesporazumi. Koncept je povučen s interneta u novembru 2023. zbog ove revizije.

Posjeta vrtiću došla je nakon što su članovi radikalno desne AfD stranke u Kerpenu zatražili u lokalnom parlamentu u Dizeldorfu da se ispita koncept koji je vrtić objavio na internetu. Raskrinkavanje je kontaktiralo vrtić St. Rochus upitom o “sobi za masturbaciju”. Iz vrtića su nam odgovorili da takva “soba” ne postoji niti je ikad postojala. Također su naveli da je koncept, koji je povučen s interneta zbog revizije, bio zakonska obaveza vrtića:

“Može biti korisno kratko objasniti neke osnovne informacije kako bi se razumio razvoj seksualnog obrazovanja u njemačkim vrtićima i koncepti koji su u pitanju: da bi se dobila dozvola za rad vrtića u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRW), potrebni su inkluzivni obrazovni koncept i koncept zaštite djece. Dio ovih koncepata također uključuje adresiranje teme seksualnog obrazovanja".

Preventivni propisi Nadbiskupije Keln također nalažu da seksualno obrazovanje, koje jača samoodređenje i samozaštitu povjerenih maloljetnika/ca ili ranjivih odraslih, treba biti dio profesionalnog rada u svim institucijama. Osnova je ovdje crkveno prihvatanje seksualnosti kao područja ljudskog života: “Bog je stvorio seksualnost, koja je divan dar njegovim stvorenjima.” (Preventivni propis, uvod).

 

Preventivni propis Kelnske nadbiskupije uredba je koja služi kao okvir za prevenciju seksualnog nasilja nad maloljetnicima/ama i odraslim osobama koje su u potrebi za zaštitom ili pomoći. Cilj ove uredbe jeste uspostavljanje jasnih smjernica i procedura koje trebaju slijediti organizacije i institucije kako bi se smanjio rizik od nasilja te kako bi se osigurala sigurna okolina za maloljetnike/ce i odrasle osobe koje su posebno ranjive.

Iz vrtića su naveli i da se opći koncept rada, koji uključuje i seksualno obrazovanje, trenutno ažurira, što je dio opštih standarda kvalitete, te da će cijeli koncept ponovo biti dostupan na internetu nakon revizije.

Dakle, vrtić u Kerpenu nije napravio prostoriju u kojoj se djeca mogu “igrati doktora” ili masturbirati. Medijski napisi o takvoj “sobi” manipulativno su tumačenje koncepta rada vrtića, koji je zbog osjetljivog jezika povučen kako bi bio revidiran. Shodno navedenom, tvrdnju da je njemački vrtić “ponudio” djeci takav prostor, objavljenu u članku portala Feniks, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave tvrdnje da je vrtić takvo nešto “omogućio” dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.  

Napomena

21.2.2024: Nakon objave ove analize, portal Republika je ispravio pogrešne navode te dobija i ocjenu ispravljeno
22.2.2024.: Nakon objave ove analize, portali Alo i Kurir su ispravili pogrešne navode te dobijaju i ocjenu ispravljeno.
23.2.2024: Nakon objave ove analize, portal Srbija danas je ispravio pogrešne navode te dobija i ocjenu ispravljeno

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 12.01.2024

Republika.rs: UŽAS U NEMAČKOJ! KATOLIČKI VRTIĆ NUDI DECI PROSTOR ZA MASTURBACIJU: Postoji niz pravila - "Odraslim osobama nije dopušten ulazak u sobu"

Dete samo odlučuje gde će se dodirivati, još jedno je od pravila.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Lažna vijest 12.01.2024

Fenix magazin: NJEMAČKI VRTIĆI OPET ŠOKIRALI: Katolički vrtić djeci ponudio prostor za masturbaciju

Katolički vrtić u Kerpenu razvija poseban koncept za najmlađe. Kako pišu njemački mediji, vrtić je ponudio djeci prostor za masturbaciju.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 12.01.2024

Kurir: KATOLIČKI VRTIĆ U NEMAČKOJ PONUDIO DECI PROSTOR ZA MASTURBACIJU, PA SE POKAJAO?! Isplivala šokantna saznanja

Katolički vrtić u Kerpenu navodno je razvio poseban koncept za najmlađe. Prema natpisima nemačkih medija, vrtić je ponudio deci prostor za masturbacij...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 12.01.2024

Srbija danas (.rs): KAKAV SKANDAL! Katolički vrtić omogućio deci prostoriju kako bi radili OVO: "Njih pokreće znatiželja za TELOM"

Pomalo zabrinjavajuća odluka ?

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 12.01.2024

Alo: U VRTIĆU NAPRAVLJENA POSEBNA SOBA ZA SAMOZADOVOLJAVANJE! Užas u Nemačkoj : "Decu pokreće znatiželja..."

Katolički vrtić u Kerpenu razvija poseban koncept za najmlađe. Kako pišu nemački mediji, vrtić je ponudio deci prostor za masturbaciju.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno